Za četiri dana, čak 3 otmice u Srbiji: Poznati kriminolog otkriva zašto je to tako

- Kada dužnik nema, neće ili osporava dug, onda se nalazi kraći put do brze naplate - kaže Radovanović

  • 8

Otmica male Maše Prenković iz majčinih ruku u naselju Braće Jerković 2015. godine, prvi je takav slučaj koji je podigao usplahiranu javnost na noge. Ipak, primeri kidnapovanja od početka godine ukazuju na to da otmičari ne praštaju dugovanja, jer je većina njih delovala zbog neisplaćenog novca, ali i ljubavi prema ženi.

Detalji filmske otmice o kojoj priča cela Srbija: Muškarac (33) gepekovan i brutalno pretučen zbog 1.500 evra

Naime, kidnaperi upadaju u stanove svojih dužnika, prisilno i u društvu pajtaša ih stavljaju u automobile, drže vezivane, tuku ih, a neretko se i lažno predstavljaju i maskiraju.

Užas u Beogradu: Pretukli muškarca ispred kuće, gepekovali ga i mučili. Policija u vrhunskoj akciji spasla čoveka!

Policija je iz navedenih razloga imala dosta posla, a prateći tragove na početku februara stigli su čak do Bugarske gde su uhapsili četiri njihova državljanina.

Dragan iz Zemun Polja platio da mu otmu bivšu: Hteo silom da oženi Kruševljanku

Nešto ranije, u januaru, dobili su prijavu da su trojica muškaraca iz Pirota zbog dugovanja pretukla i nasilno odvela tridesettrogodišnjeg mladića iz stana na Paliluli i vozilom se udaljili u nepoznatom pravcu.

Patrola presretača je za nešto više od dva sata locirala i zaustavila vozilo marke"opel vektra“ pirotske registracije, kod naplatne rampe "Nais“ u kome su se nalazili Ž. A. (36) koji je upravaljao vozilom, M. K. (22), D.N. (53), kao i oteti mladić.

Foto: Profimedia, Alamy

Motiv otmice po svemu sudeći bio je dug od oko 1.500 evra koji je S.M. imao prema jednom od kidnapera.

Drugi slučaj nasilnog pritvaranja žrtve (51) od strane trojice muškaraca i nalogodavca odigrao se u Beogradu, opet zbog duga u iznosu od 340.000 dinara.

- Osumnjičeni su došli svojim vozilom do kuće 51-godišnjeg muškarca, gde ga je u dvorištu fizički napao B.C. On je potom uz pomoć M.S. i Z.S. muškarca nasilno smestio u automobil i odvezao do kuće M.S. Tu im se pridružio M.A. koji je, kako se sumnja, zajedno sa B.C. oštećenom zadao udarce u predelu glave i tela drvenom palicom, rukama i nogama, sve vreme tražeći da im vrati dug u iznosu od 340.000 dinara - saopštila je policija.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Da nije sve u novcu, potvrdio je Dragan J. (43), koji je uz nadoknadu od 250 evra angažovao prijatelja, brata i službenika policije za specijalni zadatak povratka bivše ljubavi.

Želeći na silu da je vrati nazad i potom oženi, on im je platio da otmu mladu Kruševljanku iz stana u Zemun Polju.

Po dobro poznatom scenariju, strpali su je u auto, odvezli u njegov stan gde je Dragan molio i uporno ubeđivao da mu se vrati i uda se za njega.

Čim je policija dobila dojavu da je Kruševljanka nestala, počela je potraga. Svi otmičari su ozvani u tužilaštvo na saslušanje i određen im je pritvor.

Foto: Profimedia, Alamy

Najviše sreće, ipak, imao je dečak iz Bora, koji je navodno čak dva puta uspeo da pobegne svojim otmičarima.

Mališan (9) je ispričao ocu da ga je na putu ka kući presreo automobil iz kog je istrčao čovek, zgrabio ga i počeo da ga vuče ka gepeku. Zahvaljujući svojoj spretnosti i snalažljivosti, uspeo je da pobegne u obližnji šumarak, gde se krio dok otmičar nije odustao i otišao.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže za Telegraf da su prinudne naplate sitnih kriminalaca, ucene i nasilje definitivno prisutnije u našem društvu, a da razlog može da bude dugo trajanje sudskih postupaka i rešenost kriminalaca da pravdu uzmu u svoje ruke.

- Kada dužnik nema, neće ili osporava dug, onda se nalazi kraći put do brze naplate. Kazne za slučajeve otmice mogu da budu od pet do deset godina i bilo bi primereno da se na taj način suzbiju dalji slični pokušaji - navodi Radovanović.

Daljinac

(S.Ilić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vidoje

    6. februar 2018 | 11:59

    Za dve godine biće nam bolje!

  • Dragoslav

    6. februar 2018 | 11:48

    Eto koliko je bezbedna srbija.

  • Tanče

    6. februar 2018 | 13:37

    I nama jedan lopuža je dužan 3,000 evra od 2010 godine, trebalo je da nam vrati dug 2011 i šta sad da radimo sa njim?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA