Ovog Srbina Rumuni sada gone zbog šverca tone kokaina u delti Dunava: Živi u Litvaniji i radi kao šofer (FOTO) (VIDEO)

Tode Krstić (50), rodom iz Vranja radi u litvanskoj firmi MS UAB kao vozač

  • 20

Tode Krstić (50) iz Vranja, koji je uhapšen u Rumuniji sa još jednim zemljakom Nenadom Cvetkovićem (43) zbog sumnje da su učestvovali u švercu tone kokaina iz Južne Amerike u Evropu, godinama živi u Viljnusu i radi u litvanskoj firmi MS UAB kao vozač, potvrdili su za Telegraf.rs iz te kompanije.

Zaposleni u litvanskoj firmi rekli su da je policija dolazila kod njih kako bi se bliže raspitala o Krstiću koji do sada nije nigde označen kao osoba koja se bavi švercom narkotika. U firmi su dodali da Krstić nekoliko godina radi kod njih i da nisu dosad imali problema s njim.

Krstić godinama radi kao vozač u Litvaniji Foto: Privatni album

Reporter portala Telegraf.rs razgovorao je i sa njegovom prijateljicom Beloruskinjom Nonom Šeremetovom s kojom se Krstić družio otkako je napustio Srbiju i preselio se u Litvaniju.

- Ne znam gde je i nije mi se javljao. Od vas čujem za tako nešto. Mi smo prijatelji, ali o njegovom poslu stvarno ništa ne znam - izjavila je Šeremetova za Telegraf.rs.

Sedište litvanske firme u kojoj radi Krstić Printskrin: Google street view

Kada smo joj predočili informacije rumunskih i srpskih medija, bila je zatečena:

- Stvarno ne znam čime se bavi, mi smo samo prijatelji - kazala je Šeremetova i dodala da ne želi više ništa da priča.

Rumunska policija uhapsila je, pored dvojice Srba i još nekoliko osoba koje se dovode u vezu sa pronalaskom tone kokaina u delti Dunava.

Zaplenjena droga prebačena je u Bukurešt Foto: Tanjug/AP

Dosadašnjom istragom utvrđeno je da je kokain utovaren u kontejner na jednom prekoiokeanskom brodu koji je krenuo iz Surinama u Južnoj Americi. Prethodno je kopnenim kanalima dopremljen iz Kolumbije.

Zatim, kako navode rumunski istražni organi, brod natovaren sa kontejnerima među kojima je bila i droga, krenuo je preko Atlantskog okeana ka Evropi, kroz gibraltarski prolaz, a onda uplovio u Sredozemno more krećući se vodama Sicilije i Grčke. Preko Egejskog i Mramornog mora prošao je i Bosfor, da bi se uputio ka najvećoj rumunskoj luci na Crnom moru - Konstanci.

Gliser a drogom plutao u Crnom moru nedaleko od rumunske obale Foto: Rumunska policija

Odavde je kokain, kako navode rumunski istražitelji, prepakovan i prebačen u gliser u bojama nekadašnje jugoslovenske zastave. Skiper i posada nisu očekivali da će ih zadesiti jako nevreme sa olujom dok su prilazili delti Dunava.

Delta Dunava gde je prođeno oko tone kokaina Foto: Telegraf

Oko 200 kilograma droge, pronađeno je u moru i zamotano u pojaseve za spasavanje, dok je ostatak od 800 kilograma, pronađen ispod duplog dna glisera koji je slobodno plutao nedaleko od obale u delti Dunava, između sela Sveti Đorđe i Sulina. Od posade nije bilo ni traga.

Paketi kokaina bili su spakovani ispod duplog dna glisera Foto: Telegraf

Rumunske vlasti veruju da je droga trebalo naknadno da se utovari na kamione koji bi kopnenim putem drogu prokrijumčarili do zemalja centralne Evrope. Rumunska policija sumnja da su uhapšeni Srbi imali zadatak da prošvercuju kokain iz Rumunije i Srbiju.

Uhapšeni Tode Krstić rodom je iz Vranja Foto: Privatni album

Kako su preneli rumunski mediji, citirajući tužioca za organizovani kriminal, Krstić je uhapšen u okrugu Prahova s rumunske strane, dok je vozio kamion, dok je Cvetković pokušao da pobegne iz Rumunije, ali je uhapšen na graničnom prelazu Đerdap II.

Srpske službe, kao i svaki put dosad, uključene su u međunarodnu istragu šverca narkotika.

(I. Č./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CEKA

    28. mart 2019 | 21:16

    CINI mi se da je covek kolateralna šteta namestili ga garant...

  • Veteran

    28. mart 2019 | 21:36

    Ispostavice se da ovaj čovek nema veze sa ovim,možda je on samo trebao da preveze tovar od tačke A do tačke B,ali tovar je već pao u ruke policiji tako da je ovaj samo kolateral...

  • Goran

    28. mart 2019 | 20:51

    Neka mu je bog na pomoci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA