Žandarmi koji su napali Andreja Vučića i Predraga Malog terete se za zlostavljanje i mučenje

Suđenje je ponovljeno jer je Apelacioni sud u Beogradu u junu prošle godine ukinuo prvostepenu presudu kojom su žandarmi bili osuđeni na uslovne kazne zatvora

  • 80

Nakon ponovljenog suđenja, Više javno tužilaštvo u Beogradu danas je u završnoj reči ocenilo da su žandarmi prilikom legitimisanja primenili prekomernu, nepotrebnu silu koja je rezultirala prebijanjem braće tadašnjih premijera Srbije i gradonačelnika Beograda, Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i još dvojice pripadnika vojne policije tokom održavanja "Parade ponosa 2014" u Beogradu.

Sedam pripadnika jedinice Žandarmerije iz Niša tereti se za krivično delo zlostavljanje i mučenje.

Postupajući tužilac u završnoj reči nije preložio sudu visinu kazne za okrivljene, koji su nakon prvog suđenja bili osuđeni na uslovne kazne zatvora od šest i osam meseci.

On je u završnoj reči naveo da za prekomernu silu nije bilo ni zakonskih uslova, te da je njena primena očigledno išla ka tome da se "oštećeni zastraše i kazne".

Trenutak sukoba/ Printskrin: Youtube/N1

Suđenje žandarmima je ponovljeno jer je Apelacioni sud u Beogradu u junu prošle godine ukinuo prvostepenu presudu kojom su u decembru 2017. godine žandarmi bili osuđeni na uslovne kazne zatvora od po šest i osam meseci.

Apelacioni sud je tada potvrdio oslobađajuću presudu komandantu ovog žandarmerijskog voda Radetu Matiću i pravosnažno ga oslobodio optužbi kojima se teretio da nije preduzeo mere da spreči napad.

U ovom slučaju optuženi sud Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dalibor Đorđević, Zlatko Gigić, Boban Lekić, Mitar Milosavljević, kao i Dragan Savić.

Deo ovog incidenta zabeležio je snimatelj televizije N1 koji su objavili gotovo svi mediji i koji je i dalje dostupan na Jutjubu.

Na tom video-zapisu od minut i četrdeset pet sekundi, pored ostalog, vidi se kako žandarmi pendrecima tuku više lica i štitovima ih guraju u zid zgrade.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna

    15. april 2019 | 15:24

    Zaista su bili krvnicku pretuceni i zandarmi koji su ucestvovali u tome treba da odgovaraju.

  • Djape ja

    15. april 2019 | 15:34

    Ono sto smo videli je prekoracenje sile,i premlacivanje ljudi

  • aca

    15. april 2019 | 15:55

    Ono sto smo videli je prekoracenje sile

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA