≫ 

Upravo pale kazne za paljenje američke ambasade, detalji sa izricanja presude: Četvorica osuđena, trojica oslobođena!

I na novu presudu tužilaštvo i odbrana će imati pravo da se žale

  • 22

PRESUDA! Ðorđe Tomin, Nikola Kosanović i Filip Backović oslobođeni su svih optužbi za paljenje Ambasade Amerike u Beogradu, a Dragan Marinkov, Marko Novitović, Dejan Vučković su osuđeni na 6 meseci uslovne kazne zatvora, Milan Tomas na 5 meseci, rečeno je danas u presudi.

TEŠIĆ: Nisam dao naredbu da se pale ambasade Nemačke i SAD!

Optuženi su dobili kaznu zatvora jer su ispred objekta ambasade Sjedinjenih Američkih Država "opšteopasnom radnjom izazvali opasnost za život i telo ljudi i imovinu većeg obima".

Na izricanju presude rečeno je da se računa vreme koje su proveli u zatvoru i da u naredne dve godine ne smeju da naprave novo krivično delo.

Terete se za krivično delo izazivanje opšte opasnosti po život i telo, a sud je naveo da su bili svesni svojih postupaka.

ZAŠTO SU DOBILI 6 MESECI ZATVORA, NE VIŠE ILI MANJE?

Sud im je dao 6 meseci kazne jer su mlade osobe, a u obzir je uzet protok vremena, njihovo držanje za vreme postupka, trenutne okolnosti u životu i lične tragedije.

Trojica oslobođenih su bez kazne jer nije bilo dokaza da su izvršili krivično delo, već je istaknuto da su samo bili prisutni i nisu gađali....

Zbog kamenica, bacanja letvi i nanošanja štete američka ambasada nije podnela imovinsko-pravni zahtev, ali su podneli koliki su bili troškovi popravke - 400.000 dolara, ali i dodatnih troškova u iznosu od 500.000 dolara.

I na novu presudu tužilaštvo i odbrana će imati pravo da se žale Apelacionom sudu, koji treba da donese pravosnažnu odluku.

ADVOKAT  ODBRANE NEZADOVOLJAN!

Advokat odbrane Želimir Čabrilo nakon presude rekao je da je nezadovoljan iz više razloga, ali pre svega zbog toga što postupak nije dobio političku dimenziju, vec samo krivičnu.

- Postupak je pokrenut prekasno, posle 4 godine od paljenja. Okrivljeni su osuđeni uslovno i to samo zbog bacanja kamenica, a ne za čin paljenja. Na kraju, nije utvrđena politička odgovornost, što bi bilo najbolje za Srbiju - nabrojao je nedostatke u postupku Čabrilo, koji nije želeo da otkrije da li će u narednih 15 dana podneti žalbu na presudu.

Želimir Čabrilo i ranije je navodio da su svi okrivljeni dobili neverovatno niske uslovne kazne kakve bi inače dobili da su napravili neko lakše krivično delo u saobraćaju.

- Nemam drugog obrazloženja, već da je sud pokušao da izbegne oslobđajuće kazne koje su bile nužne u ovakvoj situaciji, jer bi kod oslobađajućih kazni sud morao da plati svakom od okrivljenih po bar milion dinara, puta broj okrviljnih - to bi bilo 12, 13 miliona dinara - rekao je Čabrilo pre dve godine.

KAKO JE TEKLO SUĐENJE DO SADA

Da podsetimo, tužilaštvo je u završnoj reči na suđenju predložilo sudu da optužene oglasi krivim i osudi po zakonu za teško krivično delo protiv opšte sigurnosti, dok je odbrana tražila oslobađanje od optužbi.

Nakon prvog suđenja, ukinutim delom presude optuženi su bili osuđeni na uslovne kazne od šest do 10 meseci zatvora, dok je za nekoliko optuženih Apelacioni sud potvrdio kazne zbog nasilničkog ponašanja.

Teretili su se da su nakon mitinga ispred Skupštine Srbije "Kosovo je Srbija", oko 18.30 sati organizovano došli do američke ambasade i gađali je kamenicama, bakljama i drugim predmetima i tako izazvali požar u kojem je poginuo Novosadanin Zoran Vujović.

Ambasada SAD u ovom postupku nije tražila odštetu, kao ni porodica Vujovića, koji je izgoreo u požaru u ambasadi.

Što se tiče policijske odgovornosti za propuste u obezbeđenju tokom i posle mitinga "Kosovo je Srbija", Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je u maju ove godine optužnicu protiv pet policijskih službenik koje tereti za krivična dela teško delo protiv opšte sigurnosti i zloupotreba službenog položaja.

Optužnica je prosleđena sudu 8. maja.

(Telegraf.rs / Sanja Ilić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SM

    14. novembar 2017 | 11:32

    a ko je osudjen on americkih vojnika koji su 1999 god ubili decu?

  • Milk

    14. novembar 2017 | 13:22

    Eto koja smo mi drzava, kad ameri kazu moras da iste osudis mi sudimo, jad od drzave , a kao udaramo se u prsi junacke

  • Ja I On

    14. novembar 2017 | 11:31

    A kad ce Amerikanci huskaci da odgovaraju za rusenje nase Srbije?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA