≫ 

Policajcu iz Užica smanjena kazna: Sa tri na dve godine zatvora, nabavljao lične identitete grupi koja je izrađivala lažne pasoše

Pet godina neće moći da se vrati u službu u državnim organima

  • 3

Apelaconi sud u Beogradu smanjio je za godinu dana kaznu policajcu iz Užica Rajku Šimšiću (35) i pravosnažno ga osudio na tri godine zatvora zbog optužbi da je s već osuđenim pripadinicima organizovane kriminalne grupe učestvovao u izradi falsifikovanih pasoša za kriminalce.

Istom presudom, koja je objavljena na sajtu Apelacionog suda, Branku Simiću je kazna smanjena sa tri godine na dve godine i osam meseci zatvora.

Vračar, ubistvo

Policija ispred zgrade u kojoj se dogodilo ubistvo Foto: Telegraf

Ovom odlukom preinačena je presuda Specijalog suda u pogledu kazni, dok je u ostalom delu potrvđena.

Tako je Šimšiću potvrđena mera zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti službenog lica u svim državnim organima u trajanju od pet godina, kao i mera bezbednosti oduzimanja predmeta korišćenih za izvršenje krivičnih dela za koja je osuđen, a to su udruživanje radi vršenja krivičnih dela, zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju i falsifikovanje isprave u saizvršilaštvu u produženom trajanju.

Simić je pravosnažno osuđen zbog udruživanja radi vršenja krivičnih dela i falsifikovanja isprave u saizvršilaštvu u produženom trajanju i obavezan je da na ime imovinske koristi koju je pribavio pomenutim krivičnim delima plati 6.000 evra u dinarskoj protivvrednosti u korist budžeta.

Prethodno su trojica okrivljenih u ovom slučaju osuđena na osnovu sporazuma sa tužilaštvom za organizovani kriminal pošto su priznali krivicu.

Darko Karaičić iz Užica osuđen je na tri i po godine zatvora zbog organziovanja grupe koja je kriminalcima obezbeđivala lažna dokumenta, Mladen Novaković na 22 meseca zatvora, a Vladimir Jakić na godinu dana zatvora.

Prema presudi, Šimšićeva uloga je bila da pronalazi, pribavlja i dostavlja lične podatke neophodne za izradu lažnih identita, dok je Simić bio zadužen za pronalaženje "klijenata" - zainteresovana lica kojima su bile potrebne originalne biometrijske lične karte i pasoši Srbije sa lažnim podacima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZAGONDZIJA

    31. maj 2019 | 14:09

    Lepa poruka za borbu protiv kriminala.

  • Veteran

    31. maj 2019 | 16:57

    Moraju da mu smanje da se što pre vrati na posao nema ko da radi...

  • Klimt-Bec

    31. maj 2019 | 19:46

    Jel se time nagradjuje kao pripadnik Sluzbe, koja treba da se bori a ne saradjuje sa kriminalcima? Umesto da mu se duplira kazna znajuci sta svesno cini, jel iz svog licnog interesa krsi krivicno delo! Ali nase Sudstvo kao da i ne postoji, jel je korumpirano od vrha pa do cistacice " Cast izuzecima 0,05% "....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA