• 3

Ukinuto rešenje o produženju: Marjanović ostaje u pritvoru do ovog datuma, a onda sud mora da donese važnu odluku

Marjanoviću, koji je u pritvoru od hapšenja 15. septembra 2017, pritvor je 8. juna ponovo bio produžen pritvor za još 30 dana zbog uznemirenja javnosti

 • 3
Zoran Marjanović

Foto: Telegraf

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepeno rešenje kojim je produžen pritvor Zoranu Marjanoviću osumnjičenom za ubistvo supruge Jelene 2. aprila 2016. godine na nasipu u Borči, ali mu nije ukinuo pritvor.

Preokret, Zoran Marjanović posle 10 meseci na slobodi? Istraga se usmerava u drugom pravcu

Tom odlukom Apelacioni sud je naložio Višem sudu u Beogradu da ponovo odlučuje o pritvoru i da za svoju odluku navede jasne i argumentovane razloge, izjavila je danas Tanjugu portparol Apelacionog suda Mirjana Piljić.

Marjanoviću, koji je u pritvoru od hapšenja 15. septembra 2017, pritvor je 8. juna ponovo bio produžen pritvor za još 30 dana zbog uznemirenja javnosti. To znači da će 8. jula ponovo odlučivati o Zoranovom statusu.

U svom detaljnom obrazloženju odluke Apelacioni sud je naveo da se žalbama Marjanovićevih branilaca osnovano ukazuje da prvostepeni sud nije dao jasne razloge za odluku o produženju pritvora, odnosno da nije navedeo jasne razloge koji opravdavaju dalje zadržavanje Marjanovića u pritvoru.

- Prvostepeni sud nije naveo, niti je cenio činjenice i okolnosti koje su dovele do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka, a koje moraju postojati priliko odlučivanja o pritvoru - navela je Piljić.

Zoran Marjanović Foto: Telegraf

Apelacioni sud je ukazao da je za određivanje i produženje pritvora neopohodno da budu kumulativno ispunjeni određeni uslovi a to su: visina zaprećene ili izrečene kazne, da je došlo do uzmenirenja javnosti usled načina izvršenja ili težine posledice izvršenog krivičnog dela, kao i da takvo uznemirenje javnosti može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka.

- U ovom slučaju, prvostepeni sud u obrazloženju svoje odluke nije dao jasne i argumentovane razloge koji opravdavaju dalje zadržavanje Marjanovića u pritvoru zbog uznemirenja javnosti, dok konstatacija da su sredstva javnog informisanja svakodnevno izveštavala o kritičnom događaju, prema oceni Apelacionog suda, ne može predstavljati dovoljan razlog za zaključak da je došlo do takvog uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka - precizira se u odluci.

Apelacioni sud dodaje i da je prilikom odlučivanja prvostepeni sud morao da vodi računa o zahtevima Evropskog suda za ljudska prava, što podrazumeva da se uznemirenje javnosti ne može izvesti samo iz težine krivičnog dela, niti se vezati za okolnosti koje su postojale u vremenu koje znatno prethodi odlučivanju o daljem produženju pritvora.

Takođe je kritikovao i navode prvostepenog suda: "da bi okriljeni s obzirom na činjenicu da je pre hašenja bio prisutan u javnosti, da se izjašnjavao o kritičnom događaju i da bi puštanjem na slobodu mogao da nastavi da se izjašnjava o elementima krivičnog dela, a što bi ugrozilo nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka".

Ubijena pevačica Jelena Marjanović Foto: A. Nalbantjan

- Prvostepeni sud u obrazloženju rešenja nije dao dovoljne razloge za svoj zaključak da je jedino pritvor nužna i neophodna mera za vođenje ovog krivičnog postupka ne dajući pri tom ni razloge zbog čega se nekom od blažih mera ne bi mogla postići ista svrha - navodi Apelacioni sud.

Taj sud je istakao da je za određivanje pritvora neophodno i "postajnje osnovane sumnje da je lice prema kome se pritvor određuje učinilo krivično delo".

- Iz obrazloženja ukinutog rešenja ostaje nejasno na kojim konkretnim razlozima sud zasniva svoj zaključak za postojanje osnovane sumje da je Marjanović izvršio krivično delo za koje se tereti. Po oceni ovog suda, prvostepeni sud je bio dužan da navede na osnovu kojih činjenica i dokaza pribavljenih u toku postupka izvodi zaključak o postojanju osnovane sumnje - navodi se u odluci.

Narednih dana očekuje se nova odluka Višeg suda o pritvoru, kao i odluka Višeg javnog tužilaštva da li će podići novu optužnicu protiv Marjanovića pošto je okončana dopuna istrage.

Viši sud je 20. marta vratio tužilaštvu optužnicu od 9. februara i naložio da pribavi određene dokaze i da u svojstvu svedoka ispita maloletnu ćerku Zorana i ubijene Jelene Marjanović, čije je saslušanje obavljeno u četvrtak, 21. juna.

Zoran Marjanović Printskrin: TV Happy

Marjanović je osumnjičen za krivično delo teško ubistvo za koje je zaprećena kazna od 10 do 40 godina zatvora. Od hapšenja u septembru prošle godine nalazi se u pritvoru zbog uznemirenja javnosti.

Sumnja se da je Jeleni zadao više udaraca u glavu, nanevši joj višetruke prelome lobanje, nakon čega ju je potopio u kanal. Ubistvo Jelene Marjanović medijski je najpraćeniji slučaj crne hronike u Srbiji već gotovo dve godine.

Njen suprug je uhapšen 15. septembra 2017. godine, gotovo godinu i po dana od ubistva. On je i pre toga bio privođen, ali je nakon ispitivanja u policiji i na poligrafu puštan zbog nedostatka dokaza. Na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, Marjanović je negirao da je ubio suprugu i ponovio sve što je i ranije govorio na saslušanjima u policiji.

Pre hapšenja je u više navrata u medijima govorio o ubistvu, učestvovao je u jednom telelvizijskom realiti programu i generalno je svojim istupima skretao pažnju "žute štampe".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Nina

  25. jun 2018 | 14:00

  Pored ovakvog sudstva veća šansa je da se krivac oslobodi nego da bude osuđen.

  165
  6

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima