17

I dalje verujem da Jelena nije ubijena 2. aprila, ova slika majice je neoboriv dokaz: Forenzičar Nenad Šipka o detaljima istrage ubistva Jelene Marjanović (VIDEO)

Direktor Centra za forenzička istraživanja tvrdi za Telegraf. rs da je Jelena ubijena u noći između 1. i 2. aprila 2016. a ne 2. aprila posle 15 časova, isključuje mogućnost da je ubijena na nasipu, i pita se kako je to Jelena divna majka, snajka, žena i ćerka a nije pozvala bolesnu majku od 17.30 1. aprila do sutradan kada je navodno trčala

Intervju sa Nenadom Šipkom 1. deo

U ponedeljak se navršava tačno dve godine kako je 2. aprila 2016. godine zverski ubijena pevačica Jelena Marjanović Krsmanović. Prema verziji koja se čuja od tada, a koja se na kraju, navodi i u optužnici, majka male Jane usmrćena je na nasipu u naselju Crvenka u Borči a njeno zverski unakaženo telo pronađeno je sutradan, 3. aprila u kanalu podno tog istog nasipa.

Intervju sa Nenadom Šipkom 2. deo

Koga smo zatekli na pomenu uoči godišnjice ubistva Jelene Marjanović: Jedno ime se posebno izdvaja

Međutim, dve godine kasnije na pitanja na koje smo naizgled imali odgovore, nemamo ih, ili su suprotna onome što piše u optužnici. Na pitanje "gde" imamo i odgovor da se ubistvo nije dogodilo na nasipu, a na pitanje "kada" odgovor je da se nije desilo 2. aprila.

Foto: A. Nalbantjan

Za dve godine tokom istrage ispitano je više desetina svedoka, a u pritvoru se od 15. septembra prošle godine, kao osumnjičen za ovo ubistvo nalazi njen suprug Zoran Marjanović. Protiv njega je u februaru ove godine Više tužilaštvo podiglo optužnicu ali je ona u međuvremenu vraćena na dopunu.

Istragu o ubistvu Jelene Marjanović, pored državnih organa, na zahtev porodice Krsmanović vodi i Centar za forenzička istraživanja iz Novog Sada, a do čega su forenzičari ove institucije došli tokom istrage razgovaramo sa direktorom Centra Nenadom Šipkom.

 • U ponedeljak se navršava tačno dve godine od Jeleninog ubistva 2. aprila 2016. godine, a ovaj zločin je dobio epitet najmisteriozniji. Da li je to opravdano?

- Prvo bih vas korigovao u samom startu. Rekli ste "navršava se dve godine od ubistva na nasipu 2. aprila..." Mi smo od starta rekli da se događaj nije desio na nasipu i da je Jelenino telo dovezeno na nasip dan pre nego što je događaj zvanično i počeo. Znači u noći između 1. i 2. aprila 2016. godine.  

Foto: CFI doo Novi Sad

- A, odgovor na pitanje da li je ovo najmisteriozniji zločin u Srbiji je - i da i ne. Da, jer već dve godine nema procesa, osumnjičeni u ovom slučaju Zoran Marjanović je u pritvoru ali se čekalo više od godinu i po dana da se slučaj započne. Što se tiče samog događaja on za nas nije misteriozan. Gotovo sa sigurnošću mogu reći da se zna više od 95 odsto činjenica kako se događaj odigrao. Naravno, kao privatnici, mi neke radnje ne možemo da izvršimo da bismo imali celinu, i javnost je upoznata sa tim. Međutim, kroz evoluciju slučaja od našeg uklučivanja do danas, došli smo do mnogih saznanja koji ukazuju na to da se ovaj zločin može razrešeti.

- Tokom postupka dobili smo materijak u vidu fotografija sa uviđaja, zapisnik, kopije i fotografije sa obdukcije koje su sasvim dovoljni da se izvrši rekonstrukcija i da se da odgovor na pitanje da li je Jelena ubijena na nasipu ili ne. To su između ostalog koristili i dr Zoran Stanković i Milan Kunjadić u svom kombinovanom nalazu...

 • Rekli ste da je ovo rešiv slučaj. Koliko smo onda sada dve godine kasnije daleko od kompletne istine o ovom zločinu?

- Iskoristio bih izraz tako blizu a tako daleko...

Nenad Šipka u razgovoru sa novinarkom Telegraf.rs portala Foto: Marko Jovanović

 • Šta nedostaje?

- Nedostaje da se prvo promeni startna osnova. Ako u startu nastupate da se događaj desio na nasipu, možemo da čekamo godine i godine da prođu da dođe do razrešenje slučaja. Jer, događaj se nije desio na nasipu.

 • Vi se slepo držite te teze da se ubistvo Jelene nije dogodilo na nasipu?

- Slepo? Mi smo dobro progledali. Mi ne odstupamo ni milimetar od našeg stava da se događaj odnosno da Jelena udarce koji su doveli do njene smrti nije zadobila na tlu nasipa i u vodi kanala.

Rekonstrukcija Jeleninog ubistva Foto: Telegraf/centar za forenzicka istrazivanja

 • Možemo gledaocima i čitaocima portala Telegraf.rs da objasnimo na osnovu čega tvrdite da nije ubijena na nasipu?

- Karakter Jeleninih rana na glavi je takav da je moralo doći do obilnog krvarenja. Da je bilo gde na tlu nasipa došlo do zadavanja udaraca, na nasipu bi bili obilni tragovi krvi koji bi psi u noći pretrage morali da pronađu, a koje bi morali da nađu i policijaci i ljudi koji su radili pretragu s obzirom na to da su nastupali u formaciji češlja ili grabulje od nasipa do kanala. Tragovi krvi su morali biti nađeni.

- Bilo gde da je ubijena dalje od mesta gde je pronađena, nju su morali da vide posetioci kojih je na nasipu bilo. Sam Zoran u jednoj sms ili viber poruci je rekao osobi iz bliskog okruženja "oni iz Centra za forenzička istraživanja ne znaju da je na nasipu u trenutku kada se događaj desio bilo 10 do 12 ljudi. Moje kontra pitanje tome je, ako je bilo 10 do 12 ljudi, kako niko nije čuo vrisak pevačice koji je marao biti prodoran u trenutku kada je zadobijala ubod u desni lakat i u poglavinu gde su joj nanete lakše telesne povrede... Ali, da ne pretpostavljamo hipotetički da je moralo da se čuje ili moralo da se vidi, sigurno je da su tragovi krvi morali postojati. Tragovi krvi su morali biti i na Jeleninoj odeći.

Foto: Telegraf/centar za forenzicka istrazivanja

- A, pod broj jedan, u optužnici je navedeno da su u kombinovanom veštačenju veštaci utvrdili da se događaj desio u vodi kanala iz razloga što je ona bila u nekom sedećem, klečećem, polusavijenom položaju i da je krv natapala gornje delove njene majice spreda i otpozadi. Mi smo to pokazali još u septembru 2017. i od tada govorimo kako Jelenina majica na sebi nema kapi krvi. To se jasno vidi sa fotografija sa uviđaja. Za nas je neshvatljiv previd eminentnih stručnjaka koji prave tako kardinalnu grešku koja ruši optužnicu jer su posmatrali samo fotografije koje su sastavljene u Institutu za sudsku medicinu neposredno pre obdukcije. Na tim fotografijama majice jesu krvave spreda i otpozadi ali to je natapano krvlju i vodom iz Jelenine glave prilikom transporta. Na fotografijama sa uviđaja jasno se vidi da je Jelenina majica čista i da na njoj nema kapi krvi.

Uznemirujuće: Jelenina majica BEZ KRVI Foto: Telegraf/centar za forenzicka istrazivanja

- Sa druge strane, da se događaj desio u vodi u kanalu nedvosmisleno je da bi na njenim čarapama, s obzirom na to da se u optužnici navodi da su joj obe patike spale dok je bežala, moralo biti tragova blata. Na Jeleninim čarapama nema tragova blata... Mi smo čvrstog ubveđenja da se događaj zadavanja udaraca nije dogodio na tlu nasipa i u kanalu?

 • Gde onda i kad onda?

- Kada bih vam to rekao, rešio bih predmet.

 • Pomogli biste Zoranu?

- Mi smo i ovim što smo izneli pomogli Zoranovoj odbrani da se dođe do informacija da se događaj nije mogao desiti na nasipu, kao što piše u optužnici. Ako tužilaštvo bude insistiralo i dalje na tome da se događaj desio na nasipu, ne vidimo drugi ishod suđenja nego oslobađajuće presuda za Zorana. Jer smo činjenično stanje iz optužnice prvo mi pobili a to će vrlo lako i četvorica advokata koji su u timu Zoranove odbrane.

Jelenina noga uslikana na mestu zločina Foto: Telegraf/centar za forenzicka istrazivanja

 • Znači, ako se striktno budu držali optužnice Zoran će uskoro biti slobodan čovek?

- Tako je. A odgovor na pitanje gde je onda ubijen je i težak a na neki način i lak. Imamo informaciju da je Jelena poslednji put viđena 1. aprila 2016. godine u 17.30 sati kada je došla iz vrtića sa malom Janom. Tada je dovela i vaspitačicu. Razišle su se i ona je sa malom Janom ušla u kuću... Da bi se dobio odgovor gde je i kada ubijena, mora se izvršiti ispitivanje kretanja svih ukućana od tog dana od 17.30 a pogotovo Jelenino na osnovu analize baznih stanica, i listinga telefona - sa kim je bila u kontaktu i utvrditi gde se događaj desio. Jer, ne zaboravite Jelena je bila u kući od 17.30 sati 1. aprila do 15 sati 2. aprila.

Zoran Marjanović Foto: Telegraf

 • Da li ste našli jednog svedoka koji je video Jelenu u tom periodu?

- Imali smo svedoka koji se javio i koji je rekao da se sa Jelenom dogovorio da se vide u subutu ujutru da bi joj dao zelje za sarmice. Taj svedok je čekao Jelenu u subotu i nije je video. Mi ovim ništa ne prejudiciramo samo tražimo da javi neko ko ju je video u tom periodu. Dakle, ovaj slučaj nije nerešiv ali samo u slučaju da se odustane od verzije da se događaj desio na nasipu.

 • U pritvoru je Zoran, Jelenin suprug, ima li bar jedan neoboriv dokaz protiv njega?

- Ako pođemo od optužnice, i kažemo da se događaj desio na nasipu, Zoran nije ubica. Isključujemo da je bilo ko to uradio na nasipu a s tim u vezi isključujemo da je to uradio Zoran Marjanović.

Kompletan intervju sa gospodinom Šipkom pogledajte u videu na početku teksta. 

Daljinac

(Lj. Račić / lj.racic@telegraf.rs)

Tagovi: Crvenka, Jelena Marjanović, Nasip u Borči, Nenad Šipka, Ubistvo Jelene Marjanović, Zoran Marjanović

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (17)
Poređaj komentare:
 • S
  srbin iz srbije

  Slucaj nije tezak za resavanje,ali je nesto drugo zabrinjavajuce.Ako imas vezu,poznanstva i pare mozes da prikrijes zlocin i to je ono sto zabrinjava.

 • I
  Ina

  Koliko osoba je pozvala od 17.30 01.04. do 02.04. 17.00 sati? Da li broj poziva odgovara broju poziva predhodni dana? Prost racun.

 • 1
  1april

  Evo upravo javljaju na rts da je reseno ubistvo jelene

Doktorka u Požarevcu i njen saučesnik preko lažnih recepata uzeli 90 kutija leka za lečenje narkomana

Maloletnica divljala kolima po Kragujevcu, udarila u pekaru i povredila radnicu za pultom

Klinci upali u prodavnicu, prestravili radnike i oteli im novac: Tek kada su uhapšeni otkriveno je da su nosili pištolj-igračku

Penzionerka koja je ubila investitora pokušala sebi da prereže vene u zatvoru

Bivši šef katastra u Valjevu imao 6 funkcija i izbegavao da upiše hipoteku na svoju kuću na planini: Sada je dobio kaznu

Skidala crnu magiju po Smederevu, pa opelješila narod: Uzela zlato vredno 60.000 i nestala

Krvavi obračun na Kosovu: Zapucali kalašnjikovim na automobil u pokretu, jedna osoba ubijena

Užas u Srpskoj Crnji: Psi izjeli lice i utrobu čoveku, komšije u šoku

Kćerka ubice premijera Zorana Đinđića sklonila se u Crnu Goru i živi povučeno

Bankar iz Niša optužen da je proneverio 240.000 evra "promenio ploču": Prvo priznao krivicu, sada tvrdi da je krao jer su mu pretili

Sahranjen nesrećni Slaviša Tešić - žrtva iz Resavske ulice

Teška nesreća na putu kod Pećinaca: Povređeno 13 radnika koji su se vraćali s posla

"Polo" koji je noćas zapaljen u Nišu je službeno vozilo BIA

Privedene vođe "Levijatana" zbog navodnih pretnji azilu za pse

Rušanjsko prokletstvo: Treća muška glava iste porodice digla ruku na sebe, pradeda u poslednji čas skinut s vešala

Osetio se smrad spržene plastike, a delovi auta su leteli svuda: Potresna ispovest očevica eksplozije koja je digla Galeniku na noge (VIDEO) (FOTO)

Piroman zapalio tri vozila u Bulevaru Nemanjića u Nišu, još jedno oštećeno

Drama u Rušnju: Goran pokušao da zadavi ženu, kada nije uspeo izvršio je samoubistvo

Stravičan prizor u Novom Pazaru: Telo obešenog muškarca visilo sa terase (Uznemirujuće fotke)

Kostur koji je pronađen u Požegi ide na obdukciju kako bi se utvrdio identitet

Eksplozija auto-bombe u Zemunu: Detonacija probudila građane, saobraćaj blokiran u oba smera (VIDEO)

Slaviša je razgovarao sa suprugom kada ga je pokosio tramvaj u Resavskoj: Čuli su se svako jutro pre posla, a onda se veza zauvek prekinula

Ne žalim ni za čim, osim za jednim danom, tada je krenuo pakao: Otkriven sadržaj oproštajnog pisma košarkaša Andreja (25) iz Kraljeva

Detalji okršaja u Marinkovoj bari: Čovek u invalidskim kolicima izbo dostavljača hrane, jer ga je okrznuo kolima

Ivanka Ivanović uhapšena u međunarodnoj akciji! Ukupno palo 68 ljudi, zaplenjeno 753 miliona evra

Vozaču "dačije" određen pritvor od 30 dana zbog nesreće u Resavskoj

Drva iz prikolice se sručila na BMW: Povređena četiri pripadnika Vojske Srbije (FOTO)

Još jedna tragedija na traktoru: Čovek (58) u Senti preminuo čim je pao sa vozila

Odloženo suđenje Žarku P. koji je učestvovao u nesreći u kojoj su poginule Suzana (33) i njena nerođena beba: Evo šta je odbrana tražila (FOTO)

U više akcija policija uhapsila 22 osobe i podnela prijave protiv 3 maloletnika: Među njima se nalazi i opasan pljačkaš tepiha

Luda noć u Beogradu: Dostavljač hrane uboden nožem u šaku u Marinkovoj bari

Dečaka u Železniku zbog selfija udarila struja od 20.000 volti: Životno je ugrožen i dalje, velika površina kože zahvaćena opekotinama

Muškarac u Novom Sadu teško ranjen vozio automobil: Stigao do Rumenačke i pozvao Hitnu, sada čeka operaciju

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Sjenici: Posle kraće rasprave nožem izbo muškarca u potiljak

Pojavio se još jeziviji snimak saobraćajne nesreće u Resavskoj ulici (VIDEO)

Penzionisani policajac iz Niša izvršio samoubistvo nasred kružnog toka (FOTO)

Čume povukao molbu za uslovni otpust, ostaje u zatvoru

Lazar (19) je 20. oktobra imao stravičan udes kod Ćićevca: Izgubio je najvažniju životnu bitku tri nedelje kasnije

Uhapšen pedofil iz Zaječara: Slikao polni organ, pa fotografije slao maloletnici

Pronađeni ostaci ljudskog skeleta: Šumar naišao na 30 kostiju usred žbunja

"Ne uzima Bog ni dobrog ni zlog, već onog ko kasno ukoči. Zatvorite ih sve!": Poslednji status i oproštajno pismo mladića čije je telo pronađeno u Jagodini (FOTO)

Užas u Zaječaru: Pedofil (42) pratio devojčicu (12) od škole do kuće, pa je u zabačenoj ulici napastvovao