U samo jednoj akciji uhapšeno je 54 dilera iz tri zemlje: "Pali" su zbog dobre saradnje policijskih snaga (FOTO)

Ministar unutrašnjih poslova Austrije, Herbert Kikl, je na konferenciji za novinare istakao značaj policijske saradnje sa državama Zapadnog Balkana

  • 0

U austrijskom gradu Cauhenzeu danas je počela trodnevna konferencija Savezne kriminalističke službe Austrije na temu "Balkanski karteli i druge polikriminalne bande", na kojoj učestvuje ministar policije Nebojša Stefanović, koji je poručio da se ne sme dopustiti da kriminalci veruju da su jači od države.

Stefanović je novinarima povodom ove konferencije rekao da se nada da će Srbija u budućnosti dobiti finansijska sredstva da bi mogla još uspešnije da se suoči sa tim izazovima.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije, Herbert Kikl, je na konferenciji za novinare istakao značaj policijske saradnje sa državama Zapadnog Balkana.

Ove dve odluke Srbija nikada neće doneti: Stefanović oštro odgovorio na kritike u Skupštini (FOTO)

Kriminalne mreže deluju, kako je podsetio, sve globalnije, i intenziviranje mogućnosti istrage je jedina mogućnost da se stane na put tim bandama, a važan doprinos bezbednosti građana je da prekogranična mreža istrage što tešnjom.

Operacija "Smart", koja je na skupu navedena kao primer, tokom koje je od 2015. uhapšeno 54 osumnjičenih u Austriji, Srbiji i Švajcarskoj, koji su švercovali narkotike, pokazuje koliko dobro može da funkcioniše policijska sardanja sa državama Zapadnog Balkana, rekao je Kikl.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije, Herbert Kikl, je na konferenciji za novinare istakao značaj policijske saradnje sa državama Zapadnog Balkana; Foto: Tanjug/MUP

- Imao sam prilike da sa srpskim kolegom razgovaram o obećavajućim projektima za budućnost - naveo je i dodao da će jedan od prioriteta austrijskog predsedavanja EU biti bezbednost.

Direktor Kriminalističke službe Austrije, Franc Lang, je rekao da Austrija podržava zemlje Zapadnog Balkana u izgradnji preventivnog rada, a centralna poruka takve saradnje mora biti "policija tesno sarađuje" i ne isplati se, kaže, izgrađivanje kriminalnih struktura.

Na konferenciji je, inače, navedeno da je u okviru operacije "Smart" zaplenjeno 160 kilograma narkotika u vrednosti od 1,3 miliona evra.

Banda je, kako je navedeno, delovala u velikom stilu švercujući drogu iz Srbije u Švajcarsku i Austriju, gde ju je prodavala.

Septembra 2015., nakon hapšenja jednog dilera u kantonu Sankt Galen u Švajcarskoj, bilo je informacija da su vođe iz Srbije.

"Imao sam prilike da sa srpskim kolegom razgovaram o obećavajućim projektima za budućnost" - rekao je Stefanović; Foto: Tanjug/MUP

U okviru operacije je ustanovljeno da je banda švercovala heroin i marihuanu sa Balkana u EU i Švajcarsku, a u oktobru 2016. u jednom srpskom kamionu pronađeno je 35 kilograma marihuane, marta prošle godine uahpšeno je više osumnjičenih i zaplenjeno 2,5 kilograma heroina.

Glavni osumnjičeni uhapšen je oktobra prošle godine u Forarlbergu u Austriji, a i njegovi najtešnji saradnici su uhapšeni, dvoje Austrijanca, jedan Italijan i jedna Sprkinja, prilikom akcije u Hadru u Austriji.

Marta ove godine je uhapšen kurir ove organiazcije u Holandiji na aerodromu Amsterdam sa osam kilograma kokaina, koju je on dirketno iz Perua doneo u Evropu.

U okviru ove operacije, kako je preneto, sprečena je planirana pljačka kazina u mestu Lindau.

Lang je kazao da je banda znala da ih prati policija i koristila je za komunikaciju razne vrste msindžera, koje policija ne može da nadzire.

On je ukazao da takve prekogranične operacije podržava EU i da je od 2015. sprovdeno čak 24 operacija, usled kojih su uhapšena lica kojiam je izrečena ukupna kazna od 1.470 godina zatvora, a samo u Austriji uhapšeni su dobili kazne u ukupnom trajanju od 300 godina.

Lang je ukazao da je zanimljivo da je novac, koji je zarađen iz kriminalnih poslova, uvek prevežen, te da bande nisu verovale uslugama transfera novca.

Na trodnevnoj konferenciji u Cauhenzeu učetsvuje 92 eksperta za bezbednost iz osam zemalja, među kojima su Austrija, Srbija, Hrvatska, Albanija, Crna Gora, i predstavnici Europola, Eurojusta-a, kao i FBI-a.

Na trodnevnoj konferenciji u Cauhenzeu učetsvuje 92 eksperta za bezbednost iz osam zemalja, među kojima su Austrija, Srbija, Hrvatska, Albanija, Crna Gora, i predstavnici Europola, Eurojusta-a, kao i FBI-a; Foto: Tanjug/MUP

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas u Austriji da saradnja policija u borbi protiv organizovanog i svih drugih vidova kriminala nema alternativu, što su pokazali i rezultati zajedničkih akcija ostvareni u prethodnim godinama.

Stefanović je na zajedničkoj konferenciji sa saveznim ministrom unutrašnjih poslova Austrije Herbertom Kikelom i direktorom Savezne kriminalističke policije te zemlje Francom Langom, istakao da je saradnja srpske i austrijske policije u prethodnim godinama bila veoma uspešna i da je rezultirala konkretnim akcijama zaplene narkotika i hapšenjima mnogih pripadnika organizovanih kriminalnih grupa.

- Naše dve policije nameravaju da sarađuju vrlo intenzivno i u budućnosti u svemu onome što čini srž dobre policijske saradnje, ali hoćemo i da pružimo podršku i svim drugim kolegama u regionu da kroz jednu čvrstu i zajedničku mrežu više policija ne dozvolimo da kriminal pomisli da je jači - rekao je Stefanović koji je u austrijskom Cauhenzeu učestvovao na konferenciji na temu balkanskih kartela i drugih kriminalnih grupa.

Ministar Stefanović je upoznao učesnike konferencije da je tokom prošle godine u Srbije zaplenjeno više od četiri tone narkotika, da je otkrivena prva laboratorija ekstazija, kao i da je u zajedničkoj akciji srpske i makedonske policije uhapšen Milan Zarubica.

Organizovane kriminalne grupe koje deluju na teritoriji jugoistočne Evrope, kako je ocenio ministar Stefanović, nemaju jezičke, etničke, niti bilo koje druge barijere u saradnji i zato policije moraju da pokažu da su spremne da sarađuju, da su organizovanije i bolje opremljene.

- Republika Srbija želi da izdvoji više novca u opremanje policije, kako bismo i kroz posebnu opremu učinili da kriminalistička policija postane još efikasnija i ozbiljnija - istakao je Stefanović.

Marta ove godine je uhapšen kurir ove organiazcije u Holandiji na aerodromu Amsterdam sa osam kilograma kokaina, koju je on dirketno iz Perua doneo u Evropu; Foto: Tanjug/MUP

Srpski ministar policije je naveo da kriminalne grupe na prostoru jugoistočne Evrope, prema procenama Ujedinjenih nacija, samo od narkotika zarade oko 1,5 milijardi dolara.

- Zato moramo biti spremni da čeličnom pesnicom zdrobimo kriminal, da budemo precizni i jasni i da građani znaju da mogu da se oslone na policiju - naglasio je Stefanović.

Prema njegovima rečima, u borbi protiv krijumčarenja narkotika, ljudi, oružja i odgovoru na pokušaje da se kroz aktivnosti organizovanog kriminala finansira potencijalni terorizam, neophodna je međunarodna saradnja.

- Republika Srbija je spremna da sarađuje sa svim kolegama u regionu i svetu na suzbijanju svih oblika kriminala. Kroz različite operativne akcije prethodnih godina pokazali smo kako se uspešno, kroz razmenu informacija, može doći do nekog počinioca krivičnih dela, ali i koliko znači poverenje koje se vremenom gradi između policajaca i koliko ta razmena informacija može da utiče na brzinu i efikasnost akcija - rekao je Stefanović.

Zahvalivši se ministru Kikelu i direktoru Langu na organizaciji konferencije, Stefanović je istakao da je dosadašnja saradnja srpske i austrijske policije, kroz obuke i razmenu iskustava i znanja uticala na povećanje efikasnosti.

- Želimo da kroz intenzivniju saradnju, zajedničke akcije i sadejstvo operativaca kriminalističkih policija i specijalnih jedinica uvežbamo naše snage da budu brže i efikasnije u otkrivanju teških krivičnih dela, da budu spremne da brzo reaguju u svim situacijama i da kroz konkretne rezultate pokažemo da takva vrsta saradnje nema alternativu - zaključio je Stefanović, saopšteno je MUP.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA