≫ 

Konačna presuda za ubistvo u Mokranjčevoj: Dvojica Nišlija osuđena na po 20 godina zatvora

Obrazlažući odluku da im poveća kazne Apelacioni sud je naveo da je prvostepena presuda bila blaga

  • 0

Nišlije Dušan Kuzmanović (35) i Marko Savić (40) pravosnažno su osuđeni na po 20 godina robije zbog ubistva Marka Pavlovića (22) i ranjavanja njegovog brata Miroslava 26. aprila 2008. godine u Mokranjčevoj ulici u Nišu.

Istom presudom oslobođeni su optužbe njihovi prijatelji Miloš M., Marko M. kao i Aleksandar M. koji su optuženi da za pomaganje u teškom ubistvu u pokušaju.

Takođe, ustanovljeno je da nije kriv ni Aleksandar Anđelković, kasnije Barjaktarević poznatiji kao "Saša Ludak" koji je sa rođenim bratom Marka Savića, Žarkom zvanim Ćenta ubijen 26. juna 2017. godine u sačekuši ispred kafića "Pandora“, koji je ranije zbog učešća u ovom događaju bio osuđen na kaznu zatvora.

Kuzmanović i Savić su prvi put osuđeni 2011. godine i to na po 31 godinu zatvora dok su Aleksandar M., Miloš M., Marko M. i Aleksandar Anđelković dobili po tri godine zbog pomaganja u ovom krivičnom delu.

Ova presuda je više puta ukidana, a predmet vraćan na ponovno odlučivanje da bi 15. januara ove godine Viši sud u Nišu Kuzmanovića i Savića osudio na po petnaest godina, a ostale optužene oslobodio.

Foto: Telegraf

Postupajući po žalbama na ovu presudu Apelacioni sud je pravosnažno odlučio da Kuzmanoviću i Saviću poveća kazne za pet godina zatvora, a potvrdio je oslobađajući deo presude jer nije našao dokaza da su ostali optuženi učestvovali u pokušaju teškog ubistva.

Tokom maratonskog sudskog postupka ustanovljeno je da su Kuzmanović i Savić nakon sukoba sa obezbeđenjem kafića "Komodo" u kojem je radio pokojni Pavlović, zakazali razračunavanje za 26. april na autobuskom stajalištu u Mokranjčevoj ulici. Kako je utvrđeno tokom suđenja, obojica su sa sobom poneli pištolje i kada se Pavlović sa svojim bratom i četvoricom prijatelja pojavio na zakazanom mestu, zapucali su na njih. Tom prilikom Savić je usmrtio Pavlovića a i on i Kuzmanović su nastavili da pucaju prema ostalima, ranivši njegovog brata zbog čega je napad okarakterisan kao teško ubistvo u pokušaju za koje je propisana kazna zatvora od 40 godina.

Njihovi branioci su tvrdili da su postupali u nužnoj odbrani jer su i njihovi protivnici bili naoružani, ali nije bilo dokaza da je osim Kuzmanovića i Savića bilo ko potegao oružje.

Obrazlažući odluku da im poveća kazne Apelacioni sud je naveo da je prvostepena presuda bila blaga, s obzirom da je prenaglašen značaj olakšavajućih okolnosti kao što je mladost optuženih te njihove porodične prilike. Sud je smatrao da veći značaj treba dati otežavajućim okolnostima, s obzirom na to da su obojica višestruki povratnici u izvršenju krivičnih dela, što dokazuje da kazne na njih nisu imale nikakav uticaj.

Pokojni Aleksandar Anđelković odnosno Barjaktarević se teretio da je jednog od učesnika obračuna udario kolima i slomio mu nogu. Kako se navodi u sudskoj odluci, ustanovljeno je da nije bilo namere da ga povredi, odnosno da ga je slučajno zakačio vozilom.

On i Žarko su stradali nakon izlaska iz zgrade Višeg suda gde je Barjaktarević trebao da da iskaz, dok je njegov prijatelj došao da bi video brata Marka koji je takođe kobnog dana trebao da se pojavi na sudu.

Kako saznajemo, nakon donošenja ove presude Dušan Kuzmanović koji je od 27. januara 2015. godine bio u kućnom pritvoru uz primenu mere elektronskog nadzora napustio je stan i njegovo boravište se ne zna.

- Elektronska sprava je registrovala da je on 8. aprila napustio stan, o kršenju mere obaveštena je policija i na njima je dalje postupanje u ovom slučaju – kazali su naši sagovornici iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA