• 5

Sud odbio zahtev Berčeka i Ulemeka za ponavljanje suđenja

Advokati su tim povodom najavili žalbe Apelacionom sudu u Beogradu, jer kako su naveli, drugačiju odluku nisu ni očekivali

 • 5
Legija, Vuk Drašković, Ivan Stambolić

Foto: Wikimedia/Stevan Kragujević/Marko Todorović/Profimedia

Specijalni sud u Beogradu odbacio je zahtev branilaca nekadašnjeg komadanta Jedinice za specijalne operacije Milorada Ulemeka i pripadnika te jedinice Branka Berčeka za ponavljanje krivičnog postupka u slučaju ubistva Ivana Stambolića i pokušaja ubistva Vuka Draškovića u Budvi 2000. godine.

Posle 13 godina otkriveni detalji iz noći u kojoj se Legija predao: Da nije bio mrtav pijan, nikad to ne bi uradio i sigurno bi pala krv

Legija na sudu, prvi put posle smrti majke, potresen iznosio odbranu: Državni udar je priča za malu decu, optužili su one koji su državu branili

Advokati su tim povodom najavili žalbe Apelacionom sudu u Beogradu, jer kako su naveli za Tanjug, drugačiju odluku nisu ni očekivali.

- Maltene je uobičajeno da sudovi prvi put odbace zahtev za ponavljanje krivičnog postupka, tako da ćemo uložiti žalbu i sačekati odluku Apelacionog suda -  precizirala je za Tanjug Berčekov branilac Zora Dobričanin Nikodinović koja je ovaj zahtev podnela početkom jula ove godine.

Foto: Milena Đorđević

Apelacioni sud može odluku Specijalnog suda da ukine i naloži ponovno odlučivanje, da je preinači ili da je potvrdi.

Ovaj zahtev u predmetu KP.6/03 - koji je vođen povodom ubistva Ivana Stambolića i pokušaja ubistva Vuka Draškovića u Budvi je podnet jer su se, kako odbana tvrdi, pojavili novi dokazi.

Istom Zahtevu i sa novim činjenicama pridružio se u novembru i Milorad Ulemek preko svog advokata Aleksandra Kovacevića.

Berčekova odbrana kako tvrdi, da je došla u posed novih dokaza koji osporavaju da je Berček pucao na Draškovića.

Naime, Berček je pravosnažnom presudom pre 11 godina, 2006. osuđen na 15 godina zatvora kao neposredni izvršilac pokušaja ubistva Draškovića, dok je u istom postupku za saučešće u ubistvu Ivana Stambolića osuđen na 40 godina zatvora, pa mu je izrečena jedinstvena kazna od 40 godina zatvora.

Foto: e-stock.us/bibiphoto

Ulemek je u ovom slučaju osuđen na 40 godina zatvora.

Za odbranu je takođe sporno što su okrvilejni osuđeni na kazne od 40 godina zatvora, s obzirom na presudu Vrhovnog suda Srbije iz 2002. godine koji je ocenio da se za krivična dela izvršena u vreme važenja smrtne kazne (koja je ukinuta 9. novembra 2001. godine), a pre propisivanja kazne od 40 godina zatvora (1. marta 2002. godine), može kao maksimanlna izreći kazna od 15 godina zatvora.

Odbrana osuđenih smatra da u tom delu presuda mora da bude preinačena na kaznu od 15 godina zatvora.

Berčekov branilac advokat Dobričanin Nikodinović rekla je ranije Tanjugu da je podnela zahtev za ponavljanje krivičnog postupka jer je na rukavicama koje se pripisuju izvršiocu pokušaja ubistva Draškovića nađena krvna grupa koja nije Berčekova.

Foto: A.Nalbantjan

Na rukavicama je pronađena O - nulta krvna grupa, a Berčekova je AB Rh+.

Prema njenim rečima, u vreme suđenja sud nije hteo da obavi veštačenje krvne grupe Berčeka, ali je na osnovu podataka iz Zdravstvenog kartona opšte Bolnice u Pozarevcu odbrana došla do činjenice da je Berček imalac AB Rh+ krvne grupe.

Zbog toga se traži ponavljanje postupka budući da je Berček osuđen na osnovu pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja.

U zahtevu za ponavljanje postupka odbrana je predložila ispitivanje u svojstvu svedoka sudije Milene Drecun, koja nije učestvovala u glasanju prilikom donošenja odluke u trećem stepenu.

Berčekova odbrana smatra da je takva odluka nezakonita jer je doneta u krnjem sastavu sudskog veća.

Foto: Wikimedia/Stevan Kragujević

U ovom postupku za pokušaj ubistva Draškovića i ubistvo Stambolića na po 40 godina zatvora osuđeni su i nekadašnji komadant JSO Milorad Ulemek i pripadnici JSO Duško Maričić i Nenad Bujošević, dok su Nenad Ilić i Leonid Milivojević osuđeni na po 15 godina zatvora.

Tadašnji šef Državne bezbednosti Radomir Marković osuđen je u tom postupku na 15 godina zatvora, a Milorad Bracanović na četiri godine zbog navodnog prikrivanja krivičnog dela.

Iako su zahtev podneli samo Berčekov i Ulemekov branilac, ukoliko sud odobri ponavljanje postupka, on bi se ponovio svim osuđenim licima.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Janaćko

  23. decembar 2017 | 18:18

  Ponoviti sudjenje, Djindjića nisu oni ubili, to je javna tajna a postoje i dokazi

  22
  0

  Podelite komentar

 • Тодорић

  23. decembar 2017 | 08:12

  Суд је дужан да утврди све чињенице,па макар накнадно.Много пута је неко невин осуђен,а кривац признао на самрти...Дешава се,и то не вољом судија,него немогућношћу да се изведу докази у том тренутку.

  15
  1

  Podelite komentar

 • sasa

  23. decembar 2017 | 00:37

  Zasto se ne uvede dozivotna robija? Zasto da ubice izlaze na slobodu ikada?

  15
  6

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima