Zabrinjavajući podatak: Maloletnici iz Vojvodine rekorderi u krivičnim delima

Gotovo sva (13 od 14), krivična dela izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti počinili Vojvođani

  • 15

Trećina krivičnih dela koji su počinili maloletnici u Srbiji tokom prošle godine dolazi sa teritorije Vojvodine, ukupno njih 1.312. Kako pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku, maloletnici od 14 do 18 godina u Vojvodini počinili su četiri ubistva, od toga su tri okarakterisana kao "teško ubistvo".

Ovde je unuk ubio babu jer je mislio da ga je začarala: Treće ubistvo koje selo pamti od Drugog svetskog rata

Počinjeno je 798 krivičnih dela protiv imovine, što se u najvećem broju (525) odnosi na krađe i teške krađe. U 29 slučajeva maloletnici su uhvaćeni u korišćenju vozila koje nije njihovo.

Ono što je veoma zabrinjavajuće, a što odudara od priče o Vojvodini kao multikulturalnoj i tolerantnoj sredini, jeste to što su se gotovo sva (13 od 14) krivična dela izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti počinili Vojvođani.

Da nasilje rađa nasilje i da postoji veliki problem sa nasiljem u porodici ne samo u Vojvodini, nego i u Srbiji, pokazalo se i prošle godine.

U Vojvodini je zabeleženo 30 slučajeva nasilja u porodici koje su počinili maloletnici.

Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER

Prestupnicima u Vojvodini su izrečene 864 mere, uglavnom upozorenja i usmeravanja (619), kao i mere pojačanog nadzora (213). Njih 209 je, kako se to sve češće može pročitati u crnoj hronici, "od ranije bila poznata organima gonjenja".

Nekadašnji načelnik Policijske uprave u Novom Sadu Stevan Krstić, pre nekoliko godina je ukazao da se u svim gradovima u Srbiji beleži porast maloletničkog nasilja, a da taj problem policija sama ne može da reši. On je naveo da se policija bave posledicama, zbog čega je neophodna koordinacija institucija koje se bave maloletnicima.

Foto: Profimedia/Corbis

Posmatrano na nivou cele Srbije počinjena su 3.634 krivična dela, što je porast u odnosu na prethodne dve godine. Ipak, najalarmantniji podatak je da broj krivičnih dela protiv života i tela, u šta spadaju ubistva, telesne povrede, izlaganje opasnosti, tuče i slično, raste u poslednjih pet godina. U 2012. taj broj je iznosio 451 slučaj, da bi se pet godina kasnije popeo na 535.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je početkom juna ove godine da je maloletnički kriminal u padu od 22 procenta.

(Telegraf.rs / Izvor: 021.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    18. avgust 2017 | 22:08

    Malo se izmenila struktura stanovnistva,prvo posle onog rata naseljavanjem odasvud,a sad u ovom ratu doseljavanjem u Vojvodinu odasvud!? Prakticno,Vojvodjana ni nema,ovo je neki novi soj ljudi???

  • Nenad

    18. avgust 2017 | 21:42

    Oni se biju,a žena iz šabca dobila poziv za vojsku.juče gledam one kulturne navijače zvezde lepo šetaju krasnodarom.

  • laz

    19. avgust 2017 | 07:59

    Ne pricaj gluposti .. da nas dodjosa nema nebi znali petrlu vezati

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA