Kako je pao Milan Zarubica, kralj sintetičkih droga: U zatvoru skovao plan za najsavremeniju laboratoriju, DEA mu osujetila namere

Zarubica koji je po struci doktor medicinskih nauka i magistar hemije, sumnjiči se da je po treći put organizovao kriminalnu grupu koja je proizvodila novi tip sintetičke droge kaptagon

  • 5

Doktoru Milanu Zarubici (49) kralju sintetičkih droga, koji je pre tri dana zajedno sa sedmoricom saradnika uhapšen u svojoj najnovijoj ilegalnoj laboratoriji za proizvodnju amfetamina u Tetovu, sudiće se u Makedoniji.

Uđite u tajnu laboratoriju za drogu u kojoj su stvarani milioni: Srpski narko kralj bio ozbiljno posvećen poslu (VIDEO)

Zarubica koji je po struci doktor medicinskih nauka i magistar hemije, sumnjiči se da je po treći put organizovao kriminalnu grupu koja je proizvodila novi tip sintetičke droge kaptagon, koja ima pojačano psihoaktivno dejstvo, zbog čega je naročito koriste borci Islamske države.

Sumnja se da su se upravo teroristi snabdevali ovim pošiljkama, a vrednost zaplenjenih 300 kilograma kaptagona iznosi oko sedam miliona evra, dok je ulična zarada neuporedivo veća.

On je prvi put uhapšen 4. februara 2003. zbog sumnji da je napravio najveću fabriku za proizvodnju sintetičkih droga u Evropi i tom prilikom je zaplenjeno oko dva miliona tableta ekstazija i raznih supstanci u vrednosti od desetak miliona dolara. Potom je hapšen i 2011. godine.

Foto: MUP

- S obzirom da je Zarubica sada uhapšen u Tetovu, gde je otkrivena laboratorija, o njegovoj daljoj sudbini odlučivaće najpre makedonske vlasti, bez obzira što su na hapšenju zajedno sarađivali sa srpskom policijom. Ukoliko Srbija pokrene postupak protiv njega zbog druge manje laboratorije na srpskoj teritoriji otvoriće se mogućnost da se traži njegovo izručenje Srbiji. Ako dođe do toga, izručenje bi moglo da bude sprovedeno tek po pravosnažnom okončanju postupka u Makedoniji - kažu iz srpskog pravosuđa.

Prema pisanju makedonskih medija na otkrivanju Zarubice i njegove grupe, pored srpske, makedonske i turske policije, bili su angažovani i operativci DEA, američke bezbedonosne agencije za suzbijanje krijumčarenja droge.

- Plan za laboratoriju u tetovu, kao i specijalnu formulu kaptagona, tačnije amfetamina s produženim dejstvom, Zarubica je napravio još 2014. godine dok je boravio u zatvoru. Tada je svom bratancu Bojanu Zarubici naložio da osnuje firmu za izvoz mašina u Makedoniju sa sedištem u Zemunu. Preko te firme neometano su mogli da izvoze delove od kojih su postepeno sklapali najsavremeniju laboratoriju za tabletiranje amfitamina u Tetovu - navodi izvor iz istrage.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA