• 32

Za 10 dana krv oko međe prolivena čak 3 puta: Komšije skončaju zbog parčeta zemlje oko kog se spore

Susedi jedni na druge nasrću vilama, sekirama, potežu noževe i puške, a sve zbog nekoliko centimetara zemlje

  • 32

Ubistva među komšijama zbog sukoba oko toga čije je parče zemlje nisu strana u Srbiji. Svake godine nekoliko ljudi strada na ovaj način, uglavnom upravo na ili u blizini zemljišta oko koga se godinama spori sa komšijom. Njihove rasprave traju i decenijama, a susedi često, u želji da odbrane ono za šta tvrde da je njihovo, na komšiju kreću vilama, sekirom, potežu noževe, ali i puške.

Psihijatri kažu da se ovakva ubistva najčešće dogode u slučajevima kada na rasuđivanje utiče alkohol, kada je napadač psihički oboleo ili je reč u ubistvima na mah, u besu.

Iako ova "praksa" našem narodu nije strana, ono što posebno zabrinjava jeste podatak da je u poslednjih 10 dana krv oko međe prolivena čak 3 puta.

Naime, 9. septembra osvanula je vest da je J. R. (70) iz Boževca, kod Malog Crnića (u blizini Požarevca), uhapšen zbog sumnje da je dan ranije iz puške ubio svog komšiju Ljubišu Stojadinovića (59). Prema nezvaničnim informacijama, osumnjičeni i pokojni Ljubiša sukobili su se na svojim njivama, između kojih je međa oko koje su se godinama svađali.

Inače, osumnjičeni za ovo ubistvo već je robijao zbog istog krivičnog dela. On je u zatvoru proveo 11 godina, jer je ubio još jednog čoveka iz svog sela, tako što ga je nasmrt pretukao drvenim kocem. Čak je i motiv ova dva zločina isti - sukob oko međe.

Uspesna seoska porodica, psenica, polje, njiva

Parče zemlje često je uzrok krvavih komšijskih obračuna, Foto: Telegraf

17. septembra dočekala nas je slična vest. Niška policija uhapsila je S. Z. (55) jer je u Knez Selu nakon tuče, nožem zadao više uboda Dobrivoju Nikoliću (68) nanevši mu teške telesne povrede. Krvavom obračunu prethodila je, takođe, svađa zbog međe.

- Z. S. živi u Nišu, ali ima vikendicu u Knez Selu. Sa komšijom se i ranije sporio zbog međe, ali je juče sukob kulminirao potezanjem noža. Z. S. je komšiju više puta ubo nožem u grudni koš i on je sa povredama opasnim po život zadržan na lečenju u niškom Kliničkom centru - rekli su sagovornici Telegrafa iz istrage.

Već dva dana kasnije, 19. septembra, dogodila se još jedna svađa komšija oko parcele koja se završila kobno. U Inđiji je stradao J. J. na kojeg je, u ulici Stevana Sremca, nasrnuo komšija R. R. nakon prepirke oko međe.

Prema nezvaničnim informacijama, R. R. star oko 55 godina, nasrnuo je na komšiju oštrim predmetom i naneo mu povrede u predelu vrata, usled čega je muškarac preminuo.

Napad se odigrao naočigled prolaznika, a jedan od njih je čak pokušao i da spreči ubistvo, ali nije uspeo.

Napadač je duže vreme bio u sukobu sa komšijom oko međe, a navodno je i pratio i komšijinu suprugu, zbog čega je bio prijavljivan policiji. Kobnoj svađi inače je prethodilo sudsko ročište koje su imali tog dana.

VOLIMO DA SE SUDIMO

I dok se u mnogim drugim državama širom sveta čini sve da se izbegne odlazak na sud, koji je i te kako skup, Srbi vole da se sude. To potvrđuje i podatak da u Srbiji ima više od 1.7 miliona nerešenih sudskih slučajeva, a skoro 200.000 predmeta čeka rasplet više od 10 godina.

Da one mogu da traju decenijama, pokazuje primer jedne od najdućih parnica u srpskom pravosuđu, koja je trajala 43 godine - tri generacije porodice Đuričić iz Osečine sudile su se oko podele zemlje i šuma, sve do 2014. godine.

U međuvremenu, promenilo se 16 sudija, 11 porodica je bilo uključeno u spor, a održano je oko 1.000 ročišta. Vrednost tog spora bila je oko 90.000 evra, što prelazi vrednost sporne imovine.

U Srbiji je to deo mentaliteta, da se rođaci i komšije sude oko nekoliko centimetara međe, pa čak i da se zbog toga ne samo sude, već i poubijaju.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljuba

    U Srbiji je narod razočaran,umoran,iscrpljen,izrađen i nije ni čudo što se ovakve stvari nažalost događaju.Ljudi,nemojte se ubijati,izdržite još 100 godina.Volite se i nedozvolite da vas navode na loše stvari.

  • Pravican

    Ovde je iskljucivo u svim aspektima glavni krivac sud. Koji ne saradjuje adekvatno sa policiiom, socijalnom sluzbom i svim pratecim institucijama. Za ovaj slucaj u Indjiji je takav da je taj dan uruceno resenje od suda da je sada ubica izgubio spor od nastradalog komsije. I sta je ovaj utadio a policija je upoznata godinama koliko je konfliktan taj covek i problematican i bio nekoliko puta zbog toga privodjen. I dopuste jednostavno da se ovako nesto dogodi. Pa sta je vas posao gospodo i suda i policije zajedno. Sve vam je ispred nosa a vi ga zabadate u zemlju. I dopustate da sutra mozda i vama dodje takav problem i nadjete se u takvoj situaciji.

  • Ljubiša

    Skaču za mear zemlje,pa idu dva metra pod zemlju.Budale.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima