• 1

Novi detalji masakra u Jabukovcu: Ubice videle novčanice od 500 evra koje je Raja proneo kroz selo

Prema navodima izvora iz istrage, ubijeni Raja Kazimirović raspitivao se gde da usitni apoene od 500 evra, pošto je čuo da takve novčanice uskoro više neće biti u opticaju

  • 1

Policija sužava krug oko osobe koja je "tipovala" salaš Kazimirovića, na kojem je pobijeno četvoro ljudi. Pretpostavlja se da je krvave razbojnike najverovatnije nehotice privukao sam Raja Kazimirović (73), vlasnik imanja, kada je nekoliko nedelja pre masakra pokušao da usitni svežanj novčanica, u kom su isključivo bile one od po 500 evra!

Policija i tužilaštvo, koji vode istragu, pretpostavljaju da bi ovo mogao da bude jedan od glavnih tragova, koji bi pomogao u rasvetljavanju činjenice kako je došlao do zločina. Izvesno je da su Raja Kaziimirović, njegova majka Dragica, sestra Ljubinka Oprikić i sestričina Dragana Jozeljić ubijeni iz koristoljublja, ali se sada traga za tim kako je sve počelo.

- Nekako u vreme kada su na salaš Kazimirovića stigle Ljubinka i Dragana iz Nemačke, Raja je došao u Jabukovac i kod svojih drugova pokušao da usitni novac. Pare mmu nisu bile potrebne, ali je čuo da se iz upotrebe povlače novčanice od po 500 evra i hteo je da ih zameni. Niko u selu nije imao toliko novca, ili nije hteo da mu ih "razbije". Onda ga je neko od Jabukovčana, dalji rođak, po dogovoru, odvezao u Negotin da obavi zamenu. Tamo je uspeo - rekao je izvor "Večernjih novosti".

Koliko je tačno para Kazimirović hteo da usitni, niko ne zna sa sigurnošću. Ipak, kako opisuju, bio je to "podebeli štos". Policija sada istražuje gde je Kazimirović zamenio novčanice, da li u nekoj negotinskoj menjačnici, ili kod nekog lokalnog biznismena.

žrtva jabukovac

U Jabukovcu ubijeno četvoro osoba: Foto: Privatna arhiva

- Od trenutka kada je otkriven zločin nagađalo se da je salaš Kazimirovića "tipovan" i da je reč o 100.000 evra. Ta cifra je u opticaju od samog početka istrage, ali niko sa sigurnošću ne može da kaže da li je ona tačna, odnosno da li su ubice toliko odnele. To znaju samo zločinci - navodi izvor blizak istrazi.

Da su napadači otišli sa plenom svedoči i trag u vidu novčanice od 50 evra, koja je pronađena nedaleko od zemljanog puta, koji vodi od imanja Kazimirovića i do njega. Istražitelji veruju da je ispala razbojnicima tokom bega.

Kazimirovići, uprkos nekim tvrdnjama, nisu živeli kao "puka sirotinja, iako su imali para". Prema navodima novinara koji su nakon zločina kročili na imanje, na prvom spratu kuće domaćin je napravio kupatilo, sa velikom kadom, toaletnom šoljom i sprovedenom vodom. U kupatilo se ulazi iz sobe, gde su bile njegova sestra Ljubinka i njena ćerka Dragana. Kauči su relativno novi, ali su svuda vidljivi tragovi prevrtanja stvari, verovatno kada su počinioci tražili novac. Po podu je razbacana hrana, doneta iz Nemačke, pakovanja vlažnih maramica, salvete...

Jabukovac

Imanje na kom se dogodio masakr; Printskrin: Youtube

Raja je usmrćen na traktoru sa pet hitaca, a njegova sestra na kućnom pragu jednim hicem. Na salašu je vidljivo mnogo novih objekata za životinje - za ovce, krave i živinu. Poređano je i nekoliko košnica sa pčelama. Raja Kazimirović je živeo od uzgajanja stoke, bio je poznat po prodaji jagnjadi. Njegov salaš vidi se sa glavnog puta, udaljen je oko 300 metara. Selo Jabukovac, iz kog je rodom, na dva kilometra je od kuće Kazimirovića, a isto toliko je udaljeno i mesto Vratna.

KOMŠIJI ODREĐEN PRITVOR

Komšija Kazimirovića, koji je uhapšen zbog sumnje da je u nelegalnom posedu držao lovačku pušku, u utorak je saslušan u Osnovnom tužilaštvu u Negotinu, nakon čega mu je određen pritvor do 30 dana. U međuvremenu se proverava puška koja mu je oduzeta, ali, prema nezvaničnim saznanjima, kalibar ne odgovara čaurama pronađenim na mestu zločina.

On je bio u svađi sa Rajom, ali za sada nema direktnih dokaza da je učestvovao u ubistvima.

VIDEO: Žitište je 2016. godine masakr zavio u crno:

(Telegraf.rs/Novosti)

Komentari

  • Viki

    Koja naivcina.Da ne poverujes da moze neko biti toliko neupucen.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima