• 1

Krio 7 antičkih predmeta starih 2.500 godina na zadnjem sedištu, a onda su ga zaustavili u Preševu

Vozač, makedonski državljanin, rekao je službenicima da je predmete dobio od svog prijatelja, koji ih je otkrio u blizini Strumice

  • 1
Antički predmeti

Foto: Uprava carine

Carinici su u saradnji sa policijom u utorak, 17. septembra na graničnom prelazu Preševo sprečili pokušaj krijumčarenja antičkih predmeta starih više od dve hiljade godina.

Slučaj je otkriven u ranim popodnevnim časovima kada su dežurni carinik i policajac na ulazu u zemlju odlučili detaljno da pregledaju automobil italijanskih registarskih oznaka kojim je upravljao 54-godišnji makedonski državljanin.

Na pitanje carinskog službenika da li ima nešto da prijavi, vozač je odgovorio da sa sobom nosi samo lične stvari.

Ubrzo je, međutim, otkriveno da se na zadnjem sedištu, u putnoj torbi sa ličnim stvarima, nalazi i 7 kamenih predmeta arheološke vrednosti.

Reč je o 5 predmeta od žuto-braon ćilibara i 2 mermerna predmeta sa stilizovanim predstavama žene, muškarca i konja izvedenih u tehnici duboreza, kao i jedne kamene posude u obliku vaze.

Antički predmeti

Kamena posuda u obliku vaze, Foto: Uprava carine

Većina figura teži između 300 i 400 grama, dok je najveća izrazito stilizovana predstava glave i poprsja muškarca sa naglašenim delovima (oči, nos, usta, kosa i grudi) teška 2,5 kilograma. Vozač je službenicima rekao da je predmete dobio od svog prijatelja, koji ih je otkrio u blizini Strumice i da je imao nameru da ih odnese u Italiju gde živi kako bi krasili njegov dom.

Antički predmeti

Najteža figura od 2,5 kg, Foto: Uprava carine

S obzirom da se radi o antičkim predmetima čiju starost i vrednost je moguće utvrditi samo stručnom ekspertizom, konsultovano je Odeljenje za arheologiju Narodnog muzeja u Vranju, koje je potvrdilo da je reč o predmetima iz helenističke ere starim oko 2.500 godina.

Antički predmeti

Kamena figura sa ženskim likom, Foto: Uprava carine

Pošto se radi o stranom državljaninu, Prekršajni sud u Preševu je u hitnom postupku doneo odluku da putnik koji je pokušao da prokrijumčari antikvitetne predmete bude kažnjen novčanom kaznom, a kako vrednost prekršaja prevazilazi trećinu vrednosti vozila u kome su predmeti pronađeni, zadržan je i automobil golf 3 karavan.

Presudom je odlučeno i da predmeti budu trajno oduzeti i predati Narodnom muzeju u Vranju.

Video: Zahi Havas o najvećim otkrićima u Dolini kraljeva i ispod velikih piramida

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Predator

    Zadnja slika ko okamenjeni burek kod bosanaca ono kad ostane 5 dana

    5
    2

    Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima