• 2
 ≫ 

Srbija među 10 najboljih članica Interpola na svetu: Naši policajci uhapsili 76 kriminalaca samo u 2018. godini (FOTO)

 ≫ 

Po međunarodnim poternicama na zahtev Republike Srbije uhvaćeno je 149 osoba u svetu

 • 2

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović i predsednik Međunarodne organizacije kriminalističke policije INTERPOL Meng Hongvej istakli su danas u Beogradu da je srpska policija već petu godinu zaredom među deset najboljih članica INTERPOLA.

- Republika Srbija ima jaku, snažnu i intenzivnu saradnju sa Interpolom. Samo u ovoj godinu, do kraja avgusta, po međunarodnim poternicama na zahtev Republike Srbije uhapšeno je 149 osoba, dok smo mi po međunarodnim poternicama drugih država uhapsili 67 lica na teritoriji naše zemlje - istakao je Stefanović.

Nebojša Stefanović: Veselji ima problema sa sluhom ili mu je loš prevodilac

Ministar je istakao da Republika Srbija pridaje izuzetan značaj saradnji sa Interpolom, jer je ta organizacija omogućila neuporedivo brži protok i razmenu informacija o osobama koja predstavljaju bezbednosni rizik ili su počinile neko krivično delo.

- Srbija namerava da nastavi apsolutno jačanje i regionalne policijske saradnje, za koju smatramo da je veoma značajna, posebno kroz svakodnevne kontakte i razmenu informacija između kriminalističkih policija država iz našeg okruženja. To je garant da ćemo kroz smanjivanje birokratije, ubrzavanje informacija i procedura imati bržu i efikasniju saradnju - rekao je Stefanović.

Nebojša Stefanović, Foto: MUP Srbije

Ministar je najavio da će Republika Srbija, u susret narednoj Generalnoj skupštini Interpola koja će se ove godine održati u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, uputiti pismo svim državama članicama INTERPOL-a u kojem će istaći svoju argumentaciju protiv zahteva takozvane države Kosovo za prijem u ovu međunarodnu policijsku organizaciju.

- Uputićemo pismo koristeći argumente koji su utemeljeni u međunarodnom pravu, rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i rezolucijama koje je Generalna skupština Interpola usvojila na prošlogodišnjem zasedanju, a koje kažu da samo država članica Ujedinjenih nacija može postati članica Iinterpola. Dakle mi samo želimo poštovanje međunarodnog prava i ja sam Hongveja obavestio, naravno poštujući neutralnost predsednika Interpola, o našim argumentima i o tome da će Srbija uputiti pismo svim državama članicama ove međunarodne organizacije - istakao je Stefanović.

Sastanak sa predstavnicima Interpola, Foto: MUP Srbije

Stefanović je naglasio da MUP Srbije ima snažnu i jaku saradnju i sa predsednikom Interpola Hongvejom, koji je ujedno i predstavnik Ministarstva javne bezbednosti Narodne Republike Kine, i dodao da je ponosan na saradnju između dva ministarstva.

Stefanović je ocenio i da su posete najviših kineskih zvaničnika Srbiji i poseta predsednika NR Kine Si Đinpinga predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću dovele i do jačanja ekonomske saradnje i postavljanja jednog novog temelja i jačeg impulsa za saradnju na svim nivoima.

Srbija među 10 najboljih članica Interpola na svetu, Foto: MUP Srbije

- Srbija Kinu smatra svojim najbližim partnerom - rekao je Stefanović.

Predsednik Interpola Hongvej istakao je da je Republika Srbija, jedna od ključnih članica ove međunarodne policijske organizacije.

- U poslednjih pet godina Srbija se nalazi među deset najboljih članica Interpola i aktivno učestvuje u svim aktivnostima ove organizacije i dalje veliki doprinos razmeni podataka. Interpol svakako želi i da unapredi saradnju sa Srbijom - rekao je Hongvej.

Srbija, saradnja sa Interpolom, Foto: MUP Srbije

On je naveo da je sa ministrom Stefanovićem danas imao odličan sastanak, na kojem su razmenili mišljenja o više tema na polju bezbednosti i o kojima su postigli širok konsenzus. Govoreći o odnosima Srbije i Kine, Hongvej je istakao da dve zemlje imaju tradicionalno dobre odnose, posebno u oblasti operativno-policijskih poslova.

- Želimo da nastavimo i da i dalje jačamo tu vrstu saradnje. Pridajemo veliku važnost ulozi koju Srbija ima u regionu i u svetu u oblasti javne bezbednosti. Kina i Srbija imaju tradicionalno dobre odnose, i naročito imamo dobru saradnju u oblasti policijskih poslova. Mi podržavamo sve napore srpske strane u jačanju bezbednosti kako u svojoj zemlji tako i u regionu i takođe želimo da kroz razmenu iskustava, posebnu u oblasti novih tehnologija, unapredimo našu saradnju i damo svoj doprinos jačanju bezbednosti - zaključio je Hongvej.

VIDEO: Nezapamćena akcija srpske policije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Ja

  11. septembar 2018 | 15:44

  A ubistvo jelene marjanovic

  6
  1

  Podelite komentar

 • ⭐⭐⭐

  11. septembar 2018 | 15:05

  Super!!! Jedinstveni smo u svetu.Tuđe hapsimo,svoje ne diramo!!!

  3
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok