25 godina zatvora za Albance koji su planirali terorističke napade na srpske crkve i KFOR

Ova šestočlana grupa planirala je terorističke napade unutar i van Kosova

  • 8

Osnovni sud u Prištini proglasio je krivim šestoro optuženih za planiranje terorističkih napada na Kfor, srpske pravoslavne crkve, kao i diskoteke na KiM, i osudio ih na ukupnu kaznu od 25 godina i devet meseci zatvora.

Kako je sinoć preneo RTK, osuđeni su Bujar Behrami, Resima Kastrati, Gramos Šabani, Aljbert Ademaj, Ljeutrim Musliju i Edona Haljiti.

Na 10 godina osuđen je Behrami, na četiri Kastrati, sedam Šabani, jednu godinu zatvora dobila je Edona Haljiti, godinu i šest meseci Ademaj i dve godine i tri meseca Musliju.

Sud je kao dodatnu kaznu naredio i konfiskaciju sume u iznosu od 9.001 evra i 46 centi od Bujara Behramija, kao i konfiskaciju vatrenog oružja, automatske puške i 40 metaka od Leutrima Muslijua.

Vladika Teodosije, Aleksandar Vučić, Gračanica Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Prema navodima u predmetu Specijalnog tužilaštva, Šabani je bio angažovan u izvođenju terorističkih napada u Belgiji, dok je njegova supruga Edona Haljiti optužena da je umešana u pripreme za terorističke napade na Kosovu, planirajući da izvrši samoubilački bombaški napad na vozilo s pripadnicima Kfora.

Uz dvoje supružnika iz ove grupe, takođe su osuđeni i Behrami poznat i kao Ebu Musab El-Albani, Kastrati - zvani Pc Habibi, Ademaj i Musliju.

Prema navodima Tužilaštva, ova šestočlana grupa planirala je terorističke napade unutar i van Kosova, terorističke napade na diskoteke u Gračanici, napade na pravoslavnu crkvu u severnoj Kosovskoj Mitrovici, napade na vojnike Kfora na Kosovu i terorističke napade u Francuskoj i Belgiji, prenosi Kosovo onlajn.

KFOR, džipovi, Kosovo Foto: Telegraf.rs

U optužnici Specijalnog tužilaštva takođe se navodi namera optuženih da formiraju organizaciju koja bi pripremala terorističke i samoubilačke napade na Kosovu, u Albaniji i Severnoj Makedoniji.

Behrami je, takođe, optužen da je pokušao da oformi grupu pod nazivom "Pomoć Islamskoj državi u Zemlji orlova", koja bi delovala na Kosovu, u Albaniji i Severnoj Makedoniji i pripremala terorističke napade.

U optužnici je pojašnjeno da je zadatak isporuke oružja, eksploziva i pronalaženje osoba za postavljanje prsluka sa eksplozivom bio dodeljen Kastratiju.

Kastrati je za obezbeđivanje eksplozivnih sredstava i vatrenog oružja dobio oko 9.000 evra, navodi se u optužnici.

Još dva optužena, Ademaj i Musliju, optuženi su da su znali i bili obavešteni da su optuženi Behrami i Kastrati pripremali terorističke napade na Kosovu, da su bili u stalnom kontaktu sa njima i da nisu prijavili te kriminalne delatnosti.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Putin R.S

    5. septembar 2019 | 08:43

    Kakva farsa!! Osudili su ih bas sada pred zasedanjem Interpola.

  • Rastko

    5. septembar 2019 | 09:15

    Op cvrc gevejzn zajn.

  • Ljubiša

    5. septembar 2019 | 08:28

    A šta,sad kad planiraju napad nd KFOR onda su teroristi,a kad napadaju Srbe,onda su kao ''borci za slobodu''?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA