≫ 

6 meseci kućnog zatvora bez nanogice, 12 bez vozačke dozvole: Ovo je kazna žandarmu koji je autom ubio čoveka

Suđenje je trajalo skoro 4 godine, a onda je usledio sporazum o priznanju krivice

  • 19

Stefan Blagojević (29), pripadnik niškog odreda Žandarmerije osuđen je na šest meseci zatvora koje će izdržavati u stanu i to bez primene mere elektronskog nadzora, koja je u ovakvim situacijama uobičajena, jer je 8. oktobra 2015. godine u Malošištu izazvao tešku saobraćajnu nezgodu u kojoj je smrtno stradao Vlastimir Stanković (64).

Presuda je donesena na osnovu sporazuma o priznanju krivice postignutog sa Osnovnim javnim tužilaštvom nakon sudskog procesa koji je trajao skoro četiri godine. Istovremeno, žandarmu je izrečena i mera bezbednosti zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od jedne godine.

Kako se navodi u sudskoj odluci, Blagojević se kritičnog dana krećući se od Malošišta prema Nišu nije pridržavao saobraćajnih propisa, odnosno nije se držao na dovoljnoj udaljenosti od desne strane kolovoza, uzimajući u obzir brzinu kretanja vozila i uslove saobraćaja. Iz tog razloga je svojim vozilom "opel zafira" sleteo s kolovoza na zemljano proširenje posuto rizlom, kojim je iz suprotnog pravca ka njemu išao pešak Vlastimir Stanković, pa ga je udario a zatim ga je pregazio.

Malosiste Foto: Telegraf

Nesrećni čovek zadobio je stravične povrede, izmedju ostalog jetra mu je bila zdrobljena a srce puklo usled čega je preminuo na licu mesta.

Odlučujući da prihvati sporazum o priznanju krivice te da izrekne minimalnu kaznu, sud je naveo da je uzeo u obzir da je "Blagojević svesno i doborovoljno priznao izvršenje krivičnog dela za koje je optužen, te da je svestan posledica zaključenog sporazuma, da se odriče prava na suđenje, te da mu je

pravo na žalbu ograničeno, kao i da dokazi izvedeni tokom sudskog postupka potkrepljuju priznanje okrivljenog".

Komentarišući visinu kazne, u odluci suda se navodi da je ona izrečena u skladu sa Krivičnim zakonikom, te da će ukoliko Blagojević napusti stan rizikovati da nastavi da je služi u Kazneno popravnom zavodu.

Međutim, u sudskoj odluci se ne navodi na koji način će biti utvrđeno da li je prekršio ovu zabranu s obzirom da nije pod elektronskim nadzorom.

Blagojević je tokom sudskog postupka osporavao krivicu ističući da mu se volan zaključao te da je iz tog razloga izgubio kontrolu nad vozilom. Međutim,

saobraćajno-tehnička veštačenja nisu potkrepila ove njegove navode.

Sudjenje Blagojeviću je u više navrata odlagano, što zbog njegovog što zbog odsustva advokata odbrane, pa je čak sudija prilikom odlaganja glavnog pretresa

apelovala na optuženog da se pojavi na suđenju kako bi postupak bio okončan.

Međutim, on je u više navrata odsustvovao i nakon toga, a nedolazak na sud pravdao je bolešću. Priznanje krivice ponudio je tek kada je trebalo da mu bude

izrečena presuda.

Video: Teška autobuska nesreća kod Kuršumlije

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sen

    2. jun 2019 | 21:04

    To je java naše lepe Srbije moj brate.

  • tomas

    2. jun 2019 | 22:32

    Ovde se pravosudje pominje? Alo!!! ubio Coveka, lagao, nije se pojavljivao na sudjenje, na kraju priznao sta je uradio a zatim oslobodjen tj, nagradjen za zlo delo.Ovo moze da ima veze sa Srbijom ali NIKAKO sa pravosudjem pre bi rekao sa kriminalom. Ali Srbija je to brale sve je moguce!!! TESKO NAMA!!!!!!!!!!

  • Ivan

    2. jun 2019 | 23:55

    6 meseci sto ubio coveka, vidimo da u pravosudju prisutna velika korupcija ili su sudije dosle iz Laze Lazarevica..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA