U ovom delu Srbije celo leto se ore, ali ne za setvu: Jedan kraj je postao duvanska Kolumbija, i tamo se vodi velika borba!

Dovijali se na svakakve načine, pa duvan slali čak i kurirskom službom

  • 4

Celo leto u Mačvi se ore, ali ne za setvu, već po nalogu inspektora za suzbijanje privrednog kriminaliteta koji sa fitosanitarnim insprektorima otkrivaju ilegalno zasađen duvan.

POLICAJAC DILER: Kolege ga uhvatile dok je prodavao marihuanu, a onda je pokušao da se "izvadi" na najsmešniji način

- Inspektori su obišli 21 lokaciju na teritoriji Bogatića - sela Uzveće, Belotić, Badovinci i Klenje i pronašli da je duvan ilegalno zasađen na površini od 31,5 hektara. Količina otkrivenog sirovog lista sa ovih parcela je oko 62 tone čija je vrednost oko sedam i po miliona dinara - kaže Milena Avramović, zamenik javnog tužioca u Osnovnom tužilaštvu u Šapcu.

Duvan sa tih parcela je uništen zaoravanjem. Protiv vlasnika parcela podneto je 20 prekšajnih prijava. Otkriven je i slučaj u Uzveću gde je na dva hektara pronađen ilegalni zasad i protiv vlasnika je podneta krivična prijava - dodaje Avramović.

Uglavnom su to poljoprivrednici koji uzgajaju duvan, ali se nadaju da ih niko neće proveravati, pa svoje parcele prošire mimo kooperativnog ugovora sa proizvođačem koji je upisan u Registar proizvođača duvana, što su obavezni po zakonu.

Foto: MUP Srbije

U takvim slučajevima podnose se prekršajne prijave. Kada uopšte ne postoji ugovor, onda se traži krivična odgovornost.

Akcije suzbijanja nelegalnog prometa akciznih proizvoda napunile su hale šabačke industrijske zone oduzetim duvanom. Tu su mašine za sečenje, vage za merenje i razne aparature kojima se dobija boja nalik dukatu, što povećava cenu.

Ilegalnu robu policija pronalazi u kućama, šupama, podrumima, prilikom pretresa automobila kojim su krenuli da isporuče robu na crno tržište, a bilo je i slučajeva da su duvan slali kurirskom službom.

Više se ne oduzima na kilograme, već na tone.

Od početka godine šabačka policija je u duvanskoj Kolumbiji zaplenila 14 tona rezanog duvana u listu, kao i 7.500 boksova različitih cigareta. Podnete su 53 krivične prijave protiv 73 osobe za nedozvoljenu proizvodnju ili trgovinu duvana.

Foto: Uprava carina

Nedavno je kod mladića pronađeno pola tone duvana, vrednosti oko 200.000 dinara. U većini slučajeva u podrumima su instalirane aparature za sečenje, merenje i pakovanje robe koja pronalazi kupce na domaćem ili stranom tržištu.

Duvan je akcizna roba i policija ima instrukciju da ga traći kao i drogu, pa su neki dileri prešli na duvan. Manja je zarada, ali je mnogo manja i kazna. Uglavnom završe sa uslovnom osudom i novčanom sankcijom.

- Za nedozvoljenu proizvodnju predviđena je novčana kazna ili zatvor do dve godine. Za nedozvoljenu trgovinu kazna je od tri meseca do tri godine zatvora i tu tražimo uslovnu osudu i novčanu kaznu.

Kazne su od 10.000 do 200.000 dinara, u zavisnosti od količine i okolnosti - objašnjava Avramović.

Daljinac

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • WILSON

    18. oktobar 2017 | 09:34

    Ne mogu da verujem,da Država uništi duvan što je ilegalno zasađen to bi u Titovo vreme bilo oduzeto i predato zadrugama.

  • SUZA

    18. oktobar 2017 | 09:24

    Sve videli od političara! Kakva politika takav narod!

  • Baba

    18. oktobar 2017 | 14:48

    Zašto bi duvan bio ilegalan?!!! Pa to jeste biljka koja treba dase seje.!! Bolje je da se bogati duvanska mafija nego da ljudi pošteno rade!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA