Zaposleni u Etnografskom muzeju tvrde da im je direktorka govorila: "Vi ste neradnici, ološ i bagra, i treba vas u zatvor bez prava na žalbu"

Menkovićeva je iz Muzeja "oterala" bivšeg direktora i dugogodišnjeg sekretara Miroslava Tasića, Milana Čalea, Slobodana Radovića, Biljanu Nojković, dr Sofiju Kostić, dok je ugledni etnolog dr Vesna Marjanović sama otišla.

  • 8

- Strašno je to što se dogodilo u Etnografskom muzeju. Još je strašnije, međutim, što je to godinama najavljivano, alarmirano, ukazivano svim mogućim institucijama, pa i Ministarstvu kulture, kao i organima gonjenja. Izgubili smo svaku nadu. Skandal je što se na čelu važne institucije našla osoba koja je očigledno kriminogena.

Sve prevare direktorke Etnografskog muzeja: Od koga je uzimala novac, s kim je bila u dogovoru i ko je još uhapšen zbog skandala

Ovako za "Novosti" govori Miroslav Tasić, bivši direktor i dugogodišnji sekretar u Etnografskom muzeju, nakon što je Mirjana Menković, aktuelna direktorka ove ustanove kulture, uhapšena zbog sumnje da je proneverila oko 14 miliona dinara. Tasić je samo jedan od ljudi, kako on tvrdi, koje je direktorka oterala iz muzeja, nakon što je digao glas ukazujući na njene mahinacije.

"Novosti" su još pre godinu dana pisale o skandaloznom ponašanju uhapšene direktorke prema zaposlenima. Oni su se u otvorenom pismu žalili da im Mirjana Menković preti, da ih maltretira, omalovažava i vređa.

Foto: Tanjug/Miloš Jelesijević

Govorila je da su "neradnici, ološ i bagra" i "da zaposlene treba strpati u zatvor bez mogućnosti žalbe", navodilo se u otvorenom pismu. Na javnim sastancima ih je, kako su pričali, ogovarala, iznosila neistine, manipulisala i ucenjivala. Zaposleni koji su joj se najžešće suprotstavili, dobili su - otkaz.

- Uveren sam da je Mirjana Menković, godinama ranije, nešto slično radila u svojoj nevladinoj organizaciji "Mnemosina", koja je osnovana za tobožnju zaštitu kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji. Na to su ukazivale mnoge činjenice. Ipak, postavljena je na čelo Etnografskog muzeja - nastavlja Tasić.

Tasić je dobio otkaz godinu i po dana pre nego što je ispunio uslov za penziju. Razlog je bio - kašnjenje na posao.

- Morao sam biti izbačen da bi Menkovićeva mogla da se okruži spoljnim saradnicima. Uklonili su me, jer su znali da pored mene ne mogu da rade ovakve stvari i lopovluke. Menkovićeva je angažovala svoje ljude koji su joj pomagali. Od advokatske kancelarije, preko "stručnjaka" za javne nabavke do pljačke preko lažnih faktura.

- Da su se time bavili bilo mi je jasno čim su uhapšeni čelnici iz "Houm arta" (Home art) i drugih firmi. Ako koristimo pravne termine za ono što su uradili, kaže se da postoji osnovana sumnja za krivično delo, ali narod to zove lopovluk. Oni za narod nisu izvršioci krivičnih dela ili okrivljeni nego lopovi! - objašnjava Tasić.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Pored Tasića, Menkovićeva je iz Muzeja "oterala" Milana Čalea, Slobodana Radovića, Biljanu Nojković, dr Sofiju Kostić, dok je ugledni etnolog dr Vesna Marjanović sama otišla.

- Čale je dobio otkaz samo nekoliko dana pred penziju da mu ne bi bila isplaćena otpremnina. Slobodan Radović je, kao i ja, imao dve godine do penzije. Biljana Nojković je kao predsednica sindikata "Nezavisnost" javno otkrila malverzacije Mirjane Menković, a Vesna Marjanović je bukvalno pobegla iz Muzeja. Žao mi je Sofije Kostić, koja je posle odlaska iz Muzeja tragično završila život. Uz fizički napad oterana je iz muzeja. Menkovićeva se nije igrala samo novcem, već i sa ljudskim sudbinama - zaključuje Tasić za ovaj list.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • porez

    27. oktobar 2017 | 17:33

    ..a sad na drugu funkciju.

  • Jeretik

    27. oktobar 2017 | 17:14

    Direktorima je sve dozvoljeno , i ne znam dokle ce se za tesku kradju primenjivati idiotski zakon o zloupotrebi sluzbenog polozaja ?

  • Volim svoju zemlju 🇷🇸

    27. oktobar 2017 | 16:46

    E pa sad lepo gospodju direktorku u zatvor bez prava žalbe. Karma je čudo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA