≫ 

Kobni april za srpsku vojsku: Pre godinu dana srušio se Supergaleb kod Šapca, kada su poginula dva pilota

Današnji pad je treći udes ovog tipa aviona od 2006. godine

  • 4

Vojni avion srušio se danas kod Kovačice i usmrtio jednog pilota, dok se drugi bori za život. Slična tragedija desila se i prošle godine u ovo vreme, kada su dvojica pilota u istom tipu aviona izgubila život u nesreći kod Šapca.

Srušio se avion Vojske Srbije kod Kovačice: Poginuo pilot! (FOTO)

Tada se vojni avion Galeb 4 srušio se jutros na području sela Slatina kod Šapca u 10 sati i 30 minuta i tom prilikom poginula su oba pilota.

Pad aviona kod Šapca: Foto: Telegraf

Piloti Nenad Ćulibrk i Dejan Pandurović krenuli su tog 7. aprila na redovan trenažni zadatak. Let je počeo sasvim uobičajeno, ali je putanja naglo prekinuta iznad Slatine, kada je letelica otkazala poslušnost i počela strmoglavo da ponire ka tlu. 

Ovo je avion Supergaleb G4 koji se srušio kod Kovačice: Ponos srpske avijacije treći put zakazao (VIDEO)

Posada se nije katapultirala iz aviona, sudar sa zemljom bio je katastrofalan, a nesrećna posada nije imala šanse da preživi. Kasnije se saznalo da se piloti nisu katapultirali iz letelice, jer su u poslednjem trenutku uspeli da je preusmere na njivu i tako spasu najmanje 15 meštana.

Tragedija kod Šapca: Foto: Telegraf

Današnji pad je treći udes ovog tipa aviona od 2006. godine. Na istoj letelici 2008. godine na Aerodromu Batajnica poginuo je pilot Ištvan Kanas tokom vežbe za aeromiting.

Godinu dana od udesa Galeba G-4 kod Šapca osnovana je fondacija "Dejan Pandurović“ za pomoć porodicama nastradalih i povređenih pilota i za unapređenje bezbednosti letenja u srpskom vazduhoplovstvu.

HRONOLOGIJA PADOVA VOJNIH AVIONA

7. APRIL. 2017.

Pad aviona Galeb 4 u selu Slatina kod Šapca, poginula dvojica pilota

13. MART 2015.

Pad helikoptera Mi-8 u Sur­činu. Sedam žrtava.

15. NOVEMBAR 2013.

Avion “orao” pao je na livadu na svega par stotina metara od centra Mrčajevaca. Ovo je treća letelica ovog tipa koja se srušila u poslednjih pet godina.

26. SEPTEMBAR 2012.

Avion vojnog vazduhoplovstva tipa ”V-54 lasta”, srušio se oko 10.15 kod Nove Pazove. Pilot Goran Savić preminuo je dan kasnije.

3. JUN 2010.

Avion “orao” vojnog vazduhoplovstva srušio se u Gružansko jezero, a pilot se spasao katapultiranjem.

7. JUL 2009.

U blizini batajničkog vojnog aerodroma srušio se avion tipa ”mig-29”, tokom priprema za letački nastup. Pilot aviona potpukovnik Rade Ranđelović se katapultirao, ali je preminuo od posledica povreda. Prilikom udara aviona u zemlju poginuo je i vojnik Milan Ulemek koji je bio požarni u obližnjem magacinu.

24. SEPTEMBAR 2008.

Avion “supergaleb G-4” pao je na aerodromu Batajnica, tokom priprema za aeromiting, a tom prilikom poginuo je pilot potpukovnik Ištvan Kanas. Srušio se oko dva minuta po poletanju, a nesreća se dogodila prilikom izvođenja složene letačke figure.

21. MAJ 2008.

U Barandi kod Zrenjanina srušio se vojni avion “orao”. Pilot, major Tomas Janik spasao se iskakanjem iz aviona. Pad aviona se dogodio prilikom rutinskog leta na visini od oko 2,5 kilometara.

20. MART 2000.

Na aerodromu Kovin, u udesu školskog aviona ”utva-75”, poginuli su kapetan prve klase Stevica Žarkov i poručnik Dejan Radovanović.

VIDEO Ovo su aparati na kojima su u proteklih 10 godina poginul 4 srpska pilota:

VIDEO Ovaj ruski avion se još testira i za sada se desio jedan udes bez žrtava:

Daljinac

(G. A.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sumadinac

    11. april 2018 | 13:43

    Naravno,kada voze krs avione.Novac se baca na izbore a sve ostalo je nebitno.

  • brana

    11. april 2018 | 12:29

    Ja kao"strucnjak" za avione,doduse od papira,sa sigurnoscu tvrdim da ovi Galebovi vise nisu za sigurnu upotrebu.Ako ne znate,pitajte...

  • xXx

    11. april 2018 | 16:39

    zar nasi avioni mogu da lete??? saucesce porodici

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA