≫ 

Voleo je Hercegovinu, a dan pre smrti rekao je da živi za dan kad će moći da se smiri: Potresni govori i suze na komemoraciji Mirka Butulije (FOTO) (VIDEO)

Motivi teškog ubistva još nisu poznati

  • 23

Porodica, prijatelji i kolege oprostili su se danas od ubijenog predsednika AMSS Mirka Butulije na komemoraciji koja je održana u 11 sati, u svečanoj sali Skupštine grada Beograda.

Među prvima su na komemoraciju došli članovi čuvenog moto-kluba "Noćni vukovi". Nekoliko desetina njih stiglo je na motorima noseći slike Mirka Butulije.

Foto: Telegraf.rs

Među prisutnima su i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastruktre Zorana Mihajlović, direktor policije Vladimir Rebić, ministri Aleksandar Vulin, Aleksandar Antić, Ivica Dačić, predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević.

Foto: Telegraf.rs

Sala Skupštine grada već je prepuna ljudi, pa su mnogi morali da ostanu ispred.

Za pet godina, koliko je bio na čelu AMSS, Butulija je uspeo ne samo da očuva tradiciju već i da podigne ugled organizacije u domaćim i međunarodnim okvirima, rečeno je, pored ostalog, na komemoraciji.

Foto: Telegraf.rs

Zorana Mihajlović u jednom trenutku nije mogla da sakrije suze. Naročito tužno bilo je kada je krenula muzika i stihovi pesme "Eh samo da mi je da se kući vratim ranije".  

- Prezirao je ljude koji ne poštuju svoje prijatelje ili, ne daj Bože, izdaju. Ali zato je prijateljima praštao. Ponekad me je zvao kad nešto veliko uradi: "Šta misliš, profesore", i ja sam uvek odgovarao: "Nadmašio si me". Ljude koje je najviše voleo, najmanje je hvalio. Neverovatno je bio privržen porodici i bolelo ga je što nema više vremena za njih - ispričao je Aleksandar Nikačević, nekadašnji prvi čovek AMSS.

Foto: Telegraf.rs

Butulija je, kaže, voleo Hercegovinu, a dan pred brutalni nestanak rekao je kako živi i pati za tim danom kada će moći da se smiri. 

- Bio je vernik, poštovao je crkvu i pomagao. Voleo je Rusiju i "Noćne vukove", ali je poštovao i Ameriku - poručio je Nikačević.

Ministar Aleksandar Vulin rekao je da kada se desi ovakav užas koji izazove bol koji se fizički može dodirnuti, osetiti, ne bi se imalo šta ni reći. Može se samo ćutati, pogledati i bilo bi dovoljno.

Foto: Telegraf.rs

- Ovo što danas govorimo, ne govorimo zbog Mirka. On zna koliko smo ga voleli. Ne govorimo ni zbog sebe, mi znamo koliko smo ga voleli, ni zbog majke jer zna kakvu ljudinu je rodila, ni zbog njegove sestre.... Govorimo zbog njih, zbog njegova četiri anđela da bi jednom kada bol bude manja, a neće nikad prestati da bude, mogli da se oslone na zahvalnu uspomenu njihovog oca da znaju koliko su ga voleli. Govorimo zbog njih čak ne ni da pronađemo reči utehe jer nema utehe, neće je biti - ispričao je Vulin.

"Dvoje dece za mene i Marijanu, jedno za Srbiju, jedno za Republiku Srpsku"

Jednom ga je pitao kako je u ovom vremenu sebičnosti tako mlad odlučio da ima četvoro dece.

Foto: Telegraf.rs

- Rekao mi je: dvoje za mene i Marijanu da vratimo duh, jedno za Srbiju da nas ne bude manje, jedno za Republiku Srpsku da nas bude više - podsetio je Vulin na ove Butulijine reči.

Prisutnima se obratio i predstavnik iz UAE, kolega iz Saveza sa kojim se Butulija sprijateljio.

On je bio voljen. A biti voljen i prihvaćen, nije lako. Za to treba odgovornost. Nikada nisam morao da diskutujem s njim, on je uvek imao odgovor, uživao sam u njegovom društvu - poručio je kolega.

Foto: Telegraf.rs

Tačno je da je Mirko u AMSS došao pre pet godina. Tačno je da je u proteklih pet godina napravio puno. Malopre smo čuli da je ostavio neizbrisiv trag. Šta god da kažemo, rekli smo premalo, dodao je drugi Mirkov kolega.

- Govoriti o nekome ko je toliko bio pun života nije lako, a on je to činio. Mi to danas možemo da spominjemo i nikada da zaboravimo ali on je to činio. Prema tome, govoriti o Mirku nije lako. Uvek ćemo ostati u strahu da smo nešto zaboravili. Imam dužnost da prenesem i jednu kratku poruku predsednika Svetske konfederacije automobilizma. On je poručio: dragi Mirko i dragi prijatelji, iskreno žalim što ne mogu da budem danas sa vama. U mislima sam sa vama, Mirkovom porodicom i prijateljima iz AMSS... Mirko, nikada te nećemo zaboraviti. Draga Marijana, Lazar, Una, Tara, mi smo sa vama zauvek - rekao je on. 

Foto: Telegraf.rs

Moto klub Stara Hercegovina napravio je počasni krug od Skupštine grada do Novog groblja.

Ispraćaj posmrtnih ostataka sa Novog groblja zakazan je za 13.30.

Butulija je podlegao povredama u petak, 22. februara, nakon što ga je upucao generalni sekretar AMS S- a Predrag Đurđev, koji je potom izvršio samoubistvo.

Motivi i okolnosti ovog teškog incidenta još uvek nisu poznati.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • @#$

    26. februar 2019 | 11:52

    Pokoj mu dusi ali indikativmo je da je mlad covek imo toliko funkcija i bio na celu velike firme i saveza. Da ne spominjem da su kumovi vodili AMSS. jedan bio na celu firme a drugi visoko rangirani direktor u toj firmi. sve je izgleda funkionisalo po principu : ja tebi ti meni. I sukobiti se sa tim kumovskim klupkom nije bilo preporucljivo.

  • bata

    26. februar 2019 | 12:57

    Hercegovci kao i Crnogorci, kao vole i hvale Hercegovinu a drže se Beograda i fotelja u Srbiji. Saučešće porodici.

  • Kalimero

    26. februar 2019 | 13:08

    Ne opravdavam ničije ubistvo ali takođe osuđujem pretvaranje neke državne i javne institucije, saveza ili organizacije u poluprivatnu prćiju pojedinih foteljaša. Takve sredine onda nisu zdrave jer je tada najvažniji kriterij ko je kome kum, rod ili pajtaš. To pre ili posle dovede do nezadovoljstva takvim relacijama i atmosferom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA