≫ 

Pripadnici JSO oslobođeni optužbi za pobunu: Legiji i šestorki potvrđena prvostepena presuda

Potvrđena je prvostepena presuda

  • 9

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio sedmoricu pripadnika nekadašnje Jedinice za specijalne operacije (JSO) od optužbi za oružanu pobunu jedinice 2001. godineOvom odlukom odbijena je kao neosnovana žalba tužioca za organizovani kriminal i potvrđena prvostepena presuda Specijalnog suda u Beogradu iz jula prošle godine.

Optužbi su odlobođeni nekadašnji komadanti JSO Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović, kao i pripadnici jedinice Dragoslav Krsmanović, Veselin Lečić, Dragiša Radić, Vladimir Potić i Mića Petraković.

U detaljnom obrazloženju odluke Apelacionog suda, koje je objavljeno na njegovom sajtu, navodi se da je prvostepeni sud pravilno postupio kada je okrivljene oslobodio od optužbe da su izvršili krivicno delo oružana pobuna, s obzirom na to da izvedenim dokazima u toku ovog krivičnog postupka nije utvrđeno da su okrivljeni učinili to krivično delo.

- Do ovakvog zaključka prvostepeni sud je došao pravilnom ocenom izvedenih dokaza, cenjenih kako pojedinačno, tako i u njihovoj međusobnoj povezanosti, te je u sklopu odbrane okrivljenih, dao za svoje činjenicno-pravne zaključke dovoljne, jasne i argumentovane razloge, koje u svemu kao pravilne prihvata i Apelacioni sud - navodi se u obraloženju.

Ulemek i Jovanović u zatvoru u Požarevcu u strogom režimu izdržavaju kazne od po 40 godina zatvora na koje su osuđeni zbog više teških krivičnih dela pored ostalih i za ubistvo premijera Zorana Ðinđića. Ostali optuženi su se branili sa slobode.

Milorad Ulemek Legija

Foto: Profimedia/AFP

Tokom suđenja optuženi su tvrdili da je bila reč o protestu, a ne o pobuni.

Ovom odlukom sud je obio kao neosnovane tvrdnje iz optužnice koja je pripadnike JSO teretila da su krivično delo izvršili tako što je od 9. do 17. novembra 2001. godine JSO otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera Đindića, da prekine sa pobunom.

Istovremeno, operativni deo Jedinice je borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata blokirao autoput.

Prvi put je to učinjeno 10. novembra na autoputu Novi Sad-Subotica u blizini Vrbasa, a drugi put 12. novembra blokadom autoputa kroz Beograd kod Sava centra.

Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost Jedinice za primenu nasilja ukoliko se ne prihvate njeni zahtjevi za smenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića.

Zvezdan Jovanović

Foto: Profimedia/AFP

Takvim postupanjem Jedinice, bili su neposredno ugroženi sigurnost i ustavni poredak zemlje, navodi se u optužnici.

Protest JSO je prekinut nakon što su Petrović i Mijatović podneli ostavke, dok Mihajlović to nije učinio. Optuženi su u svojim odbranama negirali pobunu tvrdeći kako su iskazali protest zbog obmane nadređenih. Naime, pripadnici JSO su uhapsili braću Banović koji su potom izručeni Tribunalu u Hagu, iako je postojao dogovor da se pripadnici JSO ne angažuju za privođenje haških optuženika.

Komandantima JSO-a je navodno rečeno kako su u pitanju opasni kriminalci koji ce pružati otpor i kako niko nije spominjao Haški tribunal, ali se ispostavilo drugačije.

Tadašnji čelnici DB-a Goran Petrović i Zoran Mijatović su odbili da pričaju sa Jedinicom koja je bila u sastavu DB-a, što je rezultiralo nezadovoljstvom.

VIDEO: Hapšenje Kristijana Golubovića

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Još

    24. jun 2019 | 16:22

    Da ga oslobode za lažno ubistvo Djindjića i da mu plati država Srbija sve ove godine zatvora??!!

  • Ivi

    24. jun 2019 | 17:47

    Kapetan Dragan lezi nevin u Hrvatskoj .Treba mu pomoc .

  • Alo

    24. jun 2019 | 16:43

    Covek sedi u zatvoru po nalogu govana prodanih.Pravda za Milorada

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA