≫ 

Za neosnovan pritvor koji je država isplatila građanima moglo bi da se naprave dve velike zgrade pravosudnih organa

Sudovi u Srbiji su tokom prvih šest meseci ove godine isplatili 411 miliona dinara samo za troškove krivičnog postupka onima koji su bili bez osnova pritvoreni i krivično gonjeni

  • 1
Okružni, Centralni zatvor, CZ Foto: Milena Đorđević

Sudovi u Srbiji su tokom prvih šest meseci ove godine isplatili 411 miliona dinara samo za troškove krivičnog postupka onima koji su bili bez osnova pritvoreni i krivično gonjeni.

SELIDBA IZ PALATE PRAVDE: Evo gde će se nalaziti sudovi i tužilaštva

Na osnovu parnica za naknadu štete po tužbama oštećenih  koje su okončane pravosudnim sudskim presudama, budžet Ministarstva pravde olakšan je za 361 milion dinara. Još 14 miliona dinara isplaćeno je za sporazumne odštete, saznaje "Politika" u istraživanju koje su sproveli posle sve učestalijih vesti o konačnim oslobađajućim presudama (ukupna cifra je 786 miliona dinara).

- U 2017. godini, zaključno sa junom, isplaćeno je ukupno 654 miliona dinara građanima na osnovu izvršnih pravosnažnih odluka. Više od polovine tog iznosa odnosi se na odštete građanima zbog neosonovanog pritvora. Zaključno sa junom ove godine po tom osnovu je isplaćeno 361.410.000 dinara - zvaničan je odgovor Ministarstva pravde.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

- Sa sumom od 360 miliona dinara mogla bi da se napravi jedna nova velika zgrada pravosudnih organa - rekli su za "Politiku" nadležni u ministarstvu.

Razlika između 654 i 361 milion odnosi se na tri vrste isplata.

- To su isplaćene razlike u platama za neizabrane sudije i tužioce, za period kada su bili neizabrani, zatim isplate za rehabilitaciona obeštećenja i isplate razlika za plate zaposlenih u pravoduđu koji su ostali neraspoređeni tokom reforme 2010. godine - kažu u ministarstvu.

Ovo, kako dodaju, nije njihov direktan trošak, već su to napravili sudovi i sudije.

- Mi samo po zakonu isplaćujemo odštete iz našeg budžeta - navode u ministarstvu.

Sa još 200 miliona dinara isplate po osnovu odluka Ustavnog suda na osnovu nematerijalne naknade koji se odnose na isplatu neisplaćenih zarada i potraživanja protiv društvenih preduzeća koja su bila u stečaju, Ministarstvo je u prvoj polovini ove godine "olakšano" za 865 miliona dinara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA