290 žena je u srpskim zatvorima, neke zbog strašnih zločina: Među njima su trudnice i mame sa bebama

Trenutno su u ženskom zatvoru dve trudnice i pet mama sa bebama

  • 1
Žena, zatvor, ženski zatvor, ćelija, rešetke Foto: Profimedia/Corbis

U Srbiji trenutno 290 žena boravi iza rešetaka, a od njih svaka četvrta robija zbog krađe. Nepunih 13 odsto osuđenica počinilo je ubistva, a svaka peta u zatvoru je zbog droge. Ovo su podaci koje je "Politika" dobila od Uprave za izvršenje krivičnih sankcija. Žene u Srbiji čine manje od četiri procenta ukupne zatvorske populacije, ali ih je prošle godine, u odnosu na 2017, bilo za 20 više.

Gotovo sve države beleže stalan porast broja zatvorenica, a od 2000. godine njihov broj je udvostručen. Oko 700.000 žena trenutno je širom sveta u zatvorima, dok broj muškaraca prelazi 10 miliona.

Kriminal kod žena gotovo je po pravilu manje agresivnog tipa i sa mnogo manje višestruko osuđivanih, ali postoje slučajevi koji šokiraju javnost.

Jedan od takvih primera nedavno je bila vest da je trudnica Kristina K. (31) na smrt izbola vilama svekrvu Iboju Vargu (59) u porodičnoj kući u selu Poljanice, nakon što su se posvađale oko ručka. Ona je i ranije robijala zbog nasilja.

Jelena Š. (25) iz Zemuna osumnjičena je da je ubila penzionerku Majdu Garović (81), a zatim uz pomoć brata njeno telo odvezla u Krčedin i zapalila ga u kontejneru.

Navodno, otkrivena je zato što je ubijenoj ženi sa vrata skinula zlatnu ogrlicu, a zatim je prodala, ali i zato što je telo prevezla iznajmljenim automobilom.

K. Đ. (20) privedena je zbog sumnje da je zapalila čitavu zgradu u Karađorđevoj ulici u Beogradu. Ona je posle saslušanja upućena na psihijatrijsko veštačenje.

U aprilu je uhapšena žena koja je najpre prijavila da joj je muža ubio nepoznati čovek u apartmanu u Vrdniku, da bi se kasnije ispostavilo da je ona ubici otključala vrata i da je bila saučesnik u zločinu.

Iza rešetaka je i medicinska sestra (47) kojoj se na teret stavlja da je, dok je privatno negovala starijeg čoveka, iz njegovog stana ukrala 25.000 evra.

Dve devojke nedavno su privedene jer su navodno "skidale crnu magiju", a zapravo žrtve navodile da na određenom mestu ostave sav novac koji imaju, koji bi potom one odnosile.

Ukoliko budu osuđene, ove žene služiće kaznu u ženskom zatvoru u Požarevcu. U njemu borave sve osuđenice - maloletnice i starice, strane državljanke, one koje su osuđene na kaznu veću od 30 godina, kao i one koje iza rešetaka provedu svega nekoliko dana.

Statistika Ilustracija: Pixabay/Telegraf

Prema stepenu obezbeđenja, kažu u Upravi, KPZ za žene pripada zavodima poluotvorenog tipa, sa zatvorenim, poluotvorenim i otvorenim odeljenjem, kao i odeljenjem za maloletnice i prekršajnim.

Praksa pokazuje da su žene tokom izdržavanja kazne manje agresivne od muškaraca i mnogo je manja verovatnoća da pruže otpor osoblju. Žene u zatvorima su posebno osetljiva društvena kategorija, i sredina ih, pa čak i porodica, daleko češće odbacije. Zato se posebna pažnja poklanja pripremi za otpust i što uspešniji povratak u normalan život posle odsluženja kazne.

U zavodu se organizuju kulturne, radne, zabavne i sportske aktivnosti, dramska i likovna sekcija, šahovski i odbojkaški turniri, krativno pisanje, joga i meditacija, razni kursevi. Za obuku za rad na računarima prijavilo se 50 osuđenica.

Ženski zatvor u Požarevcu Ženski zatvor u Požarevcu, Printskrin: Google Street View

- Zavod sarađuje i sa nacionalnom službom za zapošljavanje. U toku 2017. godine bila je organizovana i sertifikovana obuka za krojenje i šivenje. Više bivših osuđenica je obavestilo upravu zavoda da su se zaposlile zahvaljujući upravo toj obuci. Tokom 2018. godine, u okviru Tvining projekta sa EU 'Unapređenje kapaciteta zatvorskog sistema u Srbiji', 50 osuđenica je završilo obuku za frizera, manikira i pedikira - navode u Upravi.

U stečenim diplomama i sertifikatima se ne navodi da su dobijeni tokom izdržavanja kazne kako bi se sprečila stigmatizacija i da bi se ovim ženama olakšalo da što pre nađu posao po izlasku na slobodu. Tokom prošle godine 64 osuđenice dobile su uslovni otpust.

Trenutno su u ženskom zatvoru dve trudnice i pet mama sa bebama. One borave u posebnim prostorijama odvojene od ostalih zatvorenica. Osuđenice se porađaju najčešće u gradskoj bolnici u Požarevcu. U izvodu iz MKR nema podataka da je dete rođeno za vreme izdržavanja kazne majke.

- Izmenama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija deca ostaju sa majkama u zavodu do svoje navršene druge godine, dok je to ranije bilo do njihove prve godine. Zavod za ove bebe kupuje pelene, mleko, kašice, pa čak i dubak - kažu u Upravi.

(Telegraf.rs/Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA