≫ 

Sutra dan žalosti u Nišu, otkriven identitet pet žrtava kobne nesreće, najmlađa je imala samo 15 godina (VIDEO)

*Posle stravičnog sudara voza i autobusa, lekari se bore za život još najmanje 10 ljudi * Oglasila se policija, minstar zdravlja, a nakon njih i "Niš ekspres"*

Na pružnom prelazu u Donjem Međurovu kod Niša došlo je do nesreće. U sudaru voza i autobusa poginulo je petoro ljudi, među njima i dva deteta.

21.39 -Direktor KC "Niš" Zoran Radovanović izjavio je saučešće porodicama poginulih i zahvalio se lekarima, ministru i policiji na pomoći.

Sutra Dan žalosti zbog nesreće

19.10 - Zbog velikog broja preminulih i povređenih Gradsko veće je donelo odluku da sutrašnji dan, 22. decembar, proglasi Danom žalosti u Nišu. Sa zastavama na pola koplja iznad gradskih ustanova, bez zabavne i narodne muzike proteći će 22. decembar, kako navode u Kabinetu gradonačelnika, dan nakon tragične nesreće na pružnom prelazu kod Donjeg Međurova.

18.05 - Dvoje šesnaestogodišnjaka, dečak i devojčica, koji su se jutros nalazili u autobusu kada ih je udario voz, još se bore za život. Stanje devojčice je kritično i ona se nalazi na aparatu za ventilaciju, posle operacije. Kritično je stanje i njenog vršnjaka. Prema rečima dr Radmila Jankovića, direktora Centra za anesteziologiju i reanimaciju, ovo je najmasovnije zbrinjavanje, verovatno posle bombarodovanja.

Najmasovnije zbrinjavanje još od bombardovanja, Foto: Telegraf.rs

17.55 - Iz Zavoda za transfuziju krvi apeluju na građane da hitno dođu da daju krv koja je potrebna za lečenje povređenih u nesreći na pružnom prelazu. Potrebne su sve krvne grupe, a zavod će raditi dok se ne prikupe dovoljne količine krvi.

17.23 - Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izrazila je saučešće porodicama poginulih u sudaru voza i autobusa kod Niša.

- Izražavam najdublje saučešće prodicama poginulih u teškoj saobraćajnoj nesreći. Naše misli su uz sve povređene koji se oporavljaju od posledica saobraćajnog udesa - navela je Mihajlovićeva, te dodala da očekuje da nadležni organi utvrde sve okolnosti udesa.

17.21 - V.d. generalnog direktora Srbija voza Juguoslav Jović je rekao da su proverili sve što je moglo da se proveri i da je mašinovođa vozio po svim pravilima službe.

- Kretao se briznom koja je bila propisana i kada je video ispred sebe vozilo upozoravao je zvučnim signalom i kočio, ali se nažalost desila nesreća - rekao je Jović.

Upozoravali smo nadležne da nema svetlosne i zvučne signalizacije

14:55 - Poznat je identitet poginulih: Bogomir Lazić (75), Danijela Stanković (48), Nataša Janković (42), A.D. (15), K. M. (16), saznaje Telegraf.

14:45 - Niš ekspres se oglasio šest sati posle nesreće. Zamenik direktora na održanoj konfernciji "Niš ekspresa" Novica Tasić kazao je da ne želi da spekuliše sa uzrocima jutrošnje saobraćajne nezgode i da ne može da govori o odgovornosti vozača, ali je naglasio da je ispunjavao sve zakonske uslove.

- Mi smo više puta upozoravali nadležne, ne samo što se tiče ovog već i ostalih sličnih pružnih prelaza, jer vozimo po celoj Srbiji, da moraju da budu adekvatno opremljeni svetlosnom i zvučnom signalizacijom, kao i branicima, što je i zakonska obaveza - izjavio je Tasić.

13:22 - Ministar zdravlja, Zlatibor Lončar, obišao je povređene u Kliničkom centru u Nišu i saopštio da je na lečenju zadržano 13 osoba, od kojih je je osam  maloletno. U teškom stanju su dečak i devojčica, koji oboje imaju po 16 godina.

- Devojčica ima teške povrede centralnog nervnog sistema, operisana je, ali je i dalje u komi, a dečak ima povredu gornjeg dela kičme. Nastavlja se borba za njihov život - rekao je Lončar.

Doktori se bore za život dece/ Foto: Telegraf

13:05 -  Profesor Biljana Milićević, čiji su učenici bili u autobusu "Nišekspresa" došla je u Urgentni centra Kliničkog centra kako bi se raspitala o stanju svojih đaka. I nažalost doživela šok. Na spisku poginulih našla je i svog učenika A. D. (15).

12:50 - Policija iznela prvu pretpostavku o tome ko je krivac za nesreću.

U ovom trenutku imam informacije da je do saobraćajne nezgode, najverovatnije, došlo usled propusta vozača autobusa. Istraga će utvrditi da li je tako. Ispitaće se da li je vozač ispunjavao psiho - fizičke uslove za upravljanje vozilom, a proverićemo i sve druge okolnosti koje su vezane za uslove puta - rekao je direktor policije, Vladimir Rebić.

Direktor policije izašao je na mesto nesreće/ Foto: MUP Srbije

12:40 - U trenutku kada je skoro cela Srbija u šoku zbog stravične nesreće koja se dogodila u Nišu, navijači Crvene zvezde su dodatno besni zbog izjave srpskog glumca Bojana Perića vezane za istu!

Rampa za voz košta 17.000€! Koliko rampi je iz budžeta otišlo na Kafua, Bena ili na primer Boaćija. Na primer - napisao je Perić na Tviteru.

Na mestu nesreće poginulo je troje/ Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

12:17 - Doktori saoštavaju članovima dve porodice da su im deca poginula. Čekaonicom odzvanjaju jauci. Preminuli su dečak A. D. (15) i devojčica M. K. (15).

- Jaooo, šta je moj sin kome skrivio sa svojih 15 godina da mu se ovo desi, tuđom greškom - vrišti od bola otac preminulog A. D. (15).

11:55 - Među poginulima su M. K. (15) i N. J. (42).

11:45 - Najpotresnija scena u Kliničkom centru u Nišu: Otac je saopštio sinu da mu je majka preminula.

Otac saopštava sinu da mu je majka mrtva/ Foto: Telegraf

11:30 - U "Niš ekspresu", čiji je autobus prepolovljen u nesreći, nisu mogli da nam kažu kako je došlo do nesreće.

- Svi su na terenu, i direktori i svi. Još uvek ne mogu ništa preciznije da kažem. Situacija nije prijatna. Niko se nije vratio, rasporedili su se i na lice mesta, deo u Klinički centar - rekla nam je Jasmina Dimitrijević iz marketing službe Niš ekspresa. Na pitanje da li imaju bilo kakve informacije o vozaču, rečeno nam je da ni o tome ne znaju ništa i da čekaju izveštaj sa terena.

Krv je bila svuda/ Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

11:15 - Krenuo sam u školu, sedeo sam u zadnjem delu autobusa. Ništa nisam video, samo sam čuo udarac . Izašao sam napolje, video sam ljude kako plaču, svuda je bila krv - rekao nam je Dimitrije, koji je prilikom nesreće zadobio povrede glave i noge.

11:00 - Još dve osobe preminule su u operacionoj sali.

9:45 - U roku od 10 minuta petoro pacijenata je ušlo u operacionu salu.

Na pružnom prelazu nije bilo rampe/ Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

9:30 - Ovo je kao da je rat bio, u roku od 15 minuta primili smo 30 pacijenata, a 10 do 12 je životno ugroženo. Imamo desetoro dece sa višestrukim povredama, to su teške povrede i oni su na intenzivnoj nezi - rekli su doktori.

9:25 - Slavoljub Živadinović, direktor zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Nišu, rekao je da se ovo ne dešava prvi put. Deca tuda svakodnevno prolaze na putu do škole. 

9:15 - U Kliničkom centru su i mnogi roditelji đaka, budući da se u autobusu nalazio i veći broj učenika srednjih škola "Nikola Tesla" i "Neimar".

9:00 - Na Klinički centar je primljeno 30 povređenih, od kojih je šest sa teškim povredama. Svi zaposleni su pozvani vanredno na posao.

U Klinički centar je odjednom stiglo 30 povređenih/ Foto: Telegraf

8:00 - Pružni prelaz je bio potpuno neobezbeđen i nije bilo rampe, ni signalizacije.

7:40 - Vatrogasci izvlače žrtve.

- Na pružnom prelazu Donje Međurovo kod Niša jutros oko 7.30 časova dogodila se saobraćajna nesreća. U sudaru voza i autobusa na licu mesta poginule su tri osobe, dok su u Kliničko-bolnički centar u Nišu do sada prevezene 26 osobe sa povredama - prve su informacije koje je jutros zvanično saopštio MUP.

Voz je zbog udara iskliznuo sa šina/ Foto: Telegraf

Na licu mesta, kako javljaju naši reporteri, ima mnogo krvi. Železnička kompozicija jednim delom je zbog ovog udesa iskliznula sa šina.

(D.K)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ниш

    21. decembar 2018 | 12:30

    Моја другарица из школе је била у том аутобусу,у животној је опасности примљена у операциону салу... Молимо Бога да преживи. ЛЕНА ИЗДРЖИ!

  • Mileta

    21. decembar 2018 | 11:37

    Moze hiljade lampiona za Novu godinu,a ne moze dva signalna za pruzni prelaz.Tragedija I zlocin!

  • Aaaa

    21. decembar 2018 | 11:58

    SRBIJO SRAMOTA !!! JEL SU RAMPE TOLIKO SKUPE !?!?!?!?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA