I OVOG IMA KOD NAS: U državi 18 slučajeva seksualne eksploatacije, prinudnog braka i prosjačenja

Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima obeležava se sutra na Adi ciganliji

  • 0

Za prvih šest meseci ove godine u Srbiji je identifikovano 18 žrtava trgovine ljudima, seksualna eksploatacija je i dalje dominantni oblik trafikinga, a najčešće žrtve su osobe ženskog pola.

119 ljudi u Srbiji doživelo je najstrašniju moguću sudbinu: Za neke od njih nestanak je i dalje nerazjašnjena misterija

- Prošle godine je identifikovano 55 novih žrtava trgovine ljudima, dok je za prvih šest meseci ove godine identifikovano 18 - rekao je Tanjugu sekretar Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima Mirko Vreća uoči Svetskog dana borbe protiv trgovine ljudima.

Kaže i da se situacija nije promenila kada je u pitanju trend te da su žrtve i dalje domaći državljani.

Prema njegovim rečima, to znači da je Srbija zemlja porekla, ali i eksploatacije.

- Strani državljani se kao žrtve trgovine ljudima javljaju u zanemarljivom procentu - kaže Vreća.

Dodaje i da je seksualna eksploatacija i dalje dominantna.

On, međutim, kaže da je razlika u odnosu na ranije godine to što su se pojavili slučajevi višestruke eksplotacije koji pokazuju ''brutalizaciju trgovine ljudima''.

Prema njegovim rečima, tako je u 10 slučajeva prošle godine zabeleženo da su osobe bile višestruko eksploatisane kroz seksualnu eksploataciju, prinudni brak i prosjačenje.

- To su stvari koje mogu da nas zabrinu i upute šta treba raditi u narednom periodu - rekao je Vreća.

Printskrin: Youtube/Sanobar Sultana

Kaže i da su najčešće žrtve trgovine ljudima osobe ženskog pola, kako punoletne tako i maloletne.

- Prošle godine 60 odsto žrtava bilo je maloleto, dok je ove godine taj broj u korist punoletnih osoba - rekao je Vreća.

I dok su žene uglavnom žrtve seksualne eksploatacije, muškuraci su žrtve radne, objašnjava on i dodaje su žrtve obično osobe niskog obrazovnog profila.

- Obično, pre same trgovine uvek prethode neki rizici na koje treba reagovati - rekao je Vreća.

Kako kaže, treba raditi na prepoznavanju rizika poput siromaštva, nasilja u porodici ili nekog drugog oblika disfunkcije u samoj porodici kako bi se sprečilo da neko postane žrtva trgovine ljudima.

Foto-ilustracija: Profimedia/AFP

Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima biće obeležen u nedelju, 30. jula na Adi Ciganliji, u organizaciji Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima, Crvenog Krsta Srbije i Unitas Fonda.

- U Srbiji se već četvrtu godinu za redom 30. jul obeležava kao Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima i to sa ciljem da se opšta i stručna javnost podseti na postojanje ovog problema, ali i potrebi da svi zajedno radimo na suzbijanju trgovine ljudima - rekao je Vreća.

Prema njegovim rečima, tim povodom svi prisutni na Adi imaće prilike da prisustvuju radionicama koje će realizovati volonteri Crvenog krsta.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA