≫ 

Srbin Pink Panter osuđen zbog krađe nakita iz Duždeve palate: Prisvojio nakit vredan 7 miliona evra

Krađa se odigrala tokom izložbe nakita i drugih vrednih predmeta indijskih artefakata iz privatne kolekcije katarskog šeika

  • 4
Lopov, pljacka, Venecija, Duždeva palata Foto-ilustracija: Profimedia/Panthermedia, Pixabay

Krađa sedam miliona evra vrednog nakita i dijamanata iz kolekcije katarskog šeika Hamada bin Abdulaha al-Tanija iz venecijanske Duždeve palate dobila je na sudu u Veneciji delimičan epilog, a član "Pink Pantera", državljanin Srbije Dragan Mladenović, koji se tereti za ovu pljačku, dobio je višegodišnju kaznu zatvora.

Iako je državni tužilac za Vinka Tomića (60), koji se vodi kao "mozak bande" i njegovu desnu ruku Dragana Mladenovića (55) tražio po tri i po godine zatvora, dok se s preostalom trojicom, inače hrvatskim državljanima, Zvonkom Grgićem (44), Vladimirom Đurkinom (48) i Želimirom Grbavcem (49) sporazumno nagodio na nešto više od dve godine robije, sud je doneo odluku da Tomić bude osuđen na pet godina i četiri meseca zatvora, a Mladenović na šest godina.

Istovremeno, sud je doneo odluku da Grgiću, Đurkinu i Grabavcu odbije sporazum o priznanju krivice, jer ih je smatrao neadekvatnima u odnosu na počinjenu štetu. Osim zatvorske kazne, Tomić mora da plati i 800 evra kazne, a Mladenović 1.000 evra. Osim toga, osiguravajuća kuća "Lojds" podnela je imovinsko-pravni zahtev i potražuje od optuženih sedam miliona evra, koliko je isplatila vlasnicima ukradenih dragulja po polisi osiguranja.

dijamanti nakit ogrlica Ukrali su vredan nakit Foto: Pexels/Engin Akyurt

Inače, po okončanju istrage Tomić je takođe razmišljao o nagodbi sa tužilaštvom, pa se spekulisalo da bi mogao da pristane na trogodišnju kaznu zatvora, ali se predomislio i doneo odluku da se brani ćutanjem, tražeći suđenje po "kratkom postupku". Šesti član bande, srpski državljanin Goran Perović (55), koji se nalazi u Srbiji, još je nedostupan italijanskom pravosuđu, a njegov advokat je istakao da njegov branjenik "ne može da se smatra beguncem jer ne postoje konkretni dokazi da on ima saznanja da mu je u Italiji određen pritvor".

Podsetimo, krađa se odigrala tokom izložbe nakita i drugih vrednih predmeta indijskih artefakata iz privatne kolekcije katarskog šeika. Tomićeva uloga bila je nasilno otvaranje vitrine, dok su ga od pogleda posetilaca skrivali Grgić i Đurkin, a Mladenović i Perović su pazili da neko ne naiđe.  Plena su se domogli iz trećeg pokušaja. Naime, dragulje su prvi put pokušali da ukradu 30. decembra 2017, kad su na izložbu ušli sa ulaznicama, ali ih je omelo obezbeđenje.

Opet su došli u palatu 2. januara 2018, ali ni tada nisu uspeli da ukradu nakit jer nisu mogli da otvore vitrinu zbog posetilaca. Tek su sutradan uspeli iz vitrine da ukradu par naušnica i broš od platine, kao i dijamante. Nakon toga su išetali na ulicu stopivši se s masom, da bi pobegli u Grbavčevom automobilu.

Video: Pljačka zlatare koja je šokirala Makedoniju

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alo

    30. septembar 2019 | 08:45

    Ruke im se pozlatile

  • Tara

    30. septembar 2019 | 08:51

    Kad je lopov onda je ukrao pozajmica se vraca.

  • Uros

    30. septembar 2019 | 10:43

    Tesko da su seli u kola i pobegli kada su izasli iz Duzdeve palate. Tu nema saobracaja, ide se brodicem na kopno prvo..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA