• 1
 ≫ 

Lekari se nadaju da su ušli u trag razlogu smrti male Milice Bogdan: Umrla je zbog kobne tečnosti koju je popila u svojoj kući

 ≫ 

Za sada je jedino izvesno da je Milicu ubila neka misteriozna i veoma opasna bakterija

  • 1

Milica Bogdan (9) iz sela Kajtasovo kod Bele Crkve, koja je u nedelju umrla u Opštoj bolnici u Vršcu, zarazila se opasnom i za sada nepoznatom bakterijom koju je najverovatnije dobila nakon što je pila kozje mleko ili vodu sa bunara. Od istog bacila obolela su i njena dva brata N. B. (13) i S. B (6), ali su oni van životne opasnosti i oporavljaju se u Dečjoj bolnici u Tiršovoj.

Misterija smrti devojčice u vršačkoj bolnici: Dobila visoku temperaturu, počela da povraća i sutradan preminula. Tužilaštvo u Pančevu naložilo obdukciju

Lekari koji su lečili Milicu i njenu braću sumnjaju da se radi o najtežem obliku bruceloze, zaraze koja se prenosi sa životinja na ljude, ali se čekaju rezultati obdukcije, koji će dati tačan uzrok smrti. Ipak, ovi infektolozi sa dugogodišnjim iskustvom kažu da su se retko susretali sa slučajevima u kojima je bakterija na ovako brz i razoran način odnela ljudski život, kao što je bilo u slučaju male Milice.

Prema rečima sagovornika "Srbije danas" koji su upućeni u ovaj slučaj, za sada je jedino izvesno da je Milicu ubila neka misteriozna i veoma opasna bakterija.

- Devojčica je primljena sa visokom temperaturom, povraćanjem i jakim stomačnim tegobama, što ukazuje na ozbiljnu bakterijsku infekciju. Ipak, retko smo se susretali sa slučajevima da je neki bacil za samo 12 sati ubio čoveka. Prve sumnje ukazuju na brucelozu, bolest koja se na ljude prenosi sa životinja, pre svega svinja i koza - rekao je njihov sagovornik i dodao da su braća nesrećne devojčice van životne opasnosti.

Kažu da je Milicu zakačilo prokletstvo; Foto: Wikipedia/Aktron, Pixabay

Međutim, čak ni bruceloza, koliko god opasna bila, ne napreduje tako brzo, pa je za ovaj slučaj i dalje misterija. Izvor zaraze je negde oko devojčicine kuće u Kajtasovu, a kako sagovornik "Srbije danas" kaže, sumnja se na kozje mleko ili vodu sa obližnjeg bunara pošto su Milica i njena braća i jedno i drugo pili.

Socijalne službe Centra za socijalni rad u Beloj Crkvi svakog meseca obilazile su porodicu Bogdan i do sada nije bilo nikakvih propusta niti primedbi na njihov račun. Prema rečima direktora ove ustanove Dragana Popovića, deca nisu zanemarivana niti je njihovo zdravlje i vaspitanje ikada dovedeno u pitanje.

- Uprkos velikom siromaštvu i teškim uslovima života, porodica Bogdan je uzorna i što se naših izveštaja tiče, nema negativnih stavki. O deci je uglavnom brinula majka, dok im otac radi na sezonskim poslovima, uglavnom poljoprivrednim. Sva deca idu u školu, redovno pohađaju nastavu. Kulturna su, lepo vaspitana i omiljena kako među vršnjacima, tako i u komšiluku. Svi se međusobno pomažu, i za njih niko nema ružnu reč. Zaista je u pitanju velika tragedija - istakao je Popović za "Srbija danas".

Njena dva brata su sada stabilno; Foto-ilustracija: pixabay.com

- Mlađi brat S. B. (6) je imao visoku temperaturu i dehidrirao je zbog dijareje i povraćanja, dok je stariji N. B. (13) takođe imao temperaturu i jake bolove u stomaku. Uradili smo toksikološku analizu, koja je bila negativna, tako da se ovde definitivno radi o bakterijskoj infekciji. Ako imamo u vidu da ova porodica ima koze, pse i mačke, koje drži u jako nehigijenskim uslovima, onda su opravdane sumnje u brucelozu ili neku drugu zoonozu. Definitivan odgovor na sva ova pitanja imaćemo tek kad stignu sve analize - objasnio je sagovornik.

Direktor Opšte bolnice u Vršcu dr Jon Omoran kaže da se u svojoj praksi veoma retko susretao sa bakterijom koja ovako brzo odnosi živote i dodaje da će obdukcija male Milice dati odgovor da li se ovde radi o brucelozi ili nekom drugom opasnom bacilu.

- Čekaju se laboratorijske analize kako bi se zvanično utvrdilo da li je posledica trovanja bruceloza ili neka još opasnija bakterija - rekao je za pomenuti portal doktor.

On je dodao da se ne može sa sigurnošću ništa tvrditi dok ne stignu rezultati, ali prema pregledima, verovatno da se radi o bakteriji koja se prenosi dodirom sa zaraženom životinjom, konzumiranjem njenog mleka i mesa ili vode koju su te životinje pile. Reč je o zarazi koja se retko pojavljuje i koju ova bolnica do sada nije imala.

VIDEO Deca ponekad pojedu sve što im padne pod ruku:

(Telegraf.rs/Srbija danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima