≫ 

Užasna mučnina i povraćanje, pritisak vrtloglavo raste, a u plućima sekret koji udavi: U ovakvim jezivim mukama je umro Miroslav, otac četvoro dece

Etiol u prahu se obično koristi za posipanje biljaka zbog vaši

  • 10

Otac četvoro dece Miroslav Stojanović (44) iz niškog sela Jelašnica otišao je do česme u dvorištu, uzeo etiol u prahu, progutao ga sa vodom i umro u najtežim mukama, preneli su danas svi srpski mediji. Miroslav je nekada živeo na Kosovu i Metohiji i više nije, preneli su mediji, mogao da se nosi sa siromaštvom. Posegnuo je za insekticidom, onim što verovatno svaki domaćin ima u kući i rešio da presudi sebi.

Otac četvoro dece popio otrov nekoliko sati pošto su mu isekli struju zbog duga od 22.000 dinara: Zbog bede i siromaštva raseljenik sa Kosova umro u najtežim mukama (FOTO)

Reč je o organo-fosfornom jedinjenju. Etiol prah se obično koristi za posipanje biljaka zbog biljnih vaši.

Miroslav se, prema prvim informacijama, otrovao etiolom u prahu, Foto: Promo

AKO SE OTROVAO PRAHOM, MOGAO JE DA PREŽIVI DO BOLNICE

Prema rečima dr Dragana Joksovića, toksikologa, ako je nesrećni čovek uzeo etiol u prahu mogao je da preživi i 10 do 12 sati, a za to vreme bi sigurno stigao do bolnice u obližnjem Nišu. On deluje tako što, kad je teško trovanje, dolazi do problema na plućima i do prestanka rada srca i smrti.

- Etiol inhibiše enzim u organizmu koji je vrlo bitan za sve odgovore, kad hoćete da pomerite ruku, taj enzim odigra svoju ulogu, onda možete ponovo da pomerite ruku - kaže dr Joksović za Telegraf.rs. - Organo-fosforna jedinjenja koja se koriste kao insekticidi su u stvari 100 do 1.000 puta slabiji od nervnih bojnih otrova, da vas podsetim na najnoviju priču o nervnim bojnim otrovima, novičoku, ono što su navodno Rusi uradili u Londonu - podseća Dragan Joksović.

Terapija za trovanje organo-fosfatima je vrlo laka, kaže dr Joksović, ako je uzet peroralno (gutanjem) - sledi ispiranje želuca i što je pre moguće dati atropin.

Otac četvoro dece preminuo u najgorim mukama, Foto-ilustracija: Profimedia/Sciencephoto RM

NOVI PESTICIDI NEMAJU PROTIVOTROV

Prema rečima toksikologa, koji je svoj radni vek proveo na VMA, dok je radio, najmanji problem su mu predstavljala trovanja organo-fosfatima zato što postoji protivotrov. Novi pesticidi, koji nisu organo-fosfati, nemaju protivotrova.

- Deluje tako što počinje mučnina, gađenje, preznojavanje, drhtavica, povraćanje, u početku je puls ubrzan, može biti i povećan pritisak, a onda kako otrov sve više deluje, ako su veće koncentracije, usporava se puls, u plućima se stvara sekret, koji ne dozvoljava disanje i praktično se čovek uguši, a onda nakon toga staje srce - objašnjava dr Dragan Joksović.

Prvo stradaju pluća, pa otkazuje srce, Foto: Profimedia/Sciencephoto RM

MAJKA ĆERKI TREBILA VAŠKE ETIOLOM

Podsetimo, petogodišnja devojčica iz Rožaja otrovana je ovim insekticidom kojim je majka htela da joj uništi vaške. Majka je etiol utrljala u devojčicinu kosu kako bi uništila vaši. Sa buđenjem deteta počela je i porodična drama. Mučnine, povraćanje i bolovi u stomaku, što su prvi znaci trovanja ovim pesticidom.  Majka je tada ispričala da je pitala ženu u poljoprivrednoj radnji je l' sme da stavlja to deci na glavu i oni su rekli da može.

Zabeleženi su čak i slučajevi u kojima su deca platila životom zbog neznanja roditelja.

D. V.  (57) iz Vlase kod Vranja pokušao je da se ubije tako što je popio etiol. Jači pol je skloniji da samoubistvo počini oružjem ili vešanjem, pa čak i sečenjem vena, dok to žene čine gutanjem tableta, kiseline ili herbicida, dakle, trovanjem. Srećom, većina otrovanih ostane u životu, mada nije zanemarljiv broj onih, koji skončaju već u prijemnoj ambulanti jer su stigli prekasno da bi mogla da im se ukaže lekarska pomoć.

Ovog insekticida ima i u tečnom stanju, Foto: Promo

UBISTVA I SAMOUBISTVA

P. P. (48) iz Vučja kod Leskovca, nekoliko dana pre samoubistva, 2016. godine, kupio je pesticid za prskanje voća i rekao prodavcu da je ta flašica dovoljna za njega. U maju ove godine L. N. (56) iz Crne Bare se ubila u svojoj kući tako što je u venu ubrizgala insekticid. Novica S. (49) iz sela kod Leskovca uhapšen je jer je posle višečasovne svađe i maltretiranja naterao nevenčanu suprugu O. D. (44) da popije etiol. Nesrećnoj ženi lekari su jedva spasili život. Rumunski državljanin V. C. (57) izvršio je samoubistvo 2013. godine, popivši tečni etiol u Kučevu.

Samoubistva otrovima nisu karakteristična samo za Srbiju. To je jedan od najčešćih načina samoubistva u ruralnim predelima Kine.

Tečni etiol u bočici od 300 ml u beogradskim poljoprivrenim apotekama košta oko 470 dinara, a onaj u prahu, pakovanje od 200 grama, staje 270 dinara.

60 GRAMA MOŽE DA UBIJE ČOVEKA

Etiol u prahu košta oko 270 dinara, Foto: Promo

Za razliku od drugih organo-fosfornih preparata, malation (kao glavni sastojak etiola) ima nisku toksičnost. Eksperimentalne studije pokazale su da je malation slabo toksičan. Procenjuje se da je doza dovoljno toksična da ubije čoveka 60 grama. Malation se smatra i jednim od najbezbednijih insekticida, međutim, ima brojnih slučajeva namernog, ali i slučajnog trovanja.

Najveći broj trovanja u Americi nastaje slučajno, a odnosi se na decu. U svetu je potvrđeno nekoliko slučajeva samoubistava (kada je prisustvo malationa potvrđeno u tkivima i krvi), a nastali su kada je osoba progutala proizvod koji je sadržao ovu hemikaliju.

VIDEO/Eksperiment: Da li ima otrovnog metana u pijaćoj vodi

(J. Vučić/j.vucic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • N N

    11. jul 2018 | 21:59

    Stidi se Srbijo !

  • Darija

    11. jul 2018 | 21:52

    Radimo muž i ja po dva posla i jeeeedva preživljavamo sa troje dece... Jedva.....

  • Мика

    11. jul 2018 | 21:03

    Ово је сурова садашњица када више није битан мали и обичан човек...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA