≫ 

Oglasilo se Tužilaštvo povodom pucnjave u Ivana Ribara: Iako je imao zabranu prilaska, Dragoslav nikada nije bio u pritvoru iz ovog razloga

Iz Tužilaštva kažu da im je slučaj poznati i da se kod njih vodio postupak po prijavi za nasilje u porodici

  • 16

Još jedan pokušaj ubistva i samoubistva u porodičnom nasilju i to pred detetom, naočigled prolaznika, u parku ispred zgrade, uznemirio je sinoć javnost. Muškarac Dragoslav J.  je pucao u suprugu Teodoru J, pa u sebe.

Oboje su na Intenzivnoj nezi u Urgentnom centru i lekari se bore za njihov život. Ivan Marković, zamenik tužioca Trećeg osnovnog tužilaštva je rekao, gostujući u Beogradskoj hronici da tužilaštvo odmah postupa po prijavi, ali da zakon ne može da reši kriminalitet kao pojavu.

Ivan Marković kaže da je taj slučaj poznat Tužilaštvu i da se kod njih vodio postupak po prijavi za nasilje u porodici.

Ivan marković Ivan Marković Printskrin: RTS/Beogradska hronika

- Muškarcu je izrečena mera zabrane koju je on u toku trajanja poštovao u potpunosti. To znači da kada je nekome izrečena mera, da ne sme da mu prilazi, da ga kontaktira putem telefona, i da toga mora se pridržava. Ukoliko on to prekrši, žrtva se obraća policiji ili Tužilaštvu i onda se reaguje - naveo je Marković.

Marinković je rekao da uznemiravanje mogu da prijave i drugi. Bilo koji incident je građanin dužan da prijavi.

- Imamo 500 slučajeva prijavljenog nasilja samo na našoj teritoriji i podnetih krivičnih prijava. Ne može se u 500 slučajeva ići sa svakim i gledati da li se neko njemu približava ili kontaktira - istakao je Marković.

Marinković objašnjava da saznanje o krivičnom delu protiče uglavnom neposredno od žrtve.

pucnjava u blokovima Pucnjava na Novom Beogradu Foto: Telegraf

- Najpre je žrtva ta koja obaveštava da je njoj ugroženo neko pravo i da neko ne postupa onako kako mu je naloženo - kazao je Marković.

Prema njegovim rečima kada istekne mera zabrane prilaska od 30 dana, postoji mogućnost da se ona produži za još 30 dana, a posle toga nema mogućnosti produženja.

- Žrtva se u međuvremenu obratila sudu i podnela je zahtev da se izrekne mera koju sud izriče. Nije isto postupak zbog izvršenja krivičnog dela ili postupak od ponavljanja nekog nasilja. To su dva postupka - rekao je Marković.

ZABRANA PRILASKA - MERA OGRANIČENOG TRAJANJA

Marković pojašnjava da nije isti kvalitet dokaza u krivičnom postupku i u onom gde se sprovode mere zaštite od nasilja.

pucnjava, blokovi Pucnjava u blokovima Foto: Telegraf

- Za krivični postupak je strogo propisana procedura i zna se kako ti dokazi moraju da se prikupe. Ona traje znatno duže zbog zaštite prava svakog okrivljenog. U ovom slučaju gde se postupa za nasilje u porodici, dovoljna je samo neka sumnja, procena, a ne utvrđeno činjenično stanje - istakao je Marković.

Zato ta mera, kaže, ima ograničeni domet - da udalji nekoga na određeno vreme iz domaćinstva.

- Zakon ne može pokriti sve situacije i rešiti sve probleme i kriminalitet kao pojavu - istakao je Marković.

Dodaje da postoje okolnosti kada nasilniku može da se odredi pritvor - kada ukazuje da će ponoviti krivično delo, ili da li je neko osuđivan, da li je prekršajno kažnjavan, da li je ranije bilo prijavljivanih slučajeva.

- Nama te podatke dostavlja policajac. I u ovom slučaju su svi ti podaci dostavljeni. Ova žrtva pre ovog događaja nikada nasilnika nije prijavila, tako da nisu bili na evidenciji ni Centra za socijalni rad, ni u policiji - rekao je Marković.

pesnica, Pedofil, pedofilija, silovanje, nasilje u porodici, zlostavljanje, maltretiranje, nasilnik Ova žrtva pre ovog događaja nikada nasilnika nije prijavila Foto: A. Nalbantjan

Žene koje su prijavile nasilje - po tim prijavama se odmah postupa.

- Ne može neko da predvidi kako će da se neko ponašati sutra. Ovaj čovek je odmah saslušan u policiji. Posle nekoliko dana dali su izjavu u Centru za socijalni rad i tu je sve negirao. Kao neko ko nije imao nikakvu istoriju bilo kakvih incidenata, koga čak ni žena nije prijavljivala, sa naše tačke gledišta, nije bilo moguće odrediti pritvor - kazao je Marković.

PRVA PROCENA NA POLICAJCU 

Prvu procenu daje policajac koji je zadužen za postupanje u nasilju u porodici, dodao je Marković.

- Policajac sam izriče hitnu meru na 48 časova, pa posle reaguje tužilaštvo, pa se posle procenjuje da li ima mesta da se predloži pritvor ili ne - naveo je Marković.

Prema Markovićevim rečima na godišnjem nivou oko 500 krivičnih prijava bude podneto za Novi Beograd, Zemun i Surčin.

Nasilje u porodici, nad ženama, tuča, muž bije ženu, žena, svađa, batine, davljenje, udaviti Ovaj slučaj je jedan od 500 prijavljenih Foto: Profimedia/imageBROKER

. Znači 0,2 posto. Ružno zvuči kao brojka, ali to ukazuje da nije sistemska graeška, već da ima ima slučajeva koji ne mogu da se predvide. To je posledica stanja u društvu - rekao je Marković.

Postoji puno činilaca i faktora da se nasilje otkrije ili ne otkrije.

- Naš narod se često sklanja i očekuje da država sve reši sama. Mnoge su žene mislile da im je žao da prijave supruga alkoholičara, ja sam ih ohrabrivao da ga prijave, jer tako pomažu i njemu - istakao je Marković. Dodaje da krivični postupak sprvovodi tužilaštvo.

Imali smo dovoljno slučajeva da neko lice nije uračunljivo.

- Tada se on po našem nalogu smesti u zdravstvenu ustanovu na 15 dana, pa još na 15, pa ga onda veštače - rekao je Marković.

Postoje veštaci koji se o tome izjašnjavaju i sklop okolnosti koje se ocenjuju, naveo je Marković.

VIDEO: Ovako je izgledalo na mestu krvavog okršaja u Ivana Ribara 

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jadna drzava...

    11. jun 2019 | 21:02

    Kakva zabrana prilaska covece,jesi tukao zenu??? Ajmo rodjace lepo negde da tuces kamen po ceo dan na ovoj vrucini,pa posle mesec dana nece ti pasti na pamet ovako nesto

  • NEBOJŠA

    11. jun 2019 | 23:35

    Samo nema nikoga u državi pametnog da se prihvati moj predlog koji ponavljam godinama a to je da nasilnik nosi nanogicu ali i da žrtva ima prijemnik ako se nasilnik približi na manje od 100m i da se automatski alarmira nadzor kako bi policija reagovala odmah. I ako pridaje onda kazna mora da bude najmanje 5 godina. Kazna koja se redje izriče ima veće dejstvo.

  • zak

    11. jun 2019 | 22:48

    Kako ce zrtva da ga prijavi policiji ako je vec mrtva .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA