Nikola Bojović, Lukin brat, brutalno je ubijen u centru Beograda pre 6 godina: Kako je počeo rat klanova i krvna osveta "brat za brata" (VIDEO)

Nikola Bojović ubijen je u obračunu klanova nasred ulice u centru Beograda 29. aprila 2013. godine

Ubistvo Nikole Bojovica, Nikola. Luka
Foto: MUP Srbije, Profimedia/AFP, Printskrin: Youtube/Yugo Gangster

Posle skoro punih šest godina od ubistva Nikole Bojovića, danas su na ponovljenom suđenju izrečena presuda optuženima za njegovo i ubistvo Miloša Vidakovića, 2013. godine.

PETORICA OKRIVLJENIH DOBILA 147 GODINA ZATVORA

Miloš Delibašić je osuđen na 30 zbog podstrekavanja na teško ubistvo Vidakovića i zbog zločinačkog udruživanja.

Saša Cvetanović je kao direktni izvršilac osuđen na 35 godina zatvora, a Ratko Koljenšić je kao saizvršilac tog ubistva osuđen na 30 godina zatvora.

Slaviša Novaković je osuđen na 35 godina zatvora kao saizvršilac u ubistvu Vidakovića, a Miloš Vojnović kao direktni izvršilac ubistva Vidakovića ovog puta je dobio 17 godina zatvora.

Goran Bojanić, koji je promenio prezime u Maletić osuđen je na godinu dana zatvora samo zbog pripadništva ovoj kriminalnoj grupi, koju su prema optužnici organizovali Delibašić i Šaranović.

Advokati okrivljenih najavili su da će "ove presude sigurno biti oborene"; Foto: Marko Jovanović

UKIDANJE PRVOSTEPENE PRESUDE

Prvu prvostepenu presudu, koja je doneta u aprilu, ukinuo je početkom decembra prošle godine Apelacioni sud i naložio da se suđenje ponovi. Njom su osuđeni Saša Cvetanović Pitbul na 35 i Ratko Koljenšić na 30 godina zatvora.

Miloš Vojnović je priznao da je ubio Miloša Vidakovića i ispričao tužilaštvu sve što zna o grupi. Na osnovu sporazuma osuđen je na deset i po godina, dok je Slaviša Novaković kao njegov saučesnik dobio 35 godina zatvora.

Miloš Delibašić bio je oslobođen svih optužbi iako je Vojnović ispričao da je on bio vođa grupe i da je naredio ubistvo Vidakovića.

U obrazloženju navedeno je da je sud pogrešno utvrdio činjenice i nije jasno obrazložio zbog čega nije prihvatio svedočenje Miloša Vojnovića, člana grupe koji je priznao delo i ispričao sve što zna. Presuda je ukinuta jer je nerazumljiva, nedovoljno razjašnjena i doneta na "pogrešno i nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju". U obrazloženju sud navodi više razloga za donošenje ovakve odluke – da u presudi sudija Vladimir Duruz nije utvrdio koliko je članova brojala kriminalna grupa, kao ni ko su joj bile vođe.

PONOVLJENO SUĐENJE

Zamenik tužioca za organizovani kriminal predložio je na ponovljenom suđenju 11. marta ove godine da Delibašić bude osuđen na maksimalnu kaznu zatvora. On je zatražio 30 godina za teško ubistvo i 12 godina za zločinačko udruživanje. 

Za Miloša Vojnovića traženo je da bude kažnjen 30 godina zatvora za teško ubistvo.

S druge strane,  Delibašićev advokat tvrdi da nikakvih dokaza protiv njegovog klijenta nema.

UBISTVO NAOČIGLED PROLAZNIKA

Nikola Bojović ubijen je u ponedeljak 29. aprila u 7.05 sati u Ulici carice Milice u Beogradu.

Ceo zločin snimile su kamere obližnje kopirnice.  Na snimku se vidi dolazak dvojice muškaraca, jednog visokog, obučenog u tamno odelo i drugog, dosta nižeg i punijeg, sa belim kačketom i u maslinasto sivoj jakni. Prvi muškarac išao je nekoliko koraka ispred drugog, koji se zadržao gotovo ispred same kamere, a zatim se sakrio u ulaz zgrade. Posle nekoliko minuta ulicom je naišao Nikola Bojović. Muškarac sa kačketom je tada izašao, izvadio oružje i počeo da puca u njega. Ispalio je najmanje 20 metaka iz automatskog oružja, obilazeći u krug oko njega. Na trotoaru pucao u grudi i stomak. Kada je pao, ubica je nastavio da puca u ranjenog čoveka na zemlji. Zatim se udaljio brzim hodom.

Ubica je nastavio da puca i dok je Bojović ležao na zemlji Printskrin: Youtube/Yugo Gangster

Niko od prolaznika nije prilazio ranjenom Bojoviću.

Jedan od metaka odleteo je u obližnju pekaru gde su bili radnici i mušterije. Jedan metak završio je u parkiranom kombiju, čiji je vozač izašao pola minuta ranije.

Bojović je podlegao ranama od metaka na putu do Urgentnog centra.

PODIZANJE OPTUŽNICE

Prema optužnici, čovek sa belim kačketom je Saša Cvetanović zvani Pitbul, koji je optužen da je pucao u Bojovića, po nalogu Slobodana Šaranovića (ubijenog u Budvi 2017. godine). Sa njim je u tamnoj odeći bio Ratko Koljenšić, čiji je zadatak bio da Cvetanoviću pokaže Bojovića.

U julu 2016. godine podignuta je optužnica protiv sedmorice osumčnjičenih za ubistvo Nikole Bojovića i Miloša Vidakovića 2. jula iste godine u Budvi, kao i pripremu još četiri likvidacije. Kao vođe grupe označeni su Slobodan Šaranović i Miloš Delibašić.

Šaranović, Koljenšić i Cvetanović su optuženi za teško ubistvo Nikole Bojovića. Šaranović je optužen za teško ubistvo u podstrekavanju, a Koljenšić i Cvetanović da su kao saizvršioci izvršili krivično delo teško ubistvo.

I crnogorsko tužilaštvo je 2015. godine podiglo optužnicu protiv Šaranovića i Kolješnića za ubistvo Nikole Bojovića, pa je Crna Gora odbila da ih izruči Srbiji.

Saša Cvetanović Foto: MUP

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je u junu dopunjenu optužnicu Slobodana Šaranovića, Miloša Delibašića, Miloša Vojnovića, Slaviše Novakovića, Saše Cvetanovića, Ratka Koljenšića i Gorana Bojanića.

Za ubistvo Bojovića optuženi su Saša Cvetanović i Ratko Koljenšić, a Slaviša Novaković je optužen za pomaganje Vojnoviću u Vidakovićevom ubistvu. Na ova ubistva, prema optužnici su ih podstrekavali Delibašić i Šaranović.

SVEDOČENJE MILOŠA VOJNOVIĆA

Deo kriminalne grupe koja je ubila Nikolu Bojovića, kao i Miloša Vidakovića u Budvi bio je i Miloš Vojnovićšto je on i priznao u Specijalnom sudu u Beogradu.

Vojnović priznao je da je ubio Vidakovića, a potom je, u zamenu za manju kaznu, optužio sve ostale članove grupe za oba zločina, detaljno opisujući ulogu svakog pojedinačno.

Vojnović je rekao da je nastao "pravi haos posle ubistva rođenog brata Luke Bojovića", koji je likvidiran 28. aprila 2013. u Beogradu i da je tad napravljen spisak za likvidaciju.

Delibašić je tokom suđenja pokušao da ospori Vojnovićevo svedočenje. Na završnoj reči 11. marta pokušao je da kao dokaz izvede i psihijatrijsko veštačenje Vojnovića koje su, kako je rekao uradili lekari u psihijatrijskoj ustanovi "Laza Lazarević", ali je sud to odbio.

ZAŠTO JE UBIJEN BOJOVIĆ

Kako se pretpostavlja, Slobodan Šaranović, pripadnik klana "Amerika" najmoćnije tajne organizacije devedesetih, naručio je ubistvo Nikole Bojovića kako bi se osvetio za likvidaciju brata Branislava i njegovih kumova Danila i Slobodana Radonjića. Dobro je poznat rat koji je besneo između Luke Bojovića i Slobodana Šaranovića. U tom sukobu stradali su i Bojovićev i Šaranovićev brat.

Šaranović je 11. marta 2017. godine upucan ispred kuće u kojoj je živeo u budvanskom naselju Dubovica.

KO JE BIO NIKOLA

Nikola je bio manje poznat srpskoj javnostia njegovo ime u nekoliko navrata, među prvima je spomenuo Sretko Kalinić koji ga je povezao sa ubistvom Branka Jevtovića Jorge, za šta se tereti njegov brat Luka Bojović. jedan od navodnih vođa Zemunskog klana.  Kalinić je i pred sudom kazao da je Nikola neposredno pre ubistva javio gde se nalazi žrtva, ali on za to nije procesuiran.

Luka Bojović Foto: Profimedia/AFP

Ipak i on je bio u vrhu ove kriminalne organizacije, kako su ranije preneli mediji da beleže policijski spisi. Hapšen je više puta, a na teret su mu stavljana maltretiranja, iznude, pranje novca i trgovina narkoticima.

POSLEDNJU ŽELJU ISPUNIO DŽEJ

Direktor Beogradskog zoo vrta Vuk Bojović, njegov otac, govorio je da je naslutio ko je upucan tog dana.

- Ja tog dana ga čekam, on je obično u pet ili deset do sedam dolazio. I ja gledam nema Nidže, spikerka kaže na RTS-u: "Opet u našem gradu, u Ulici carice Milice..." Jao, Nidža, 100 odsto. Čujem to, okrenem telefon Starog grada, kažem da vide da li je moj sin, ne javlja mi se. Odmah se čulo po gradu i dođe jedan moj prijatelj koji je bio u Kliničkom centru i kaže: "Jeste, ubili su Nidžu" - rekao je Vuk Bojović.

Vuk Bojović ispričao je da je naslutio da će čuti loše vesti o sinu Nikoli Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Na sahrani Nikole Bojovića prisustvovalo je nekoliko stotina ljudi, a baladu "Nedelja" otepevao je Džej.

- Nikola je izjavio, možda i u šali, da bi voleo da mu na grobu Džej otpeva pesmu koja se zove "Nedelja" - rekao je Vuk Bojović, nakon čega se nadovezao Džej.

Goli život, ispovest Vuka Bojovića:

- Ljudi, ovo je mnogo teško, ali ja to moram da uradim - rekao je Džej pre nego što je zapevao.

Na sahrani Nikole Bojovića bilo je mnogo poznatih ličnosti. Osim Luke Karadžića, brata Radovana Karatdžića, do večne kuće ispratili su ga glumica Lidija Vukićević, bivši košarkaš Zoran Moka Slavnić, Nikola Sandulović, Aca Bulić, advokati Borivoje Borović i Dragoslav Miša Ognjanović, pisac Duško Kovačević, Joška Broz, unuk Josipa Broza Tita, reditelj Ljubiša Ristić, Saša Pejaković, osuđeni za pomaganje u ubistvu premijera Đinđića...

Džej na sahrani Nikole Bojovića:

VIDEO: Raznet pripadnik klana Luke Bojovića na Autokomandi

(M.Ro.)

Tagovi: Miloš Delibašić, Nikola Bojović, Nikola BojovićUbistvo, Specijalni sud

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (4)
Poređaj komentare:
 • 🐤

  Pokoj mu dusi,neka se na ovome zavrsi,dosta nam je tuge i zalosti.

 • S
  sasa

  izaci ce Luka, a onda ce misevi da se razbeze

 • L
  Lutka lutkica

  Treba da vrate smrtnu kaznu i tacka. A za Nikolu bar ova minimalna dozivotna i da svetla ne gledaju. Neka je Nikoli i Vuku koji je izgorio za njim laka crna zemlja. A Luka neka se drzi ima zasta ziveti i neka ga sreca samo prati kad nije brata. Luka volimo te ljudino, nadam se izaci ces na slobodu uskoro. A i ti Spanci lome kola na tebe, gadovi.

Spontani pobačaj je bio okidač za tragediju na Bežanijskoj kosi: Danijela je nedavno izgubila bebu

Devojčica je još davala znake života: Komšije otkrile detalje užasne tragedije na Bežaniji

Pas izujedao dečaka (5) u dvorištu škole u Batajnici

Jeziv prizor: Telo bebe plutalo Limom, leš danima bio u vodi

Crtež srećne porodice na Fejsbuku: Ko je Danijela, koja je bacila ćerkicu kroz prozor, pa skočila

Dva samoubistva u Beogradu: Muškarac se ubio pucnjem u srce, žena skočila sa zgrade u centru grada

Nafilovali auto sa preko 2.000 cigareta i mislili da niko neće primetiti: Bugari pali na Gradini

Tela su odneta, krv sprana i nastao je muk: Sablasna atmosfera na Bežaniji posle porodične tragedije

Teška nesreća kod sela Turije: Mladići krenuli na proslavu mature, pa sleteli s mosta

Dramatičan preokret na Bežanijskoj kosi: Majka je sama zapalila stan

Majka je bacila ćerku (3) kroz prozor, pa iz plamena skočila za njom: Fotografije sa lica mesta

Detalji tragedije u Mozgovu: Marko je bio depresivan, nasrnuo na brata nožem, pa pucao u sebe

Posle dva sata borbe sa vatrenom stihijom, lokalizovan požar u napuštenoj zadruzi u Apatinu

Posle smrti muškarca na Adi, utopilo se i dete (5): Hitna ga reanimirala i uspela da povrati

Gori bivša Zadruga u Apatinu, vatra preti okolnim kućama: Gusti dim prekrio naselje (FOTO)

Određen pritvor Albancu osumnjičenom da je pre 19 godina počinio ratni zločin u Uroševcu

Željkov otac i drugari posmatraju pretragu jezera: Ljudi se još kupaju tamo gde je potonuo kao kamen

Nikola je od druga motorom krenuo kući, ali ženi i ćerki nikada nije došao. Udaren je "mercedesom"

Zoran Marjanović bio umemorisan Jeleni kao Zlatni Mekin, sumnja se da je ovaj poziv bio trik

Prva smrt na Adi: Došao na nudističku plažu na štakama, skinuo se, zakoračio u vodu i pao mrtav

Željko (24) plivao preko zabranjenog jezera, počeo da tone i iskliznuo drugu iz ruke. Još ga nema

Ispovest Zorana, čiji su unuci za dlaku izbegli smrt: Čuo sam jaku eksploziju, puklo je kao bomba

Iz Južne Morave isplivao leš muškarca: Njegov nestanak prijavljen je pre 10 dana

Užas u selu kod Aleksinca: Mladić (26) pucao u sebe, sve posmatrali njegov deda i brat

Sahranjen Dragoslav koji je ranio ženu, pa se ubio: Njegova porodica tvrdi da nije bio nasilnik

Porodice poginulih očajne: Jevtović nam je pijan ubio decu, a dobio je samo 10 godina zatvora

Tuga u Merošini: Željko (24) se kupao u jezeru, iznenada potonuo i više nije isplivao

Dve bizarne nezgode u Beogradu: Prvo je Hitnu zvao mladić s izbijenim zubima, a onda izujedana žena

Jovanin muž je video udes i nju kako leži pokraj motora. Tada je shvatio da je ostao sam sa bebom

Nišlija (26) sleteo s puta i poginuo na mestu: Vatrogasci izvlačili telo iz smrskane "dačije"

Majstoru pozlilo na skeli, pao i umro: Tragedija u Nišu

Narod kolabira na ulicama i grobljima: Hitna juri, čovek umro na ulici, spomenik se srušio na deku

Hapšenjem osumnjičenog za ubistvo Jugoslava Cvetanovića isplivali novi detalji kriminalnih obračuna

Pao lopov koji je u 4 ujutru napao ženu u Beogradu: Udario ju je, a onda oteo tašnu i pobegao

Stravičan udes na Ibarskoj magistrali: Rano jutros u Vreocima poginula devojka (25)

Poginuo vozač (36) u Novom Sadu, vatrogasci sekli kola da ga izvuku: Sudar autobusa i dva automobila

Željko se kupao u Dunavu i nestao, sumnja se da se udavio: Tragedija kod Velikog Gradišta

Zatvorena javna kuća u Srbiji, vlasnik "pao" : Maloletnice podvođene političarima i diplomatama

Osumnjičeni za ubistvo Jugoslava Cvetanovića odgovoran za još 3 zločina? Novi detalji istrage

Robijaš iz Vrbasa izašao iz zatvora, presreo devojčice, namamio ih u svoje dvorište i napao

Autom sleteo u Drinu, spasioci pokušavaju da pronađu telo vozača: Teška nesreća kod Bajine Bašte

Pijan izazvao nesreću u Mojsinju i usmrtio četvoro, dobio samo 10 godina robije

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima