Lekar iz "Zabele" primao mito, čelnik FK Sloboda utajio porez, fingirali nesreću u Maloj Krsni: Hapšenja po celoj Srbiji zbog korupcije, utaje i prevare

Uhapšeno je pet osoba, dok su protiv još 48 podnete krivične prijave, oni se sumnjiče da su oštetili budžet, pravna i fizička lica za 1,7 miliona evra

  • 6

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa Poreskom policijom i nadležnim tužilaštvima, u cilju suzbijanja finansijskog kriminala i korupcije u više odvojenih akcija uhapsili su pet osoba, dok su protiv još 48 osoba podnete krivične prijave u redovnom postupku.

Oni se sumnjiče da su izvršili više krivičnih dela kojim su oštetili budžet Republike Srbije, pravna i fizička lica u ukupnom iznosu od 1,7 miliona evra.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu uhapsili su D. V. (36) zbog sumnje da je izvršio krivično delo prevare. On je osumnjičen da je oštećenog doveo u zabludu da će kupiti njegovo privredno društvo i potom na ime kupoprodajne cene sa njim zaključio ugovor o kupoprodaji automobila "audi A8", švajcarskih registarskih oznaka, za koji je imao zabranu otuđenja.

D. V. iz Požarevca uhapšen i zbog "audija", Foto: audi.rs

Cena automobila uračunata je u kupoprodajnu cenu preduzeća i na osnovu toga D. V. je dobio ovlašćenje za zastupanje, na osnovu kog je zatim podigao sa računa preduzeća oštećenog 1.610.301 dinara i prisvojio za sebe. Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati i on će uz krivičnu prijavu biti priveden Osnovnom javnom tužilaštvu u Požarevcu.

OŠTETILI EPS ZA 136 MILIONA DINARA

Po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, policija je podnela krivičnu prijavu protiv bivšeg odgovornog lica u JP "EPS Snabdevanje", kao i sadašnjeg odgovornog lica u tom preduzeću zbog sumnje da su zloupotrebili položaj odgovornog lica. Osumnjičeni se terete da su od septembra 2015. do novembra 2016. godine, suprotno odlukama Izvršnog odbora "EPS-a", u periodu pada cena električne energije na tržištu svesno uvećavali parametre za obračun krajnje cene struje na osnovu čega su stvarali nekonkurentne cene.

Zbog uvećavanja parametara i nekonkurentnih cena, kako se sumnja, EPS je izgubio 65 postupaka javnih nabavki u korist konkurencije. Osumnjičeni se terete da su na taj način za više privrednih društava pribavili protivpravnu korist od 149.219.597 dinara, dok su JP EPS oštetili za 136.701.469 dinara.

Stvarali nekonkurentne cene u EPS-u, Foto: eps.rs, Telegraf

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, podneli su krivičnu prijavu protiv lekara opšte prakse u Kazneno-popravnom zavodu "Zabela" zbog sumnje da je primao mito.

BOLJI POLOŽAJ U "ZABELI"

Osumnjičeni se tereti da je u aprilu 2016. godine od više osuđenika i članova njihovih porodica primio mito od 1.000 evra, kako bi im obezbedio povoljniji položaj u "Zabeli", odnosno da bi ih primao na stacionarno lečenje u okviru ove ustanove. Takođe, po nalogu nadležnog tužilaštva, protiv šest osoba podneta je krivična prijava zbog sumnje da su davale mito.

Podneta je krivična prijava protiv zaposlenog u privrednom društvu "Simpo" iz Vranja zbog sumnje da je počinio krivično delo pronevere u obavljanju privredne delatnosti.

Osumnjičeni se tereti da je tokom ove godine prodao nameštaj fizičkim licima i da tu prodaju nije evidentirao kroz fiskalnu kasu, već je novac zadržao za sebe. On je osumnjičen da je na ovaj način oštetio preduzeće za 2.490.188 dinara.

Prodavao nameštaj, pa pare stavljao sebi u džep, Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Užicu, u saradnji sa Poreskom policijom, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Užicu, podneli su krivičnu prijavu protiv odgovornog lica FK "Sloboda" iz Užica zbog sumnje da je utajio porez.

On se sumnjiči da, u periodu od februara 2015. do maja 2017. godine, nije obračunao, iskazao na poreskoj prijavi niti uplatio odgovarajuće poreze i doprinose na isplaćene zarade i premije fudbalerima i članovima stručnog štaba, u ukupnom iznosu od 6.864.130 dinara.

STARA OŠTEĆENJA KORISTILI DA NAPLATE ŠTETU

Podneta je krivična prijava protiv dve osobe zbog sumnje da su izvršili krivično delo prevare u osiguranju. Osumnjičeni se terete da su fingirali saobraćajnu nezgodu u Maloj Krsni, a potom oštećenja koja su od ranije postojala na vozilima, prijavili kao oštećenja nastala u navedenoj saobraćajnoj nezgodi u nameri da od društva za osiguranje naplate navodnu štetu, koja je procenjena na 718.780 dinara.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, podneli su krivičnu prijavu protiv dve žene zaposlene u Upravi za trezor Valjevo, ekspozitura Osečina, zbog sumnje da su počinile krivično delo pronevere.

Osumnjičene se terete da su u martu ove godine iz trezora, u nameri sticanja protivpravne imovinske koristi, uzele više od 65.000 dinara, za koliko su oštetile budžet Republike Srbije.

VIDEO/Tri dana neprestane akcije srpskih policajaca: Kako su hapsili dilere i pljačkaše banki, zaplenili gomilu oružja i droge

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    11. decembar 2018 | 19:12

    Ok.Prijave,hapsenja,ali iskljucivo boranija.Zavucite ruku mslo dublje i izvucite nekog krokodila..

  • Ja

    11. decembar 2018 | 18:50

    Kada ce poceti hapsenja krupnih zverki i prestati sa zamazivanjem ocije preko ove sitne ribe?

  • Jao

    11. decembar 2018 | 18:47

    Ništa od tih para nećemo voditi samo ćemo imati troškove suđenja i njihovog izlezavanja u zatvoru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA