Firer na slobodi: Goran Davidović oslobođen optužbi da je izazivao nacionalnu i versku mržnju

On je prethosno osuđen na godinu dana zatvora, i to nakon 11 godina vođenja postupka

  • 4

Vođu zabranjenog "Nacionalnog stroja" Gorana Davidovića, Apelacioni sud u Novom Sadu pravosnažno je oslobodio optužbi za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrepeljivosti.

Davidović, poznatiji pod nadimkom Firer, presudu je  objavio na svom sajtu. U njoj je navedeno da je prvostepena presuda Višeg suda pobijena zbog "bitnih povreda odredba krivičnog postupka, jer postoji okolnost koja trajno isključuje krivično gonjenje Gorana Davidovića i da je protiv njega već vođen i obustavljen prekršajni postupak pravosnažnom odlukom Opštinskog organa za prekršaje za isto krivično delo kao i u ovom, novom predmetu".

Apelacioni sud je na sednici 6. marta preinačio odluku Višeg suda, kojom je Davidović osuđen na godinu dana zatvora, nakon 11 godina sudskog postupka.

Davidović se žalio na odluku Višeg suda od 30. oktobra 2018. godine. U istom predmetu je drugi optuženi, Nedeljko Pešić, dobio godinu dana i dva meseca zatvora, a njemu je takođe ukinuta izrečena kazna.

Veće sudija, koje je oslobodilo Davidovića, činili su predsednik veća, sudija Dragoljub Vujasinović, Zdenka Stakić i Slobodan Velisavljević, a odluku su doneli jednoglasno.

Goran Filipović Printskin: gorandavidovic.com

Firer je u novembru prošle godine, nakon 11 godina suđenja, bio osuđen na godinu dana zatvora zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti tokom napada na učesnike antifašističkog skupa "Stop fašizmu!".

Kako je tada bilo navedeno u obrazloženju presude, sud je našao da su krivi što su 7. 10. 2007. godine u Novom Sadu na uglu Dunavske ulice i Beogradskog keja u toku održavanja javnog skupa organizovanog od antifašističke organizacije Novog Sada i Nezavisnog društva novinara Vojvodine, pod nazivom "Stop fašizmu!", izazivali nacionalnu, rasnu i versku mržnju i netrpeljivost među narodima i etničkim zajednicama koje žive u Republici Srbiji i AP Vojvodini, tako što su nacistički salutirali podižući desnu ruku sa ispruženom šakom u pravcu okupljenih učesnika antifašističkog skupa, na koji način su isprovocirali prvo verbalni, a potom i fizički sukob, uzvikujući "Srbija Srbima!", "Ubij pedera!".

- Nakon toga je Goran Davidović pozvao lica okupljena u dvorištu Doma vojske, pokazujući rukom da krenu ka ogradi, usled čega je došlo do nereda i nasilja tako što su se učesnici javnog skupa s jedne strane, i lica okupljena u Domu vojske sa druge strane, prvo verbalno sukobili vređajući jedni druge, a potom su se i fizički sukobili, kojom prilikom su neka lica povređena zadobijanjem lakih telesnih povreda u vidu rasekotina u predelu glave - navodi se u obrazloženju prvostepene presude Suda.

11 GODINA PROCESA

Optužnica protiv vinovnika ovog incidenta je podignuta decembra 2008. godine, a njome su se Davidović, Dolf Pospiš i Nedeljko Pešić teretili za izazivanje nacionalne, verske i rasne mržnje i netrpeljivosti.

Pospiš je tokom postupka priznao krivicu i osuđen je na godinu i četiri meseca zatvora, a zbog nasilničkog ponašanja optuženi su bili Radomir Dickov, Uroš Stojanović, Daniel Petrović, Vladan Negovanović, Predrag Milovanović i Predrag Golubović.

Milovanović se takođe nagodio sa tužilaštvom i osuđen je na šest meseci zatvora zbog nasilništva, Dickov je osuđen na 7 dana zatvora, Golubović na 10 dana, Stojanović na 15 dana, Petrović na 25 dana zatvora, a protiv Negovanovića je obustavljen postupak.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lik

    9. april 2019 | 15:34

    Konačno!!! Čanak ponovo neće moći mirno da spava.

  • Rola

    9. april 2019 | 16:26

    Verovatno prikazao argumenat u apoenima petsto evrića sada može da radi šta hoće ima potvrdu.

  • Zina

    9. april 2019 | 17:39

    Nije prvi put da nas apelacioni sud sudi na stetu drzave .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA