≫ 

Ubica iz Novog Sada neće moći da dobije doživotnu kaznu, bez obzira na monstruozan zločin. Jednog dana će ponovo biti na slobodi

Na njega ne mogu da se primene najnovije izmene krivičnog zakonika kojima je uvedena doživotna robija

  • 51

"Njemu doživotna robija", "Prvi u Srbiji koji će otići u zatvor doživotno", samo su neki od komentara javnosti na stravično ubistvo koje se jutros odigralo u Novom Sadu, kada je Goran Janković (36), kako se sumnja, ubio svoju suprugu Mirjanu (32) i njene roditelje Branislava i Nadu Pajić.

Zločin je zgrozio Srbije, tim pre što je iza Mirjane ostalo dvoje male dece, no ako se utvrdi da je osumnjičeni Goran počinio ova ubistva, njemu ipak neće moći da bude određena kazna doživotnog zatvora, kažu pravnici.

-  Trostruko ubistvo samo po sebi ukazuje da je u pitanju teško ubistvo. Ne samo zbog broja žrtava, već verovatno iza njega leži motiv koji takvo ubistvo čini teškim. Za teška ubistva je bila predložena kazna od 30 do 40 godina, a izmenama i dopunama Krivičnog zakonika to je preinačeno u kaznu doživotnog zatvora. Ipak, izmene i dopune stupaju na snagu tek 1. decembra 2019. godine - kaže za Telegraf.rs advokat Radiša Roskić.

Gorna Janković, Novi Sad Janković je glavni osumnjičeni za ubistvo žene i njenih roditelja Foto: Facebook

On dodaje da dok između kazne od 30 do 40 godina i one doživotnog zakona postoje zakonske razlike, one su sa životnog aspekta vrlo male.

Da Janković neće moći da dobije doživotnu robiju objašnjava i advokat Ivan Simić, podsećajući da postoji pravilo da se na počinioca uvek primenjuje zakon koji je po njega blaži.

- Prema učiniocu krivičnog dela se uvek primenjuje onaj zakon koji je po njega najpovoljniji. Asksiomi krvičnog prava su takvi, bilo da je po njega povoljniji krivični zakon koji je na snazi u momentu vođenja krivičnog postupka, ili onaj u vreme izvršenje krivičnog dela. S obzirom da još nisu stupile na snagu izmene krivičnog zakona koje predviđaju kaznu doživotnog zatvora, njemu neće moći da bude izrečena ta kazna - objašnjava Simić.

Ivan Simić Foto: Printscreen / Youtube

On ipak ističe da ova tragedija "pokazuje i potrvđuje da kazna doživotnog zatvora jeste adekvatna za određena krivična dela".

- I ne samo potrebna, već i da je vrlo verovatno i nužna. Po mom stavu i iskustvu, jedino svest učinioca krivičnog dela da će biti adekvatno i rigorozno kažnjen može ga sprečiti da počini krivično delo - kaže Simić.

Ubica mora da bude kažnjen efektivnom krivičnom sankcijom. Ovde imam delo trostrukog ubistva i doživotna kazna bi bila adekvatna, jer su posledice toliko teške, i po žrtve, i po samo društvo. Jedno društvo u kome se desi trostruko ubistvo traži i zahteva odgovor na takav oblik protivpravnog i društveno-neprihvatljivog ponašanja. S tim u vezi, mere zabrane prilaksa nisu efikasno i adekvatno sredstvo da bi se sprovela prevencija protiv ovako teških krivičnih dela.

Ako trpite nasilje ili znate nekog ko trpi nasilje, pozovite SOS telefon 0800 - 35 00 36

(*ovo je broj SOS telefona licenciranog od Ministarstva za RZBSP)

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miodrag

    24. maj 2019 | 23:45

    Prema ovim tumacenjima do 1. decembra ove godine mozemo ocekivati seriju najmonstruoznijih zlocina. Tako je bilo i kada je monstrum Horvat iz Srpskog Krstura silovao i ubio devojcicu u Kanjizi i streljan, posle tog dogadjaja u Vojvodini nije bilo novih tako teskih zlocina. Kada je smrtna kazna ukinuta, monstrumi su se osilili i nastavice do (1. decembra) stupanja na snagu Tijaninog zakona. Posle toga svi u misju rupu. Ziveo Tijanin Zakon i s postovanjem za sve koji su glasali za njega.

  • Nislija

    24. maj 2019 | 23:18

    Koliko ljudi je poginulo u "autobusu smrti" , a koliko je ostalo sakato. Vozac pusten iako je 8 ubio. I ovaj, ako dobije 10god odlicno je!! Ee Srbijo moja, zemljo slavnih vitezova!!!

  • sasa

    24. maj 2019 | 21:44

    takvi ne zasluzuju jedan obrok iz budzeta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA