≫ 

Doktorka koja je pustila Nedeljka da nasmrt iskrvari, ipak u kućnom pritvoru (FOTO)

Prvostepenom presudom doktorki Snežani Spasojević Petrović izrečena je uslovna kazna od šest meseci, ali je Viši sud u Nišu usvojio žalbu tužilaštva i osudio je na kaznu koju će izdržavati u kućnom pritvoru

  • 10

Snežana Spasojević Petrović, lekar opšte prakse u Domu zdravlja "Ljubinko Đorđević" u Svrljigu, pravosnažno je osuđena na pet meseci zatvora zbog nepružanja lekarske pomoći Nedeljku Samardžiću (63) koji je preminuo 4. aprila 2014. godine zbog intenzivnog krvarenja iz grla kao posledice karcinoma.

Prvostepenom presudom izrečena joj je uslovna kazna od šest meseci, ali je Viši sud u Nišu usvojio žalbu tužilaštva i osudio je na bezuslovnu zatvorsku kaznu koju će izdržavati u svom stanu uz primenu mere elektronskog nadzora.

Nedeljkova supruga Slavica Samardžić, Foto: Telegraf

Kako je utvrđeno tokom sudskog postupka, Nedeljkova supruga Slavica došla je u Dom zdravlja i lekarki objasnila da Nedeljko boluje od malignog tumora grkljana, da krvari iz operativne rane i zatražila da pošalje sanitet ili da dođe do njhove kuće da bi ga pregledala.

Međutim, ona je odbila da uputi vozilo iako je ono bilo slobodno, a vozač se nalazio u Domu zdravlja, već je očajnoj ženi kazala da bez zdravstvene knjižice ne može da napiše nalog za sanitet niti sme da napusti ordinaciju zbog mogućeg hitnog slučaja.

Slavica se vratila po supruga i dovela ga do Doma zdravlja, ali je za spas njegovog života već bilo kasno.

Nedeljko Samardžić, Foto: Telegraf

DOKTORKA NIJE POKAZIVALA KAJANJE

Obrazlažući odluku da se doktorki izrekne bezuslovna kazna zatvora, sud je naveo da je uzeo u obzir kao otežavajuću okolnost i to što je sve vreme negirala delo koje joj se stavlja na teret i nije pokazala kajanje.

- U ovom slučaju radi se o opasnoj i nedopustivoj pojavi koja mora biti adekvatno sankcionisana kako se ne bi ponavljala – navodi se u sudskoj odluci.

NIKO NIJE NEDOSTIŽAN

Supruga preminulog čoveka kaže da joj je osuđujuća presuda donekle donela mir koji nije imala otkako joj je Nedeljko iskrvario na rukama.

- Nadala sam se većoj kazni, ali zadovoljna sam i ovom jer sam dokazala da niko nije nedostižan i svemoćan i da i za lekare važi zakon. Mog Nedeljka ova presuda neće vratiti, ali će nadam se doprineti da ljudi ne stradaju lekarskom nebrigom – kazala je Slavica Samardžić.

VIDEO: Opšte prebijanje doktora u bolnici

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SasaS

    10. januar 2019 | 22:16

    Samo 6 meseci odmora kod kuće, za jedan život. Isplati se za zadovoljstvo ove dr. kako se osećala kao gospodar života i smrti.

  • Ka10

    10. januar 2019 | 22:27

    Sve se cesce desava da lekari nece da odu u kucnu posetu teskom bolesniku,a is to tako no hitna pomoc da odgovori na poziv.Znam iz iskistva,jer Sam imala teskog bolesnika u kuci.

  • Tuzna Srbijo

    11. januar 2019 | 06:38

    To sto nije htela napustati DZ sasvim u pravu i lo pravilima sluzbe-jer je radila sama.. -Sta bi bilo da je napustila DZ a stigao neki "decak" sa amaticnim napadon i umro ??? Ne vredi se raspravljati. Odluka o suspenziji van svake pameti-ali, nadam se i razlog vise da i doktorica ide u Nemacku...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA