≫ 

Nastavljeno suđenje za smrt malog Radenka iz Loznice: Lekari tvrde da je sve urađeno kako treba i po protokolu

Radenko (8) je umro zbog infekcije koja je zahvatila ruku

  • 1

Saslušanjem lekara beogradskog Instituta za majku i dete je pred Osnovnim sudom u Šapcu, nastavljeno je suđenje trojici lekara optuženih da su nesavesnim lečenjem uzrokovali smrt osmogodišnjeg Radenka Nikodinovića iz sela Kozjak kod Loznice. Dečak je preminuo 8. oktobra 2016. godine nakon preloma leve podlaktice.

Slaviša Zdravković, lekar iz pomenute medicinske ustanove rekao je da je, kada su ga kolege upozorile da je reč o gasnoj gangreni, preduzeo sve neophodne mere "opreza radi".

Niko nije hteo da sudi Bojaniću za smrt malog Radenka: Posle 19 meseci, slučaj dodeljen Šapcu

- Prvo, uvek tako uradim kada je pacijent iz druge sredine jer ne znam šta se prethodno radilo, drugo da ne bi došlo do širenja zaraze i treće, da se pacijent ne bi inficirao nečim što imaju drugi pacijenti - posvedočio je dr Zdravković.

Radenkov otac/ Foto: e-stock.us/Milos Rafailovic

Odgovarajući na pitanje suda da li je temperatura uobičajena kod preloma ruku, pedijatar je rekao:

- Ne, ona je najčešće pratilac neke infekcije.

Dodao je i da bi, da su mu doveli dete sa prelomom ruke koju prati temperatura, prvo isključio sve uzroke temperature.

Drugi svedok dr Igor Krunić naveo je da su, koliko se seća, u konkretnom slučaju bili uključeni antibiotici i da su korišćena neka teorijska znanja i standardi koji se primenjuju u Evropi.

Dr Ljubomir Lazović kazao je da se postupalo po protokolima i "onako kako treba".

Roditelji pred sandukom malog Radenka/ Foto: e-stock.us

- Da li je trebalo da se razmišlja o amputaciji nakon druge operacije kada je došlo do pogoršanja - ne mogu da se izjasnim. Tačno je da je ruka bila izvor infekcije i da se ona proširila i na ostale delove tela. Odluka o amputaciji se donosi kada je sigurno da će se time spasiti život - izjavio je pred sudom dr Lazović.

Optužni predlog tereti Dobrivoja Bojanića iz Opšte bolnice u Loznici, Blagoja Grujića i Žarka Đuraškovića, lekare iz Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić" da su od 2. oktobra 2016. do 8. oktobra u Loznici i Beogradu "iz nehata, kao lekari koji su pružali lekarsku pomoć povređenom maloletnom Radenku Nikodinoviću, primenili očigledno nepodoban način lečenja i time prouzrokovali pogoršanje njegovo zdravstvenog stanja".

Dobrivoje Bojanić/ Foto: novosti.rs

Osmogodišnji dečak je, podsetimo, 2. oktobra 2016. igrajući se sa drugarima, slomio ruku. Zadobio je prelom na sredini unutrašnjeg dela leve podlaktice, zbog čega su ga roditelji odveli na Odeljenje ortopedije lozničke Opšte bolnice.

U zdravstvenoj ustanovi ih je primio dežurni ortoped dr Dobrivoje Bojanić. Dete je pregledano i nakon ukazane pomoći, na povređenu ruku je stavljen gips. Tri dana kasnije dečak je zadržan na odeljenju, a iste večeri upućen u Institut za majku i dete u Beogradu.

Borba lekara da Radenku spasu najpre ruku, a potom i život, nije uspela. Zbog infekcije koja je u velikoj meri zahvatila ruku, mali Radenko je preminuo 8. oktobra 2016. godine.

(Telegraf.rs/Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Милан ЛШ

    17. oktobar 2018 | 11:36

    Увек се сетим реееечи, "Тата мене ова рука никад неће проћи"!!! Отац сам и ја имам сина, и не знам шта бих. Желим им сву снагу ако икако буде довољна!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA