≫ 

Jeziv momenat kada je Nikola (21) poginuo na raskrsnici vozeći motor: Snimak sudara otvara pitanja

U toku je predistražni postupak, tek slede veštačenja

Nikola Radulović na mestu je poginuo kada se, vozeći motor kod Velike Plane sudario sa automobilom koji mu se našao na putu.

Jedini video zapis ove tragične nesreće jeste sa kamere koja se nalazi nekoliko desetina metara dalje, a otac stradalog mladića Jovan je odlučio da, zarad istine i pravde, snimak ustupi portalu Telegraf.

Neutešni Jovan kaže da njegov sin ne može da snosi krivicu za sopstvenu smrt samo zato što je tog dana seo na motor i vozio glavnim pravcem, pa potom naleteo na automobil koji je blokirao raskrsnicu ulazeći iz sporedne ulice.

Nikola Krauč Radulović Foto: Facebook/Nikola Krauč Radulović

Ali... ova situacija toliko je neobična da svako ponovno gledanje video klipa, zapravo, samo otvara bezbroj novih pitanja.

Ono što se jasno vidi je da crveni automobil prelazi raskrsnicu pošto je propustio jedno vozilo, ali to čini izuzetno sporo. Baš u tom trenutku velikom brzinom nailazi motociklista, udara u zadnji deo automobila i na mestu ostaje mrtav.

Neko iz putničkog auta potom izlazi iz vozila i vraća se u njega, ali ne usuđuje se da priđe Nikoli koji u tom trenutku, verovatno više i nije davao znake života.

- Nikola jeste vozio brže od dozvoljenog, ali bi prošao da mu nije stvorena prepreka nasred puta. Obraćam se sa željom da narod vidi bilo kakva manipulisanja. Na snimku se jasno vidi automobil koji stoji na njivskom putu da se priključi glavnoj ulici, ali to ne čini dok mu je put slobodan, već u trenutku kada Nikola nailazi motorom i na 2 sekunde izleće pred njega i direktno izaziva njegovu smrt. Iz nepoznatih razloga stoji i čeka njegov prolazak - priča otac Jovan.

Nikola Krauč Radulović Foto: Facebook/Nikola Krauč Radulović

On dodaje da je neobično i ponašanje vozača i putnika automobila nakon nesreće.

- Jasno se vidi da oni sede u autu nekoliko minuta ne izlazeći što kod mene podpiruje sumnju da su zamenili mesta vozača i suvozača. Nisu se udostojili ni da priđu Nikoli da mu ukažu pomoć, ni da pozovu hitnu već su stajali nemo pored auta, kao da se nije ništa desilo. Očevidac koji se našao na licu mesta pozvao je Hitnu pomoć. Pored sve drskosti i nečovečnosti stalno se potencira brzina mog sina, a ne nepoštovanje pravila saobraćaja i direktno ubistvo mog deteta - priča otac.

Da tuga bude veća, Nikola je za sobom ostavio dete od nepune godine i suprugu.

PITANJA SE SAMO NIŽU

Hronološki gledano, prvo pitanje koje se logično postavlja jeste zašto se vozač automobila toliko kolebao da pređe raskrsnicu. Drugo, da li je mogao da vidi motociklistu koji se kreće velikom brzinom i da li je motociklista mogao da ugleda njega kao prepreku na putu. To zavisi i od preglednosti puta, krivina i slično... I na kraju, da li je vozač automobila mogao da pomogne nesrećnom Nikoli kada je on već ležao na putu.

Odgovor na ova pitanja nemoguće je dati samo na osnovu snimka.

Iz lične perspektive ožalošćenog oca, vozač automobila izazvao je nesreću, jer da nije bio na raskrsnici, Nikola na njega ne bi naleteo motorom. Ali, kako je naleteo na automobil, mogao bi i na bilo koju drugu prepreku koja bi mu se našla na putu: pešaka, rupu, pokvareno vozilo. Činjenica jeste da je automobil u ovom slučaju bio koban za Nikolu, a zašto se našao na putanji motocikliste, njegov vozač moraće da objasni na sudu.

Ima li odgovornosti vozača automobila za ovu nesreću i kolika je ona, znaćemo tek kada se suđenje završi.

VEŠTAČI SE I MOTOR

Povodom ovog slučaja obratili smo se i Osnovnom javnom tužilaštvu u Velikoj Plani koje radi na slučaju. Kako kažu, nema uslova da nakon policijskog zadržavanja od 48 sati vozač automobila bude pritvoren.

Nikola Krauč Radulović Foto: Facebook/Nikola Krauč Radulović

- Vozaču automobila nije predložen pritvor iz razloga što nisu bili ispunjeni zakonski uslovi iz člana 211. Zakona o krivičnom  postupku, a osumnjičenom je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati, radi saslušavanja od strane nadležnog zamenika javnog tužioca. Isti je saslušan dana 15. juna pred OJT Velika Plana - kazali su u Tužilaštvu.

Ono što sledi su veštačenja.

- Dana 17. juna doneta je naredba da se izvrši mašinsko veštačenje motocikla kojim je upravljao pokojni Nikola, kako bi se utvrdila tehnička ispravnost njegovog vozila, nakon čega će uslediti saobraćajno veštačenje, kako bi se utvrdio tačan uzrok saobraćajne nezgode, ali i svi drugi detalji neophodni za donošenje odluke - objasnili su u Tužulaštvu.

VAŽNO JE UTVRDITI SVE ČINJENICE

Advokatica Sonja Marošan koja zastupa porodicu stradalog kaže da je u toku predistražni postupak i da je u stalnom kontaktu sa Tužilaštvom.

- Tužilaštvo radi sve što je u njihovoj moći i naložena su neka osnovna veštačenja. Čitav slučaj je veoma specifičan. Postoji video snimak gde se vidi šta se desilo, ali ni sam video snimak ne može sve da pokaže. Jedna strana tvrdi jednu priču, druga strana drugu priču, a na sudu je da utvrdi istinu - kazala je advokatica Marosan dodajući da je posao advokata da pomognu da se otkrije istina i zadovolji pravda.

Iz advokatske kancelarije podsećaju na član 32 Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima koji glasi:

"Vozač ne sme da započne bilo koju radnju vozilom u saobraćaju na putu (uključivanje u saobraćaj, promenu saobraćajne trake, prestrojavanje, skretanje, polukružno okretanje, obilaženje, preticanje, vožnja unazad, isključenje iz saobraćaja, zaustavljanje, parkiranje i dr.) pre nego što se uveri da radnju može da izvrši na bezbedan i propisan način".

(Mateja Beljan - m.beljan@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    27. jun 2019 | 11:07

    Nema ovde nikakvih pitanja... U momentu kada se automobil uključio na raskrsnicu motor je bio veoma daleko ako je uopšte bio u vidnom polju vozača. To je kao kada vas neko gađa puškom. Možete li videti metak da ga izbegnete? Zaista ne razumem pitanja oko kojih se polemiše uopšte. Žao mi je njegovog oca i razumem njegovu patnju, ali mora biti svestan da nije ovaj čovek kriv zato što je sporo išao, njegov sin je bio kamikaza na motoru.

  • Zorica

    27. jun 2019 | 11:26

    Nadam se da ce Nikolin otac, bez obzira na bol koju oseća, kada pročita sve ove komentare, shvatiti koliko je pristrasan u oceni krivca za udes. Sad je kasno za svaki savet, ali morao je kao iskusniji od svog sina znati, da se kupovinom ovakvog motora, kupuje smrt. Verovatno nije mogao uticati na njegovo ponasanje, jer u tim godinama imati brak, dete i motor, govori o krajnje nezreloj i neodgovornoj osobi.

  • Grobbelaar

    27. jun 2019 | 10:07

    Pitanje svih pitanja je kojom brzinom se kretao ovaj nesrećni mladić, ali ne bih rekao da je išao ispod 150km/h, tj. 3x brže od dozvoljene brzine kroz naseljeno mesto. Pri toj brzini u sekundi se prelazi preko 40 metara, pa ni najiskusniji vozači i najbolji motori ne mogu izbeći sudare u ovakvim situacijama. Velika je tragedija snašla ovog momka i njegovu porodicu i zato pamet u glavu, a brzinu kretanja prilagodite uslovima na putu... saučešće porodici!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA