Potvrđena optužnica protiv američke "foke" u Beogradu: Evo za šta ga sve terete

Optužnicom se terete za krivična dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, a jedan okrivljeni i za krivično delo neovlašceno držanje opojnih droga

  • 4
VIŠI SUD, suđenje, Fedor Frimerman, Foto: Telegraf

Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv bivšeg američkog marinca, pripadnika elitne jedinice "Foke", Danijela Dejvida Korbeta i još trojice sprskih državljana kojom se terete za nedozvoljeno nošenje oružja.

Korbet se od hapšenja 31. januara, nalazi u pritvoru koji mu je produžen 4. oktobra do 30 dana zbog opasnosti od bekstva, a 17. oktobra Apelacioni sud je potvrdio ovo rešenje odbivši žalbe njegovih branilaca, rečeno je Tanjugu u sudu.

Portparol suda Bojana Stanković precizirala je za Tanjug da je krivično vanpretresno veće suda danas donelo rešenje kojim je potvrdilo optužnicu Višeg javnog tužilaštva, protiv Daniel David Corbetta i još trojice okrivljenih.

Optužnicom se terete za krivična dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, a jedan okrivljeni i za krivično delo neovlašceno držanje opojnih droga.

- Ispitujući optužnicu Višeg javnog tužilaštva, krivično vanpretresno veće je stalo na stanovište da skup činjenica koje se navode u optužnici i proizlaze iz dokaza prikupljenih u predistražnom i istražnom postupku, neposredno potkrepljuju osnovanu sumnju da su optuženi učinili krivična dela koja im se stavljaju na teret, na način kako je to opisano u navedenoj optužnici, te ujedno i opravdavaju podizanje optužbe u ovoj krivičnopravnoj stvari - navodi se u saopštenju suda.

Foto: MUP

Protiv ovog rešenja optuženi i njihovi branioci mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, u roku od tri dana od prijema rešenja.

Viši sud u Beogradu u julu je bio vratio tužilaštvu na dopunu istrage optužnicu protiv Korbeta i trojice srpskih državljana.

Nova optužnica je podneta sudu 21. septembra, zajedno sa dopunskim veštačenjem pištolja koji je pronađen kod Amerikanca, a sa kojeg je izbrisan registarski broj.

Korbet, N.V, N.P. i N.A. se terete da su počinili krivično delo nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija, za koje je zaprećena kazna zatvora do 12 godina.

Korbet je uhapšen 31. januara u jednom stanu na Novom Beogradu, kada je kod njega pronađen pištolj CZ-99 sa izbrisanim brojem.

Hapšenje američkog marinca u Beogradu izazvalo je pažnju madija posle izjave ministra unutrašnjih poslova Nebojša Stefanovića da je on uhapšen u štek-stanu u Beogradu i da je kod njega nađen pištolj CZ-99 sa izbrisanim brojem.

Foto: Telegraf.rs TV

Korbet je, kako su preneli mediji, zaposlen u firmi "Rejven militari", čiji je suvlasnik Džej Futlik, nekadašnji specijalni asistent Bila Klintona.

Bio je pripadnik Tima 6, elitne jedinice američkih marinaca, poznate kao "foke".

Pripadnici "foka" sprovode tajne antiterorističke operacije, ima ih oko stotinak, a baza im se nalazi u Dem Neku u Virdžniji, i poznati su kao mornarička grupa za specijalne ratne operacije (DEVGRU).

Pored ostalog, locirali su i ubili vođu Al kaide, Osamu bin Ladena, 2011. godine, u Pakistanu.

Aktivnosti jedinice nadgleda Zajednička komanda za specijalne operacije (JSOC), koje nadgledaju američke vojne snage Delta.

Mornarički "Tim 6" toliko često sarađuje sa američkom kontraobaveštajnom agencijom da ih ponekad zovu "pretorijanska garda" CIA, navode svetski mediji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 765234

    25. oktobar 2018 | 23:10

    Kad se osude treba u zatvorima da RINTAJU TEZE FIZICKE POSLOVE i doprinose radom zajednici a ne da uzivaju u miru i tisini bez rada

  • zoran

    25. oktobar 2018 | 21:47

    odrezati svima po najmanje deset godina. ove nase izdajnike kazniti sto vise jel su teroristi i tako im trba suditi.

  • Jasim

    25. oktobar 2018 | 15:29

    Kako da nije pobegao u stilu Van Dama

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA