Srbima na Zakintosu preti doživotna robija?

Bakarijevi roditelji Džil i Fil Henderson sastali su se ove nedelje privatno sa pomenutim političarima u Vašingtonu kako bi razgovarali o slučaju protiv osumnjičenih za prebijanje njihovog sina

  • 16

Grupa visokih zvaničnika iz Teksasa zatražila je od Stejt departmenta da se uključi u slučaj ubistva Amerikanca Bakarija Hendersona (22), koji je letos nasmrt prebijen na Zakintosu pišu Novosti.

Slučaj "Zakintos": Maloletni mladići u pritvoru su dobro

KOLIKO LI ĆE SAD DA NAS KOŠTA UBISTVO AMERIKANCA: Stejt department se uključuje povodom smrti na Zakintosu?

Petorica srpskih državljana osumnjičenih za saučesništvo u ubistvu na ostrvu Zakintos izlazak pred sudiju čekaju u pritvoru u Grčkoj. To su Miloš Ilić, Nemanja Petrović, Stefan Stojanović, Dušan Ranković i Miloš Senić. Nenad Jovanović i Siniša Petrović su pušteni iz grčkog pritvora. Za umešanost u ovaj nemili događaj osumnjičeni su i Grk Jorgos Skijadopulos i Britanac bosanskog porekla Amir Omerdžić.

Senatori Džon Kornin i Ted Kruz su sa kongresmenom Majklom Mekolom poslali pismo državnom sekretaru SAD Reksu Tilersonu u kojem od njega traže da "iskoristi sva diplomatska sredstva kako bi se osiguralo da napadači ne izbegnu pravdu", prenosi Si-Bi-Es njuz.

Printskrin: Tanjug

Kako se navodi, Bakarijevi roditelji Džil i Fil Henderson sastali su se ove nedelje privatno sa pomenutim političarima u Vašingtonu kako bi razgovarali o slučaju protiv osumnjičenih za prebijanje njihovog sina.

- Radi se o drugoj zemlji, nismo sigurni kako će izgledati proces. Zato se nadamo da oni razumeju kako bi taj proces trebalo da izgleda i mogu da nam pomognu da prođemo kroz to. Zato što bez pritiska američke vlade, iskreno, verovatno nemamo čemu da se nadamo  - rekla je Džil Henderson.

Njen suprug Fil kaže da porodica traži neke odgovore:

- Zaista želimo samo istinu, koju još nemamo. I zbog toga pokušavamo da pronađemo pravdu u tome.

Foto: Tanjug/AP

Advokati Erl Vord i Džonatan Abadi pokušavaju da osiguraju da se porodica Henderson čuje na sudu.

- Nema načina da vratimo Bakarija, ali nagoveštaj toga da ljudi mogu da urade ovo i da se izvuku povećava stepen nezadovoljstva - kaže Abadi.

Na pitanje da li su u kontaktu sa grčkom vladom u vezi sa ovim slučajem, portparolka Stejt departmenta nije direktno odgovorila, ali je istakla da "prate istragu grčkih vlasti".

Navodno, prema ranijem pisanju, povod za tuču je to što je devojka iz Srbije, koja je radila u lokalu gde su mladići bili, popila piće sa Hendersonom.

- Popila je šot sa Amerikancima, a jedan od Srba je iznervirano rekao: "Pi..., šta piješ sa crncima piće?" Udario je Amerikanca, a ovaj mu je uzvratio. Onda je taj Henderson polomio flašu, spreman da se bije. Vikao je: "F..k you, f..k your family", i onda je počeo da beži, a ovi su ga pojurili. Jedan od kolega je pokušao da ih zaustavi, ali to je bilo nemoguće. Stigli su ga kod kluba "Laš". Tu je on i udario glavom, pao mrtav - ispričao je reporteru "Novosti" jedan od očevidaca.

Printskrin: Youtube/Proto Thema

MOGUĆA I DOŽIVOTNA ROBIJA

Osumnjičenima se na teret stavlja krivično delo saučesništvo u ubistvu. Za ovo krivično delo, prema grčkom zakonu, zaprećena je kazna od deset godina zatvora do doživotne robije. Do početka suđenja delo može i da bude prekvalifikovano, jer istraga treba da utvrdi pojedinačni stepen krivice.

Daljinac

(Telegraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kamy

    3. novembar 2017 | 12:09

    Grcka nije Srbija, mozes da otimas ubijas , krades, prebijas i nikom nista ili eventualno blaga kazna. Za ovako divljacko prebijanje coveka na smrt nista bolje i ne zasluzuju. Treba da odgovaraju i kao pouka mladima da moraju postovati kodekse lepog ponasanja!

  • Ceca

    3. novembar 2017 | 11:03

    Kako god okrenes nadrljali su, bilo to 10 godina ili vise...bice im to poslednje letivanje u zivotu...strasno kako deca sebi uprapostise zi ote...

  • Delija

    3. novembar 2017 | 10:20

    Osramotili su sebe i Srbiju. Deset na jednog? Kao hijene diblje. Sràmota! Kaznite ih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA