≫ 

19 godina od ubistva Slavka Ćuruvije: Još jedan slučaj bez epiloga

Za ubistvo su optuženi načelnik resora Državne bezbednosti Radomir Marković, načelnik beogradskg centra DB-a Milan Radonjić, glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi resora Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak

  • 0

Danas se navršava 19 godina od ubistva novinara i vlasnika "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije.

Ustavni sud usvojio žalbu optuženih za ubistvo Slavka Ćuruvije: Odbrana traži ukidanje pritvora

Advokati: Kraj suđenja za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije sredinom naredne godine

Ćuruvija je ubijen u Beogradu 11. aprila 1999. godine, tokom NATO bombardovanja SRJ, ispred zgrade u kojoj je živeo i gde je bila marketing služba "Dnevnog telegrafa".

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Predstavnici novinarskih udruženja, prijatelji i kolege će zajedno s porodicom ubijenog novinara, kao i prethodnih godina, položiti vence i zapaliti sveće ispred spomen-obeležja u Svetogorskoj ulici 35.

Suđenje za ubistvo novinara i vlasnika lista "Dnevni telegraf" Slavka Ćuruvije počelo je 1. juna 2015. godine i još traje.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Za ubistvo su optuženi načelnik resora Državne bezbednosti Radomir Marković, načelnik beogradskg centra DB-a Milan Radonjić, glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi resora Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak.

Optuženi Romić i Radonjić uhapšeni su 13. januara 2014. godine i od tada su u pritvoru, Marković izdržava kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu.

Foto: Profimedia/AFP

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario njegovu suprugu Branku Prpu u glavu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Daljinac

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA