≫ 

Mišković izneo završnu reč, tužilac traži zatvor i milionsku kaznu: Presuda 5. marta

Apelacioni sud prethodno je naložio da se Miškoviću ponovi suđenje zbog pomaganja sinu u utaji poreza

  • 8

Izricanje presuda vlasniku Delta holdinga Miroslavu Miškoviću, njegovom sinu Marku i ostalim optuženima zakazano je u Specijalnom sudu u Beogradu za 5. mart, pošto im je danas završeno ponovljeno suđenje.

Ovo će biti druga prvostepena presuda u ovom slučaju pošto je prvu delimično ukinuo Apelacioni sud u naložio da se Miškoviću ponovi suđenje zbog pomaganja sinu u utaji poreza. I na novu presudu postoji pravo žalbe Apelacionom sudu.

Tužilac za Marka Miškovića traži četiri godine zatvora i osam miliona dinara Foto: MN Press

Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je u završnoj reči sudu da Miroslava Miškovića, osudi na kaznu od pet godina zatvora i osam miliona dinara zbog pomaganja sinu da utaji porez po odbitku od kapitalnog dobitka iz poslovanja putarskih preduzeća, od oko 320,3 miliona dinara, dok je njihova odbrana tražila oslobađajuće presude.

Za Marka Miškovića tužilaštvo je zbog utaje poreza predložilo kaznu od četiri godine zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara.

Za vlasnika Nibens grupe Mila Ðuraškovića preložilo jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora i novčanu kaznu od 10 miliona dinara zbog utaje poreza, ali i zbog oštećenja Fabrike maziva (FAM) iz Kruševca.

Milo Đurašković i Marko Mišković Foto: Tanjug/Sava Radovanović

ZAVRŠNA REČ MIROSLAVA MIŠKOVIĆA

I Mišković je dao svoju završnu reč u sudskom procesu koji se protiv njega vodi u Specijalnom sudu. Mišković je naveo da je "optužnica protiv njega, Marka, Živojina i Jadranke izmišljena, lažna i da je tužilaštvo to uradilo pod pritiskom.

- Naredbu da se ja ubacim u optužnicu za poresku utaju u firmi Mera, bez obzira na to što nisam ni vlasnik, ni direktor, ni član organa upravljanja, doneo je lično Miljko Radisavljević, Tužilac za organizovani kriminal, i bez obzira na to što moje ime nije pomenuto u krivičnoj prijavi, ni u zapisnicima inspektora koji su kontrolisali Meru 2010. i 2013. godine. Tu optužnicu potpisala je tužiteljka Tamara Ristić.

SUDI MI SE BEZ DOKAZA

- Sa takvom optužnicom meni se sudi već 6 godina, bez ijednog jedinog dokaza, na osnovu pretpostavki. Ove optužbe će sigurno vrlo uskoro biti izučavane na Pravnom fakultetu, kao primer kako se sudi u Srbiji. A uskoro će biti napisana i knjiga o ovom procesu.

Mišković se osvrnuo i na to kako je vođen postupak protiv njega.

- Uhapšen sam 12. decembra 2012. tako što sam pre hapšenja i posle njega bio izložen medijskoj hajci, kao niko pre mene u ovoj zemlji. Vratio sam se iz Moskve 2 dana pre hapšenja, iako sam znao da ću biti uhapšen. Proveo sam u pritvoru 7,5 meseci, a Ustavni sud proglasio je produženje pritvora neustavnim. Određeno mi je jemstvo za odbranu sa slobode u iznosu od 12 miliona evra, najveće, daleko najveće u istoriji srpskog pravosuđa. Ali blokirana mi je i imovina, lična i kompanijska, u vrednosti od skoro 50 miliona evra. I mom sinu Marku, za isto delo, određena je kaucija od 3,5 miliona evra. Sudili ste mi uz glasno navijanje tabloida tako što sam u jednoj godini imao 60 ročišta. U toj istoj godini u procesu ubicama Slavka Ćuruvije održano je samo 10 ročišta i to sa obrazloženjem da nema slobodnih sala. Izgleda da sam sve sale i sve termine ja zauzeo.

Miroslav Mišković, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

SUDITE VODEĆEM PRIVREDNIKU REGIONA

- Ni posle 6 godina javnost ne razume šta sam to ja uradio nezakonito. Tužilaštvo traži kaznu od 5 godina zatvora jer sam sinu dao zakonske, privredne savete. Apelacioni sud u svojoj odluci pita pita koje sam to savete dao svom sinu, a koji su doveli do prikrivanja činjenica značajnih za utvrđivanje postojanja poreza? I još pita: šta ako je otac uključen u poslovanje sina? Kakve to veze ima sa postojanjem poreza? Kakve veze ima savetodavna uloga u prodaji akcija sa plaćanjem poreza?

- Ja moram ovde da vas podsetim kome sudite - rekao je Mišković i naveo da se sudi vodećem privredniku regiona, čoveku koji je vodio najuspešnije preduzeće u bivšoj Jugoslaviji, dobitniku nagrade AVNOJ-a, osnivaču najuspešnije kompanije u regionu, najvećem investitoru u Srbiji...

- Poštovano veće, ja znam da je danas, kao što je kazao moj advokat, potrebna hrabrost da primenite zakon, ali ja vas sa ovog mesta pozivam da sudite na osnovu vaše savesti, da sudite na osnovu dokaza, i da mi sudite po zakonu - zaključio je u završnoj reči Mišković.

 ZA PETROVIĆA I BARDIĆEVU PO DVE GODINE ZATVORA

Za Živojina Petrovića i Jadranku Bardić predložene su kazne od po dve godine zatvora zbog pomaganja Marku Miškoviću u utaji poreza. Odbrana vlasnika Delta holdinga smatra da će presuda pokazati meru nezavisnosti pravosuđa, te da je danas sudijama potrebna hrabrost da primene zakon.

Milo Đurašković, Foto: Tanjug/Oksana Toškic

U ovom procesu ponovo se sudilo se i vlasniku Nibens grupe Milu Ðuraškoviću takođe zbog utaje poreza, kao i zbog sumnje da je sa saradnicima oštetio kruševački FAM (fabrika maziva).

Ðurašković je prvooptuženi u ovom procesu, a posle slede njegovi saradnici, dok su Miškovići navedeni u optužnici nakon njih.

Suđenje im je ponavljeno po nalogu Apelacionog suda u Beogradu, koji je u septembru 2017. godine ukinio prvostepenu presudu kojom su Miškovići i Ðurašković bili osuđeni za poresku utaju i naložio da im se suđenje ponovi za to delo, a Ðuraškoviću i njegovim saradnicima i za zloupotrebe sa kruševačkom Fabrikom maziva (FAM).

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    4. februar 2019 | 13:51

    Sve ce to lepo da plate poreski obveznici Srbije. Mene vise zanima ko je donosio zakone koji su isli na ruku Miskovicu nego sam Miskovic.

  • Aca

    4. februar 2019 | 14:10

    Da vidimo i to cudo dal ce ih osuditi!

  • Paki

    4. februar 2019 | 14:22

    Ako su krivi i sud ih osudi mislim da je boljlje da se postupi kao u Spaniji u slucaju Mesia.Ronalda Murinja i drugih.Da lepo plate koliko su duzni plus velika kazna Ovako 8000000 dinara je oko 67800€ Pa samo boravak u zatvoru u trajanju od 5 godina kostace drzavu preko 15500€(ako dan kosta 1000 dinara)i u cemu je onda poenta? Ako su utajili sigurno su to uradili za vise od 67800€ po osobi pa nek plate kompletnu sumu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA