Jovanica Transica, optužena za ubistvo dečka, ide u ženski zatvor: Ušla je u ćeliju kao muškarac, a osudiće je kao ženu s novim imenom

Telo Gorana Abdulova već poprima ženske karakteristike, jer je u toku pritvora nastavio sa hormonskom terapijom

  • 9

Goran Abdulov (34), u javnosti poznatiji kao Jovanica Transica, a koji je optužen za ubistvo svog dečka Marka Radovića (24) uskoro će biti prebačen u ženski zatvor, zahvaljujući pravilniku koji su potpisala dvojica srpskih ministara Branko Ružić i dr Zlatibor Lončar, saznaje Telegraf.rs.

Goran je izabrao novo lično ime - Nina Radivojević Foto: Privatna arhiva

Naime, Radna grupa Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Ministarstva zdravlja Republike Srbije donela je Pravilnik o načinu izdavanja i obrascu potvrde nadležne zdravstvene ustanove o promeni pola, a koji reguliše sporno pitanje određivanja trenutka „promene pola“ iz člana 45 b Zakona o izmenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama, odnosno koja dokumentacija je osobi potrebna da bi mogla zakonski promeniti oznaku pola u ličnim dokumentima. Ovaj pravilnik stupio je na snagu 1. januara ove godine.

EVIDENCIJA PROMENA POLA I PRE OPERACIJE

Pravilnik koji su potpisali ministri Ružić i Lončar Foto: Telegraf

Ovim dokumentom predviđeno je da osoba mora imati medicinsku dokumentaciju koja podrazumeva nalaz psihijatra posle praćenja od godinu dana, kao i nalaz endokrinologa posle sprovedene hormonske terapije.

Prema tom pravilniku osoba može promeniti lične podatke i stavku "POL" u matičnoj knjizi i pre hirurške promene pola. Dovoljno je da bude na hormonskoj terapiji najmanje godinu dana kada su već uočlljive karakteristike drugog pola, i da se završe procedure psihijatrijske procene da je sad u pitanju osoba suprotnog pola.

Goran Abdulov sa majkom Dragicom Radivojević Foto: Privatna arhiva

Abdulov, koji se od jula nalazi u pritvoru posle ubistva dečka, nastavio je da prima hormonsku terapiju i posle zločina i uskoro će proći godinu dana kako je na posebnom režimu lekova. Kako saznajemo, njegovo telo, već poprima ženske karakteristike. Abdulovu će ovaj pravilnik pomoći da bude prebačen u ženski zatvor i da kaznu koja mu sleduje odleži sa drugim osuđenim ženama.

Sud samo kasnije može doneti odluku da se u toku izdržavanje kazne osuđenik podvrgne hirurškoj promeni pola, kako bi kompletan tretman bio okončan.

ZVAĆE SE NINA, A PREZIVATI RADIVOJEVIĆ

- Goran Abdulov je došao u pritvor kao muškarac. Optužnica je podignuta, ali još nije počelo suđenje. On će, zahvaljujući ovom pravilniku, biti osuđen kao žena i služiće kaznu u ženskom zatvoru. U njegovom izvodu iz matične knjige rođenih ubuduće će stajati Nina Radivojević, pol "ŽENSKI" - kaže naš sagovornik upućen u slučaj Gorana Abdulova.

Potvrda o promeni pola Foto: Telegraf

On nam otkriva da je Goran izabrao da mu novo ime bude Nina, jer ga svi prijatelji po tom imenu znaju, a da je umesto dosadašnjeg prezimena Abdulov izabrao devojačko prezime majke - Radivojević.

- Otac nikada nije prihvatio Gorana i to je još jedan oda razloga zašto želi da promeni i očevo prezime u majčino - dodaje naš sagovornik.

IDENTIČAN SLUČAJ U VELIKOJ BRITANIJI

Poznavaoci sudske prakse kažu da će Goranov slučaj biti prvi takav slučaj zabeležen u Srbiji, dok su prvi takvi slučajevi zabeleženi u američkim zatvorima - u Kaliforniji 2015. godine

Piter Lejng (sada Paris Grin) Foto: Metropoliten police

Identičan slučaj Goranovom, pojavio se u skoro isto vreme u Velikoj Britaniji prošle godine. Transgender osoba Piter Lejng (sada Paris Grin) koji se još 2011. identifikovao kao žena, osuđen je na doživotnu robiju zbog ubistva partnera. U međuvremenu je dobio zeleno svetlo da i hirurški promeni pol, posle čega je u konzervativnoj Engleskoj, došlo do pobune - jer će troškovi operacije platiti poreski obveznici.

ZLOČIN U ŠEVINOJ ULICI U ZEMUNU

Podsetimo, tužilaštvo je optužnicu podiglo za lakši oblik ubistva, za koje je zaprećena maksimalna kazna od 15 godina zatvora. Abdulov i Radović su mesecima pre ubistva bili u ljubavnoj vezi, koju je student pokušao da raskine nakon što je - kako su medijima pričali njegovi prijatelji - shvatio da je Abdulov transvestit.

Ubijeni Radović Foto: Twitter/Marko Radovic

Njih dvojica su se, inače, upoznali preko društvenih mreža, gde se Radioviću predstavljao kao Jovana. Radović je, nakon tog saznanja, odlučio da raskine s Abdulovim, a u prepiskama mu je govorio da "želi pravu devojku". Abdulov je, s druge strane, prema rečima njegove porodice, ali i komšija, bio strastveno zaljubljen u studenta, i nije se lako mirio sa raskidom veze. Često je svraćao u Ševinu ulicu, u Radovićev iznajmljen stan, gde bi ga ubeđivao da se pomire.

Printskrin: Informer/Pink/Mladen Mijatović

Radović je na dan zločina poslao poruku Abdulovu da više ne želi da budu zajedno, nakon čega je osumnjičeni otišao kod njega u stan da bi pokušao da mu promeni mišljenje. Umesto toga, došlo je najpre do svađe, a potom i tuče, u kojoj je Abdulov potegao nož i nekoliko puta izbo Radovića, nakon čega je pobegao sa lica mesta. Mladić je pokušao da dozove pomoć, izašao je na ulicu kako bi presreo nekog prolaznika, ali je ubrzo izgubio veliku količinu krvi i preminuo na licu mesta, pre dolaska Hitne pomoći.

VIDEO: Pogledajte ispovest majke uhapšenog Gorana Abdulova

(I. Čorbić/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sonja

    10. januar 2019 | 23:02

    Povraca mi se! A, deca nam umiru od raka za njih drzava nema para.

  • Licemerka

    10. januar 2019 | 22:11

    Zar sudovi imaju vremena da rešavaju ovakve zatvorske slučajeve, dok na hiljade drugih predmeta - pada prašina!?

  • Peca

    5. mart 2019 | 11:00

    Zašto u ženski, lepse će mu biti u muškom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA