≫ 

Sedam godina patnje: Mnogi su već odslužili kaznu za požar u "Kontrastu", ali bol za šestoro poginulih ne prestaje

Žrtve su imale od 21 do 29 godina

  • 1

Tog 1. aprila 2012. godine oko dva sata posle ponoći došlo je do požara kod bine zbog loših elektroinstalacija, a u haosu koji je potom nastao, zbog postojanja samo jednog izlaza, šest posetilaca diskoteke "Kontrast" je nastradalo, uglavnom od gušenja dimom u prostorijama toaleta na spratu.

Živote su izgubili Marina Aničić (25) iz Čuruga, državljanin BiH sa prebivalištem u Novom Sadu Zoran Ignjatović (28), Marko Pavlović (29) iz Kragujevca i Renato Vuković (21) iz Kikinde, najmlađa doktorantkinja hemije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu Milena Dalmacija (26) iz Futoga i novinarka Radio-televizije Delta iz Novog Sada Tamara Miladinović (25).

Za njihovu smrt osuđeni i do sada su uglavnom i odslužili zatvorske kazne vlasnik diskoteke Alojz Ganić, zakupci Slaviša Stanišić i Dejan Ratković i električar Miroslav Papuga. Ganić je prvostepeno osuđen na pet godina zatvora, zakupci Stanišić i Ratković na devet i sedam godina, dok je električar Papuga osuđen na devet godina zatvora. Ganiću je kasnije preinačena kazna na četiri godine, i nakon izdržane dve trećine, pušten je na slobodu. Javnosti nije poznato da li su i ostali uspeli da izdejstvuju da ranije budu pušteni na slobodu, pošto su sada već odslužili dve trećine kazne ili su pri kraju služenja kazne.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Postupak se vodio i protiv inspektora i na kraju na optuženičku klupu sela su trojica inspektora protivpožarne zaštite, načelnica Turističke inspekcije Radoslava Rončević i građevinski inspektor Veselin Kerac i svi su na kraju oslobođeni optužbi za zloupotrebu službenog položaja.

Porodice nastradalih su u međuvremenu povele spor protiv Republike, Grada i vlasnika i zakupca diskoteke za naknadu nematerijalne štete u visini od 380 miliona dinara i sud je decembra 2017. godine presudio u njihovu korist u vrednosti od 46,2 miliona dinara, a sada se čeka drugostepena presuda na osnovu žalbi.

Od 2016. godine neposredno pored "Kontrasta" nalazi se i spomen-obeležje poginulima u vidu neupotrebljivih protivpožarnih stepenica.

Pomenimo i da su roditelji pre nekoliko meseci predali Skupštini Vojvodine zahtev za podršku inicijativi da se oformi regulatorno telo za rad tužilaca i sudija, ali za sada nije bilo nikavih reakcija.

VIDEO: Vatra guta automobil na Voždovcu

(Telegraf.rs/021)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ђура

    1. april 2019 | 09:25

    Одслужили су казну али ће их до краја живота прогањати грижа савести,мртве не могу оживети,а родитеље утешити.Толико постоји ризичних објеката,али су имали среће да се не догоди несрећа,бар за сада.Треба само објекти да имају што више излаза да могу да изађу ако се нешто деси,да буду сву на приземљима,а не на спратовима и поткровљима.Нису кривци само ти што су осуђени већ и многи виши.Треба сваки дан обилазити објекте.Знам случајеве да су неки власници подмићивали инспекцију да бих добили дозволу за рад.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA