• 3
 ≫ 

Bliži se "dan d" za Darka Šarića: Tužilac traži maksimalnu kaznu, njegovi advokati to smatraju skandalom

 ≫ 

Proces traje skoro deceniju, od akcije "Balkanski ratnik"

 • 3

Zamenik javnog tužioca Saša Ivanić zatražio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da se Darku Šariću (47), optuženom za šverc kokaina iz Južne Amerike izrekne maksimalna kazna zatvora, piše Alo.

Oslobođen Šarić: Nije dokazano da je prao novac od prodaje droge

On je zatražio maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora, smatrajući da Šariću i njegovoj grupi treba da se sudi po novom zakonu.

Međutim, beogradski pravnici su mišljenja da Šariću treba suditi po starom zakonu po kojem je zaprećena maksimalna kazna 15 godina zatvora, zbog čega je i oborena prvostepena presuda. Tužilac je zatražio maksimalnu kaznu i za ostale optužene.

Advokati odbrane su ovu odluku ocenili kao skandaloznu, jer je tužilac tražio i da se Darku Šariću oduzme imovina, koji je, kako tvrdi stekao izvršenjem krivičnog dela, a da se vrati svedoku saradniku Nebojši Joksoviću (47).

Kako Alo prenosi, zamenik tužioca, Saša Ivanić je tokom iznošenja završne reči naglasio da su tokom drugog, ponovljenog postupka, dokazane tvrdnje iz pet optužnica da je Pljevljak bio na čelu organizovane kriminalne grupe koja je od 2006. do 2009. godine prošvercovala više od pet tona kokaina.

Darko je rekao da optužnicu razume jezički, ali je ne shvata; Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Pored njega kao organizatori su označeni i Željko Vujanović, odbegli Goran Soković, kao i sada pokojni Dragan Dudić, zvani Fric. Tužilaštvo je i za preostalih 22 optuženih zatražilo maksimalne kazne zatvora.

Prvobitnom presudom Šarić je bio osuđen na 20 godina zatvora, ali je tu odluku ukinuo Apelacioni sud uz naredbu da se pokrene novo suđenje, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka.

Postupak će biti nastavljen posle 7. oktobra kada bi tokom tri dana završne reči trebalo da iznese odbrana 25 optuženih, kao i sami optuženi.

Proces traje skoro deceniju, od akcije "Balkanski ratnik", a ponovljeno suđenje trajalo je pune dve godine.

Šarić je, prema navodima Alo-a na suđenju izjavio da optužnicu jezički razume, ali da je ne shvata i optužio svedoka Nebojšu Joksovića da ga lažno tereti kako bi zadržao njegovih 7 miliona evra, koliko mu je dao za kupovinu štamparije, stanova i zemljišta.

U međuvremenu, Šarić je pre predaje srpskim organima dobio pismo od Joksovića u kojem je izrazio gorko kajanje što je Šarića lažno optužio.

Presuda bi trebalo da bude izrečena polovinom oktobra, a konačnu reč ima Apelacioni sud u Beogradu, koji odlučuje da li će presudu da potvrdi, poništi ili preinači.

(Telegraf.rs/Alo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Dusan

  28. septembar 2018 | 13:49

  Pustite coveka

  22
  8

  Podelite komentar

 • Kodar

  28. septembar 2018 | 13:51

  Darko Šaric na slobodu!!!

  21
  11

  Podelite komentar

 • Privrednik

  28. septembar 2018 | 15:35

  Ovo je jedini pravi i istinski privrednik u Srbiji. Sve zarađeno uložio u Srbiju i nešto u Pljevlja. Bez kredita i sumnjivih pomoći banaka.

  14
  1

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima