Haker nije prao novac, ubacio virus i napravio haos: Subotičanin oslobođen optužbi

Alaćan je, kako su preneli subotički mediji nakon njegovog hapšenja u martu 2011, bio osumnjičen da je godinu dana ranije kupio računarski virus

  • 1

Pravosnažnom odlukom Apelacionog suda u Beogradu, haker iz Subotice Atila Alaćan (33) pravosnažno je oslobođen optužbi za unošenje računarskih virusa, računarske prevare i pranje novca, dok je zbog zastarelosti protiv njega odbijena optužba za pribavljanje tog problematičnog virusa.

Dečak (14) stvorio kompjuterski virus da bi bio faca i objavio ga na internetu: Nije očekivao da će mu policija zakucati na vrata

Veći deo optužbi tužilaštvo, prema stavu Apelacionog suda, tužilaštvo nije dokazalo, zbog čega je pravosnažno oslobođen.

Što se tiče krivičnih dela pravljenje, nabavljanje i davanje drugom sredstava za izvršenje krivičnih dela i pravljenje i unošenje računarskih virusa u produženom trajanju, za koje je prvostepenom presudom bio osuđen na uslovnu kaznu od šest meseci zatvora sa rokom provere od tri godine, sud je preinacio prvostepenu presudu i zbog nastupanja apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja odbio optužbu prema Alaćaninu.

Alaćan je, kako su preneli subotički mediji nakon njegovog hapšenja u martu 2011, bio osumnjičen da je godinu dana ranije kupio računarski virus, sačuvao ga na zakupljenom serveru, a zatim ga putem interneta uneo u više od 1.000 računara širom sveta, stvarajući takozvanu "botnet" mrežu kojom je upravljao sa svog servera.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Koristeći zaražene računare, on se registrovao na torent sajtovima i postavljao fajlove sa nazivima filmova, koji nisu sadržali film, već reklamu koja je upućivala na internet sajt koji je kreirao, kako bi se preko njega preuzimali softverski sadržaj, lažno prikazujući da je sadržaj postavljenog fajla film.

Ovako neregistrovanu uslugu, Alaćan je naplaćivao od jedne kanadske kompanije koju je doveo u zabludu i od nje za devet meseci naplatio preko svog deviznog racuna više od 85.000 americkih dolara, preneli su tada subotički mediji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vule

    24. avgust 2017 | 22:05

    Eeew, svaka mu cast, ja da znam kako to da izvedem, odma bi stiso enter.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA