• 1
 ≫ 

Pala velika, organizovana kriminalna grupa u Beogradu: Uhapšeno 14 osoba zbog utaje poreza

 ≫ 

Osumnjičeni su za udruživanje radi vršenja krivičnih dela, poresku utaju, zloupotrebu položaja odgovornog lica i pranje novca

  • 1

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, UKP, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, u saradnji sa Poreskom policijom i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapsili su 14 osoba zbog sumnje da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, poreska utaja, zloupotreba položaja odgovornog lica i pranje novca.

Uhapšeni su A. K. (55), iz Beograda, osumnjičen da je organizator grupe, i M. M. (62), B. T. (38), Z. D. (27), P. V. (65), D. M. (45) i V. B. (36), svi iz Beograda, osumnjičeni da su pripadnici ove grupe. Kao pripadnici grupe uhapšeni su i D. K. (64), odgovorno lice firmi ''Sremački tim'' i ''Mimi World''.

Privedeni su i S. O. (56), odgovorno lice firmi ''Tatmanc Impex’’ i ''Five Mil Trading'', A. N. (29), odgovorno lice firme ''Niketal Angro'', Z. J. (29), odgovorno lice firme ''Ceart Exim'', D. M. (26), odgovorno lice firmi ''Lariki Tim'' i ''Pintila’", T. M. (53), odgovorno lice privrednog društva ''Tatmanc Impex" i J. K. (22),odgovorno lice firme ''Ceart Exim'' iz Beograda.

Protiv još sedam osoba podnete su krivične prijave, Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Postoje osnovi sumnje da su pripadnici ove kriminalne grupe u toku 2017. i 2018. godine, u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi, pronašli više privrednih subjekata sa teritorije Republike Srbije koji su izvršili uplate na račune privrednih društava koja su bila pod kontrolom ove kriminalne grupe, a po prethodno ispostavljenim fakturama o navodno izvršenom prometu roba i usluga.

Nakon toga, sredstva su podizali u gotovom novcu, po osnovu takođe fiktivnih računa o navodno izvršenim uplatama i vraćali ga odgovornim licima
privrednih društava koja su izvršila uplate, a zadržavali proviziju u iznosu od oko 6 do 10 odsto.

Na ovaj način, pripadnici ove kriminalne grupe su do sada prisvojili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 5.818.125 dinara. Protiv još sedam osoba, odgovornih lica privrednih subjekata, koje su izvršile novčane uplate na račune pomenutih firmi, biće podnete krivične prijave u redovnom postupku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok