Sve o klanu Amerika, čije su vođe uhapšene: Poznati kao "eskadron smrti", bili su jači od Zemunaca i počistili ceo voždovački klan

O njenom osnivanju, kolaju različite priče, a jedna od njih je da je ovaj klan formirao tadašnji resor državne bezbednosti

Hapšenje, droga, lisice
Foto: Profimedia, Telegraf, Promo, MUP Srbije

Petorica dilera heroina, koji su uhapšeni juče u velikoj akciji policije i BIA, pripadnici su ozloglašenog klana "Amerika", međunarodne kriminalne grupe koja je krajem prošlog veka važila za najjaču na ovim prostorima.

O njenom osnivanju, kolaju različite priče, a jedna od njih je da je ovaj klan formirao tadašnji resor državne bezbednosti, sa ciljem da eliminiše sve one koji su počeli da rade "na svoju ruku".

KO SU BILI OSNIVAČI OVOG KLANA?

Vojislav Raičević, zvani Voja Amerikanac (sedi) bio je glavni egzekutor klana "Amerika" čiji su članovi uglavnom bili Crnogorci obučavani u Americi. Za "Amerikance" se priča da su predstavljali Miloševićev eskadron smrti i da su imali spisak po kome su ubijali za službu. Može se reći da su oni bili "Zemunci pre Zemunaca", da su obavljali prljave poslove za državu.

Priča se da su počistili gotovo ceo Voždovački klan, kao i druge nepodobne žestoke momke, ali i novinare i političare. Navodno su "Amerikanci" sve vreme sarađivali sa srpskom i crnogorskom službom.

Jedan od istaknutih članova grupe je i Zoran Jakšić koji je u Paruu osuđen na 20 godina zatvora zbog kontinuiranog šverca kokaina, korupcije i vođstva nad nizom organizovanih lokalnih grupa.

MUP je o ovom klanu govorio kao o grupi koju čine braća Raičević, braća Roganović i drugi, a doušnik pod imenom "Srećko" otkriva detalje: da je klan činilo jezgro od 15 profesionalnih ubica koji zajedno sa još širim krugom pomagača od 30 ljudi, čini eskadron smrti koji izvršavaju naručena ubistva. Naveo je kao saradnike klana dva visoko pozicionirana policajca, jednog iz Srbije i drugog iz Crne Gore. Srećko je tražio da se nagodi, da mu policija garantuje sigurnost i da će sve ispričati, ali pošto nije dobio garancije, nestao je.

Navodno je veza između Crnogoraca iz Amerike i srpskog DB-a bio Boško Radonjić, šef irske mafije u Njujorku i dobar prijatelj poslednjeg velikog italijanskog kuma Džona Gotija. Priča se da kada je početkom devedesetih Radonjić došao u Srbiju jer mu se sudilo u Americi zbog uticaja na porotu koja je sudila Gotiju, obezbeđenje mu je odredio lično Jovica Stanišić.

Kada je klan nastao, navodno je na njegovom čelu bio Joca Amsterdam, koji odlazi iz Srbije zbog optužbe da je naručio ubistvo Gorana Marjanovića Bombaša. Tada na čelo klana dolazi Voja koji je u Americi radio za italijansku mafiju dok se nije zakačio sa nekima i morao ovde doći. Sredinom devedesetih Voja organizuje, ali i sam obavlja mnoge likvidacije.

Kažu da je bio izuzetno spretan, nije se libio da se maskira u prosjaka ili ženu da bi se primakao žrtvi. Priča se da kada je Ćenta ucenio glavu jednog čoveka na 80 000 maraka, Voja to odrađuje i odlazi kod Ćaldovića, ali ga ovaj tera rečima: "Ti nekog ubio? Ne zasmejavaj me, pogledaj se!" To će ga koštati glave.

Sledeći put su se sreli ali kroz nišan. Voja je navodno ubio Ćentu u centru Beograda zajedno sa novinarkom Majom Pavić, Cecinom kumom. Iako je Voja bio blizak sa Arkanovim kumom Milanom Đorđevićem Bombonom i mada Arkan nije voleo Ćentu, zbog toga što mu je Voja ubio kumu i pukovnika Garde, Šucu (prvog muža Legijine druge žene), Arkan je bio mnogo ljut.

Ćenta i Jusa nisu voleli Arkana, ali je između njih postojalo poštovanje jer su zajedno sa Ašaninom i pokojnim Ljubom i Giškom činili staru gardu žestokih momaka i nekada su svi zajedno radili u inostranstvu. Ubistvom Ćente i Maje, Voja je stekao moćne neprijatelje, Jusu i Arkana. Pored njih, Amerikanci su već bili u ratu sa Surčincima. Navodno je pao dogovor beogradskih bosova i vrha policije da Voja mora da ode.

Njegovi dojučerašnji prijatelji Rogo i Bojan Petrović sa kojima je držao "Stupicu" zajedno sa Ćentinim zetom Mišom Cvijetinovićem otimaju Voju, snimaju ga i muče kako bi priznao da je ubio Ćentu. Mišin motiv je bila osveta, dok su druga dvojica htela da preuzmu Vojine poslove. Navodno ga je Bojan držao, Rogo pucao 4 puta u rame dok nije priznao, a onda ga Miša Tajger overio metkom u glavu.

Bojan je navodno i pre sarađivao sa Amerikancima koji su odradili Gorana Vukovića kako bi Petrović preuzeo poslove svog nekadašnjeg druga. Vojino telo nije nađeno, ali se priča da je iskasapljen, a delovi tela su bačeni u Dunav ili negde zakopani. Nakon toga je ubijen Vojin zaštitnik Bombona i Luka Pejović.

Posle likvidacije Voje Amerikanca počinje rat na beogradskom asfaltu; Foto-ilustracija: pixabay.com

POSLE VOJINE LIKVIDACIJE POČINJE RAT

Nakon Vojinog ubistva, na ulicama Beograda počinje rat! Vojini prijatelji kreću u opštu osvetu i eliminišu sve za koje su sumnjali da su umešani. Na navodnom spisku je bilo dvadesetak imena, od kojih su najzvučnija: Rogo, Petrović, Miša, Jusa, Badža, Šijan, Ašanin, Kundak, dva policijska pukovnika i mnogi drugi.

Kako kaže doušnik Srećko, Mileta Miljanić Majk je stao na čelo klana, a neposredni izvršioci ubistava koja su usledila kao osveta za Voju, bili su: Veselin Raičević Medo, Željko Maksimović Maka, Ivan Delić Ico i Nikola Maljković Maljavi. Majk je osuđen u Grčkoj na 40 godina zbog šverca 114 kilograma kokaina. Ico je navodno ubio ministra odbrane Pavla Bulatovića. Maka je '95 ubio policajca koji je pokušao da ga legitimiše, a 2002. optužen da je njegova grupa koja je preuzela klan Amerikanaca, poznata pod nazivom "Makina grupa" organizovala ubistvo generala Boška Buhe, mada postoje indicije da su im to smestili Zemunci kako bi ih oterali iz Beograda.

Nakon rata u podzemlju krajem devedesetih, videlo se da je Stanišić ispustio uzde i da DB tog vremena više nije kontrolisala mafiju. Nakon priča da on i Arkan nameravaju da izdaju Miloševića, biće smenjen, a stara mafija izgubiti zaštitu države. Na njegovo mesto će doći Radomir Marković, prvi čovek do njega biće komandant najjače jedinice, Legija, a novi klan zadužen za prljave poslove: Zemunski. Tako je rođen novi eskadron smrti.

Goran Vuković Majmun; Printskrin: Vidimo se u čitulji

KO JE BIO MAJK MILJANIĆ?

Sa početkom dvehiljaditih, klan je mahom svoju poslovnu mrežu orijentisao na prekookeanski šverc kokaina, a kao vođe figurirali su pre svega Mileta - Majka Miljanić, koji je bio osuđen za šverc kokaina i robijao je u Grčkoj (premda danas živi slobodno u Njujorku).

Miljanića je kao prvog velikog švercera kokaina označio tajni svedok "Srećko", jedini insajder u "Americi", čija su saznanja policiji omogućila da formiraju predmete o pripadnicima grupe.

Milet - srpski Don Korleone kako ga je Srećko zvao - osim u Grčkoj robijao je i po drugim evropskim zatvorima, poput švajcarskog u koji je dospeo januara 2004. godine zbog prebacivanja 114 kilograma kokaina u Atinu.

Penzionerske dane provodi u Njujorku, a poslednji put u javnosti je viđen prošle godine u obilasku pravslavnog hrama Svetog Save, koji je izgoreo u požaru.

(Majk Miljanić, levo)

KRVAVA LISTA "AMERIKE": MAJMUN, BELI, ĆENTA, JUSA, BADŽA, KUNDAK

Upravo poslednju deceniju 20. veka, obeležile su likvidacije iza kojih stoji upravo klan "Amerika". Veruje se da je prvo viđenije ubistvo bilo još 1994. godine kada su likvidirali Gorana Vukovića - Majmuna, vođu "Voždovčana". Iako nije bilo dokaza za hapšenje glavnih ljudi grupe, sumnja se da su upravo oni organizovali ubistva Radeta Ćaldovića Ćente, Milana Roganovića Roge, Miše Cvetičanina, Bojana Petrovića, Jusufa Bulića, Zorana Šijana i drugih.

Osim suparnika sa "vrelog asfalta", veruje se da je ova kriminalna grupa eliminisala i neke predstavnike vlasti kao što su ministar odbrane Pavle Bulatović, Radovan Stojčić Badža, tadašnji prvi čovek MUP-a Srbije, Zoran Todorović Kundak, generalnog sekretara JUL-a, kao i policijske inspektore Dragana Radišića, Dragana Simića i Milorada Vlahovića.

Posle tih likvidacija, mnogi viđeniji članovi grupe "Amerika" utočište su našli u Crnoj Gori, a zatim i u španskom raju za begunce - Marbelji.

VIDEO: Zbog ovoga su pali članovi klana Amerika:

(Telegraf.rs)

Tagovi: Dilovanje, Hapšenje, Heroin, klan Amerika, Kriminalna banda

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (28)
Poređaj komentare:
 • W
  WILSON

  Pod hitno treba Država da uvede SMRTNU KAZNU...Pa neka onda valjaju glinu ispod dva metra zemlje...

 • M
  Marko

  Boško Radonjić,šef IRSKE mafije... šta se ovde piše to je neverovatno. Ìrsku mafiju vodi lik koji se preziva Radonjić,jer njima fali budala... Svašta može čovek da pročita...

 • H
  Hoki

  I koliko će biti dugo u pritvoru:12/24/48 sati? Nema ova država pravosudni sistem ni volju ni želju da, stane na put krininalu. Žalosne su prazne reči doktora Neše ovdašnjeg ministara policije.

Krvava svađa u Smedervu: Muž ženu napao srpom, lekari joj se bore za život!

Ovo je pilot Vladimir, koji je poginuo u padu aviona kod Zrenjanina: Živeo je za letenje (FOTO)

Pao avion kod Zrenjanina: Zabio se u zemlju, na dubinu od 2 metra

Upucana direktorka banke na Zvezdari: Ljubicu pogodila tri metka u nogu, napadač pobegao na skuteru!

Tukao je roditelje, a onda je krenuo da ubije ženu. Skinuo se go i vikao: Detalji zločina u Vranovu

Goran M. (39) obljubio maloletnu sestričinu i upravo dobio zatvorsku kaznu - je li to dovoljno?

Imao je samo 11 godina: Dečak poginuo u stravičnom sudaru, lekari se bore da spasu devojčicu (8)

Dejan koji je kosom ubio oca u Velikoj Moštanici nije bio sposoban da iznese odbranu

Strahinji (23) iz Aranđelovca se lekari bore za život nakon teškog udesa kombija i kamiona (FOTO)

Tuga u Aleksincu: Vozač kombija udario u šleper u kvaru i poginuo, suvozač (23) se bori za život

Novi okršaj migranata u Beogradu: Pakistanca uboli nožem i uzeli mu 3.000 evra za prelazak granice

Vatra guta jednu od najpoznatijih kafana u Nišu: Uzrok požara je - roštilj (FOTO)

Strašan sudar kamiona i kombija kod Aleksinca: Jedna osoba poginula, drugoj se bore za život (VIDEO)

Uhapšen "narodni lekar" iz Mališeva: Pacijentkinji tražio 30.000 evra za seanse koje joj je pružio

Drama u autobusu u Beogradu: Miloš M. pretio bombom, policija ga odmah uhapsila!

Osumnjičeni za ubistvo žene pred unučetom na autobuskoj stanici u Pančevu dobio pritvor od 30 dana

14 godina od najjezivijeg zločina u Srbiji: Očuh je malu Kaju (3) silovao u šumi, majka sve gledala

Kosom ubio oca jer nije hteo da mu skuva kafu: Sablasni detalji zločina u Velikoj Moštanici

"Mama, znam da sam gotov. Samo te molim, čuvaj mi sina": Poslednje reči Ivana (19) koga je ubio deda

Bratanica pobegla kod strica da se sakrije od muža nasilnika: Detalji ubistva u Vranovu

Zločin kod Smedereva: Starac ubio 24 godine mlađeg čoveka

Ubio bi i rođenu ćerku da nije pobegla na sprat: Komšija Miloš sprečio veću tragediju u Knjaževcu

Uhapšen mladić (22) koji je bacio bombu na kuću u Kaluđerici

Drama u Sremskoj Mitrovici: Muškarac sa lovačkom puškom krenuo po ženu koja je pobegla od njega

Deda sa Zvezdare snimao devojčicu dok se tuširala, pa te snimke delio drugim pedofilima

Puzigaći 12 godina zatvora za ubistvo Brisa Tatona

Desanku bivši muž izbo nožem pred unukom (8): Preplašeni dečak pobegao s lica mesta

Devojčica (13) oborena u Novom Sadu, zadobila povrede butine, potkolenice i lica

Jezivi detalji masakra u Knjaževcu: Deda mislio da mu je jedan unuk ubio drugog, pa ispraznio šaržer

U Velikoj Moštanici sin je ubio oca: Brzom reakcijom MUP uhapšen muškarac (35)

Neverovatna odbrana Srba koji su na delti Dunava pali zbog tone kokaina: "Mislili smo da su knjige"

Sutra nova presuda u slučaju Taton: Zamonašenom Puzigaći izriče se kazna posle trećeg suđenja

Pronađeno telo muškarca u kući u Velikoj Moštanici, na leđima imao ranu od noža

Radnika koji je upao u šaht izvukli posle skoro 3 sata: S teškim povredama prebačen u Urgentni

Verovali ili ne, ljudi i dalje pokušavaju da krijumčare cigare na "foru" iz devedesetih

Muškarac (35) došao izboden u Dom zdravlja u Rakovici: Imao je 3 rane na butini

Trpela maltretiranje i ponižavanje godinama: Detalji iz braka Desanke i Petra koji ju je izbo nasmrt

Nesreća kod IKEE: Više osoba teško povređeno

Nišlija (19) izleteo iz "BMW-a" i napao policajca: Odmah je dobio lisice oko ruke

Osumnjičeni za ubistvo u Rakovici brani se ćutanjem: Leš žrtve pronašao traktorista u plastu sena

Ovo je žrtva krvavog porodičnog obračuna u Knjaževcu: Jastreba je upucao tast nasred dvorišta

Unuci se posvađali, deda uzeo pušku i počeo da puca: Detalji masakra u Knjaževcu

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima