≫ 

Tužilac se uplašio pritužbi iz Beograda: Lokalni moćnici u redu za saslušanje posle sumnjivih smrti u Šetonju kod Petrovca na Mlavi (VIDEO)

Advokat Borivoje Borović za Telegraf.rs: Ovo je početak raskrinkavanja afera u Petrovcu na Mlavi, a najmanje tri predmeta su vrlo kritična

  • 16

Jedan od vodećih srpskih advokata Borivoje Borović odlučio je da se uključi u rešavanje nekoliko vrlo kritičnih slučajeva iz Petrovca na Mlavi o kojima je Telegraf.rs pisao. Poslednje je slučaj tri sumnjive smrti iz sela Šetonje u kojem su za dve i po godine stradali Dobrica Jevremović, Sanja Jovanović i Veljko Stojković.

- Slučajevi su stajali u mestu sve dok rodbina nije angažovala moju kancelariju, posle čega sam uputio podnesak kao punomoćnik oštećenog Dobrice Jevremovića i podneo pritužbu na rad zamenika javnog tužioca Radomira Janaćkovića iz Petrovca na Mlavi - kaže za Telegraf.rs advokat Borivoje Borović.

VIDEO: Pogledajte šta o dešavanjima u Braničevskom okrugu kaže advokat Borivoje Borović

Naime, Dobrica Jevremović iz Šetonja zadobio je teške povrede posle kojih je nekoliko dana kasnije pao u komu iz koje se nije probudio. Dobrica je pretučen u lokalnoj kafani "Krim" 10. maja 2018. oko 1 sat posle ponoći, a preminuo je 21. maja u bolnici.

Postupajući zamenik javnog tužioca Radomir Janaćković više od osam meseci od smrti Dobrice praktično nije preduzeo nijednu dokaznu radnju, osim što je naložio veštačenje povreda preminulog.

- Zamenik javnog tužioca nije našao za shodno ni da pozove učesnike događaja radi saslušanja, a nije ispitao nijednog svedoka, kako bi se detaljno utvrdile sve okolnosti u kojem su pokojnom Dobrici zadate teške telesne povrede - navodi se u Borovićevoj pritužbi na rad tužioca Janaćkovića koje je dostavljeno Slobodanu Diniću, vršiocu funkcije javnog tužioca tužilaštva u Petrovcu na Mlavi.

Borović je obavestio tužilaštvo da izražava krajnju zabrinutost u savesno i samostalno postupanje tužioca Janaćković i njegovo nejasno i ležerno postupanje imajući u vidu da je ishod kritičnog događaja smrt Dobrice Jevremovića.

Foto: Telegraf

Posebno je začuđujuća pasivnost tužioca Janaćkovića nakon dobijanja nalaza veštaka medicinske struke Tatjane Popović-Lončar, u kojem se navodi da je "povreda u vidu hematoma predstavljala tešku povredu koja je Dobricin život dovodila u opasnost".

"UBILI BOGA" U DOBRICI JEVREMOVIĆU

I pored ovog izveštaja reakcija Tužilaštva u Petrovcu na Mlavi izostaje, pa se postavlja pitanje da li je tužilac uopšte upoznat sa nizom povreda koje je oštećeni Dobrica Jevremović zadobio kritične noći, od kojih je umro posle nekoliko dana, a to su:

- krvni podliv u levom temenom predelu

- tri oguljotine u predelu vilice

- izliv krvi između tvrde i meke moždanice (hematom)

- krvni podliv na grudnom košu

- krvni podliv na levoj lopatičnoj kosti

- prelom leve lopatične kosti

- krvni podliv u donjem delu kičme

- krvni podlivi u predelu oba ramena

- krvni podlivi u predelu obe nadlaktice i podlaktice

- posekotine u predelu palca i kažiprsta desne šake.

U ovom predmetu konstatovano je da je preminuli Dobrica imao više od 11 teških povreda i da one nisu mogle nastupiti samo jednim odgurivanjem, lomljenjem rebara, već je bio zverski pretučen.

Iako je tužilac Janaćković bio obavešten o ovim povredama detaljno, nezainteresovanost za ovaj predmet od dobijanja izveštaja postaje sve uočljivija i pobuđuje sumnju da je tužilac apsolutno izneverio svoju ulogu. Kada se pogleda opis i mogući mehanizam nastanka navedenih povreda, mnoge od njih nisu mogle nastati usled pada Dobrice Jevremovića i udarca u tvrdu površinu.

BOROVIĆ: OVO JE TERITORIJA GDE SE MNOGO MEŠETARI

Nakon upućivanja podneska i pritužbe na rad, Tužilaštvo u Petrovcu na Mlavi je počelo tek posle osam meseca počelo da saslušava osumnjičene napadače na Dobricu Jevremovića - Nikolu Titelca, Slađana Ognjanovića i Danijela Milivojevića. Još je nejasna i uloga nekoliko meštana koji još treba da se ispitaju jer su učestvovali ili bili svedoci napada - konobar Predrag Jovanović, Darko Jović, Boban Jović, Nikola Jović, svi iz Šetonja, kao i inspektori koji su radili na ovom slučaju Nenad Micić i Siniša Bogdanović.

Grob Dobrice Jevremovića u Šetonju Foto: Telegraf

- Namerio sam se da odem u jedno takvo tužilaštvo lokalnog karaktera da bih istražio nekoliko vrlo kritičnih predmeta. Najmanje tri predmeta su ostala neistražena, a ovde je bilo očigledno da je tužilaštvo radilo neke istražne radnje, ali da je bilo dužno da odmah sa pritvorskim stavom sasluša i ispita svedoke - kaže Borović.

- Ali pod pritiskom rodbine i mene kao punomoćnika, smatrao sam da o tome treba da bude obavešten i republički javni tužilac i da bi trebalo da budu ispitani svi svedoci na koje su ukazali, kako na licu mesta ljudi koji su se zatekli tu, tako i oni koji su se u sledećoj kladionici nalazili, a koji su dodatno pretukli Dobricu Jevremovića - objašnjava Borović.

NEVINOG ČOVEKA DRŽALI U ZATVORU, A TEČA NAČELNIKA POLICIJE BIO UBICA

- Ovo je interesantan predmet u pravnom smislu, a tragičan za porodicu. Ovo je jedna teritorija gde se dosta mešetari, tako da se tek sada otvaraju stvari o kojima ne mogu javno da govorim, sem ovoga što se vezuje za tužilačku istragu. Mnogo toga sam dobio kao saznanja. Ovo je jedan zdrav demokratski pritisak javnosti da zna šta se dešava. Da ne bih dalje ulazio u detalje, i činio krivična dela ometanje pravde i sprečavanje i ometanje dokazivanja, smatram da je ovo dovoljno za početak raskrinkavanja ovih afera na ovom prostoru - objašnjava Borović.

Advokat Borivoje Borović: Namerio da istera pravdu u Petrovcu na Mlavi Foto: Nikola Tomić

Kako navodi, Braničevski okrug poznatom je po vrlo surovim ubistvima.

- Bio je jedan slučaj pre dvadesetak godina kada je čovek šest i po godina bio nevin u zatvoru zbog ubistva. Na kraju sam dokazao da je teča načelnika policije u Požarevcu izvršio ubistvo i bio je poznat u javnosti - navodi Borović.

On dodaje i da je Ministarstvo pravde pre nekoliko godina tužilo predsednika suda iz Požarevca koji je nevinog čoveka iz Šetonja više puta po 13 godina osudio.

- Donosio je nepravedne i lažne odluke protiv tog čoveka i to je bio jedinstven slučaj u Srbiji - kaže  Borović.

VIDEO: Tri sumnjive smrti, tri groba do groba, i sve u jednom selu: “Ako želite nekog da ubijete i prođete nekažnjeno, dođite u Šetonje“

(Telegraf.rs/I. Čorbić, I. Nedić/redakcija@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    9. mart 2019 | 20:37

    Nema zakona. Nema koga da postujemo. Ima Zadruga. Ima Parovi. Ima Farma. Ima da Nas nema.

  • Qwer

    9. mart 2019 | 22:47

    Boroviću, teraj to do kraja da se jednom te birojratske vaške mrdnu iz fotelja i da i oni i sudovi efikasnije rade a ne da predmeti godinama čuče po fiokama. Hiljade i hiljade predmeta ima koji su odavno trebalo da budu završeni.

  • Bor

    9. mart 2019 | 18:38

    Korupcija čini svoje a kontrole i sprečavanje nema,to su bolni problemi Srbije u svim sferama života,korupcijom se može sve uraditi mimo zakona.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA