≫ 

Bankar iz Niša optužen da je proneverio 240.000 evra "promenio ploču": Prvo priznao krivicu, sada tvrdi da je krao jer su mu pretili

Advokat optuženog tražiće listing telefonskih poziva kako bi dokazao da mu je klijent bio primoran da skida novac sa tuđih računa

  • 5

Nišlija Aleksandar Arsenijević (35) optužen da je kao šef za odnose sa klijentima Vojvođanske banke proneverio 240.000 evra, danas je na suđenju pred Višim sudom kazao da se ne oseća krivim i da ne priznaje delo koje mu se stavlja na teret.

Iako je u istrazi priznao da je skoro dve godine klijentima sa računa skidao novac falsfikujući njihove potpise, izdavao čekove na njihovo ime koje je unovčavao za gotovinu, na sudu je promenio iskaz tvrdeći da je sve što je uzeo prosleđivao osobi koju nije imenovao, jer je pretila njemu i njegovoj porodici.

Arsenijević je optužen za zloupotrebu službenog položaja odgovornog lica i falsfikovanje službene isprave jer je od 18. juna 2014. godine do 9.11.2016. godine nezakonito prisvojio 196.560 evra i 5.345.392 dinara.

- Optuženi je razoročavao dinarske i devizne račune i neovlašćeno podizao sredstva kao i čekove koje je unovčavao i na taj način oštetio Vojvođansku banku jer je ona obeštetila klijente – pojasnila je navode optužbe zamenik tužioca Mirjana Velimirović.

Arsenijević, osim što je izjavio da se ne oseća krivim, nije se izjašnjavao o optužnici a umesto njega to je učinio njegov advokat Zoran Mitić.

- Novac nije prisvojio moj branjenik već drugo lice čiji identitet meni nije poznat a koje je njemu i njegovoj porodici pretilo. U prilog tome postoje dokazi u vidu telefonskih listinga koji potvrđuju stalnu komunikaciju između njih, čije pribavljanje tražim. Osim što je za njega podizao novac, moj klijent je uzimao kredite a novac je njemu predavao što se takođe može utvrditi iz bankarskih listinga.

Čak je plaćao rate kredita koje je ta osoba podizala. Mene optuženi nije obavestio o identitetu tog lica, on će u svojoj odbrani kazati ko je on, a ja tražim da se ta osoba sasluša. Takođe, tražim da se obavi veštačenje uračunljivosti mog branjenika kako bi se utvrdilo da li je bio sposoban da shvati značaj svojih radnji - kazao je Mitić.

Foto: Pixabay/janeb13

Pred sudom se  pojavio Zoran Stojković koga tužilaštvo tereti da je Aleksandru pomogao da izvrši krivično delo jer mu je omogućio da koristi njegov dinarski račun tako što je na njega Arsenijević  uplatio 350.000 dinara, pa je na osnovu lažnog isplatnog naloga podigao 235.000 dinara a ostatkom sume častio pomagača. Stojković je takođe odbacio krivicu za pomaganje u zloupotrebi a njegov advokat Gordana Nožica je izjavila da je on žrtva političkog progona.

- Moj klijent ne može odgovarati zbog korišćenja njegovog bankarskog računa, jer niko ne može znati šta se sa njim radi. Sve ovo što mu se dešava je politička tvorevina, jer je radio kao poreski inspektor. U prilog tome govori što je on uhapšen godinu i po dana nakon Arsenijevića. On je uzeo od banke tri kredita, pa zato tražimo da se angažuje veštak kako bi se utvrdilo da li je iznos kojim je raspolagao veći od onog koji mu odobren po osnovu bankarske pozajmice - kazala je Nožica.

Interesantno je da se  u vreme kada je pljačka otkrivena Aleksandar bezbrižno provodio na letovanju. Utvrđeni manjak tada je iznosio samo 40.000 evra, a tokom dve godine, koliko je istraga trajala ustanovljeno je da je krađa šestostruko veća.  Arsenijević se na prvom glavnom pretresu nije pojavio pa je danas na njegova vrata pokucala policija, ali je privođenje izostalo jer je obećao da će se pojaviti na sudu.

Ovo je druga velika pljačka u Nišu koju su poslednjih godina izvršili bankari. Miloš Krivokapić, blagajnik AIK banke priznao je da je potrošio 560.000 evra sa računa klijenata, dobio je tri godine zatvora a pare nije vratio jer je tvrdio da nikakvu imovinu nema.  I Arsenijević je pred sudom kazao da osim automobila, takodje ne poseduje ništa drugo.

VIDEO: Niš je zbog mutnih radnji postao prestonica spaljenih automobila. Ovako gore automobili u Beogradu

(D.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Isplati se

    16. novembar 2018 | 08:37

    Za tri godine zatvora 560.000€, to je godisnje 186.667€, odnosno mesecno 15.555€, a uz to imao je hranu i smestaj. Ej Srbijo moja....

  • Љиљана

    16. novembar 2018 | 05:33

    'Поштени' неки банкари.

  • Hs

    16. novembar 2018 | 08:11

    Halo 3 godine dobio za pola miliona eur, as to da ne I jabi sad pristo, a posle 3 god uzivancija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA